Meninger

Aftenposten mener: Zuma er til skade for Sør-Afrika

 • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorer. Gruppen Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.

Sør-Afrika har ikke råd til at Jacob Zuma får sitte helt til slutten av presidentperioden i 2019, skriver Aftenposten på lederplass. Foto: MICHEL EULER

Jacob Zuma er en president som ødelegger Sør-Afrikas omdømme, men som gang på gang unngår å bli stilt til ansvar.

Det er den triste konklusjonen etter at nasjonalforsamlingen denne uken forkastet et forslag om å stille ham for riksrett med 233 mot 143 stemmer.

Det ville ha krevd minst 267 stemmer å reise tiltale, men opposisjonen er i håpløst mindretall.

I tradisjonell stil sluttet partifellene i African National Congress (ANC) rekkene rundt Zuma.

Mange unge sørafrikanere har mistet troen på ANC:

Les også

Nelson Mandelas arv smuldrer opp | Håkon Borud

Nelson Mandelas gamle parti står dermed som garantist for den mest korrupte regjeringen Sør-Afrika har hatt siden avskaffelsen av apartheid.

I strid med grunnloven

Forslaget om riksrett kom etter at Sør-Afrikas høyesterett 31. mars fastslo at presidenten hadde brutt grunnloven ved å misbruke offentlige midler til private formål. En sum på nærmere 250 millioner sørafrikanske rand (135 millioner kroner) har gått til å utvide et storslått boligkompleks på Zumas hjemsted Nkandla.

Her kan du lese mer om forviklingene rundt byggeprosjektet:

Les også

Presidenten fikk luksuseiendom med basseng på skattebetalernes regning. - Et tiltak mot brann, sier statsråd

Zuma sier at han har opptrådt i god tro og at feilaktig overførte penger vil bli betalt tilbake. Mange sørafrikanere har store problemer med å tro på disse forsikringene fra en president som opptrer stadig mer egenrådig.

Urovekkende maktspill

Et illevarslende eksempel kom i desember, da Zuma plutselig avsatte finansministeren. I stedet utpekte han en lojal støttespiller som hverken kunne dokumentere kunnskaper om økonomi eller særlig interesse for feltet. Avsettelsen ble tolket som en straff for at finansministeren hadde havnet i konflikt med folk i presidentens indre krets. Etter store protester og uro på finansmarkedene måtte Zuma finne en mer akseptabel kandidat.

Slik opplevde Sør-Afrika å ha tre finansministre på én uke. Det er meget skadelig for et land som satser på å fremstå som stabilt og forutsigbart.

Grovt overtramp

Ingenting tyder på at Zuma har tatt lærdom av de pinlige avsløringene. Nylig kom det for dagen at nære forretningsforbindelser til presidenten hadde prøvd å skaffe seg innflytelse ved å tilby ANC-folk attraktive stillinger i regjeringsapparatet. Det er vanskelig å se at dette kunne skje uten at Zuma kjente til det.

Korrupsjonen truer fremgangen i Sør-Afrika og øker befolkningens mistillit til regjeringen. Det er ikke tilfeldig at tidligere finansminister Trevor Manuel forlangte Zumas avgang før avstemningen om riksrett tirsdag. Manuel er høyt respektert for sin innsats som finansminister i 13 år fra 1996 til 2009.

Det er økende uro internt i ANC, og det planlegges protestdemonstrasjoner.

Misnøyen har bygget seg opp over lengre tid:

Les også

"Noe er alvorlig galt når et land har tre finansministre på én uke"

Likevel er det få tegn til at Zumas grep er vesentlig svekket. Ledelsen har mange virkemidler, både økonomiske og andre, for å sikre seg lojalitet.

Felles front mot presidenten

Opposisjonen har påtatt seg oppgaven med å sørge at demokratiske og konstitusjonelle spilleregler blir fulgt.

De største opposisjonspartiene, moderat konservative Democratic Alliance og venstresosialistiske Economic Freedom Fighters, er uenige om det meste, men her står de sammen. Det er et lyspunkt.

Det sørafrikanske kommunevalget, som holdes 3. august, ligger an til å bli en styrkeprøve med politiske konsekvenser på nasjonalt plan. Da får velgerne en mulighet til å fortelle ANC at partiet er på ville veier. Landet har ikke råd til å beholde Zuma til presidentperioden slutter i 2019.

Slik vurderte Aftenposten situasjonen for i 2014, ved ettårsdagen for Nelson Mandelas død:

 1. Les også

  Aftenposten mener: Sør-Afrika på vei mot et tapt tiår

Les mer om

 1. Demokrati
 2. Økonomi
 3. ANC
 4. Sør-Afrika

Relevante artikler

 1. VERDEN

  ANC tapte valget i Sør-Afrikas hovedstad

 2. KOMMENTAR

  En gladnyhet fra Sør-Afrika | Per Kristian Haugen

 3. VERDEN

  Milliardær blir trolig Sør-Afrikas neste president

 4. VERDEN

  Valgdag i Sør-Afrika

 5. VERDEN

  Han mener alle bør ha tilgang til årgangsvin og raske biler. Nå har han vunnet valget.

 6. VERDEN

  Han var Mandelas utvalgte. Nå må han løse disse problemene.