Meninger

Leserne burde kunne forvente at mediene prioriterer bedre enn tilfellet er i dag | Nina Hjerpset-Østlie

  • Nina Hjerpset-Østlie, redaktør i rights.no
Det er så enkelt som at saker av stor samfunnsinteresse bør prioriteres fremfor en fugledrapsmann og at en norsk iskremfabrikk skifter eier. Hensikten med nyheter er jo å opplyse, ikke å underholde? skriver Nina Hjerpset-Østlie (bildet).

Mens noen driver gravejournalistikk, prioriterer NRK og andre et 42 år gammelt programkonsept.

Gravejournalistikk er i vinden, og snart går den årlige Skup-konferansen om undersøkende pressearbeid av stabelen.

I det siste har Dagbladet gravd frem og oppsummert de allerede offentlig tilgjengelige kostnadene for kongehuset, mens Aftenposten har deltatt i en internasjonal dugnad for å offentliggjøre de over ti millioner dokumentene i det som nå er kjent som Panama papers.

Dokumentene omtaler 12 statsledere, 100 politikere, 29 milliardærer og over 200 nordmenn. På Island har avsløringene ført til krav om at statsministeren må gå av.

Hva mediene velger å skrive om

I en travel hverdag med stor informasjonsflyt må det beinhard prioritering til. Men NRK klinker til med oppslag som disse: «Her bukter fisken seg ned i hegras hals», «Bli et tre når du dør» og «Fikk kjempebot etter ternedrap».

NRK har riktignok til oppgave å være landsdekkende – også lokalt.

Men er det virkelig nødvendig for den statlige kringkastingen å gjøre nettsiden sin til et slags evig Norge Rundt eller Ut i naturen, på offentlighetens regning?

Er det virkelig nødvendig for den statlige kringkastingen å gjøre nettsiden sin til et slags evig Norge Rundt?

VG, Dagbladet og Aftenposten er ikke nødvendigvis noe bedre. Her er et tilfeldig utvalg overskrifter fra disse mediene de siste dagene:

«Mistet ørepluggen under talkshow», «Folk tror vi driver Swingersbule», «Magasin stemplet Schumer som “plus size”. Det likte hun dårlig», «Dette bildet skapte seerstorm på Facebook: skapt av pubertal gutt», «Forholdet ble mye bedre etter at hun sa ja til sex når hun mente nei» og «Enebolig hadde takst på 6,75. mill – solgt for 11».

Forventer bedre prioriteringer

Det er selvfølgelig dager da det er såkalt nyhetstørke. Da er mediehusene nødt til å fylle side opp og side ned med Rihannas pupper, fugler som spiser middag, drap på fugler, idrettsutøverers graviditet og Paradise Hotel-deltageres samt Petter Stordalens gjøren og laden – i minste detalj. Men slike dager er det ikke mange av.

Når informasjonsflyten er så enorm som den er, burde leserne kunne forvente at mediene prioriterer bedre enn tilfellet er i dag.

Det er så enkelt som at saker av stor samfunnsinteresse bør prioriteres fremfor en fugledrapsmann og at en norsk iskremfabrikk skifter eier. Hensikten med nyheter er jo å opplyse, ikke å underholde?

Saker av stor samfunnsinteresse bør prioriteres fremfor en fugledrapsmann og at en norsk iskremfabrikk skifter eier

Av og til minner Aftenposten, VG, Dagbladet og NRK til forveksling om Se og Hør og livsstilmagasiner. Ikke at det er noe galt med det, men hvem kjøper dem for å lese samfunnsnyttige opplysninger og analyser?

NRKs konkurransefordel

Hva NRK angår, som denne gangen har utpekt seg som noe dårligere enn sine konkurrenter, er det kanskje på tide å se på mulighetene for å slanke NRKs budsjett fremfor mulighetene til å tvinge alle, også de som har tatt skritt for å unngå å måtte betale for en kanal de ikke ser eller hører på, til å finansiere NRKs virksomhet?

Det kunne muligens gjort statskanalens ledelse noe mer villig til å se over prioriteringene sine og ikke minst: fjernet den overlegne konkurransefordelen de har i forhold til andre mediehus.

Med den nåværende ordningen slipper NRK det og står derfor fritt til å leke nyhetsmedium på alle andres bekostning.

Da stiller alle norske medier på lik linje og kan sammen starte racet mot toppen. Eller bunnen, hvis de ikke får prioriteringene sine i orden.

Det er fristende å omskrive et sitat fra NRKs egen, tidligere kåsør Ivar Eskeland: Vi har den pressen vi fortjener. Det er vi åpenbart ikke tjent med.


På Twitter: @Ninahjerpset

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Mer fra Medierevisjonen?

Les også

  1. Hva mediene må lære av Trump | Gjermund Stenberg Eriksen

  2. Hvis ikke pressen skal dekke Behring Breivik-rettssaken, hva skal pressen dekke da? | Anki Gerhardsen

  3. Journalister gjør feil hele tiden. Det burde ikke være så vanskelig å innrømme det | Jan Arild Snoen

  4. Det VG-lekkede UD-notatet viser at innvandringsliberale medier svikter sitt ansvar | Nina Hjerpset-Østlie

Les mer om

  1. Medierevisjonen