Meninger

Respekt for religiøs identitet

 • Bernt I. Eidsvig

Det er helt sikkert ikke barneombud Anne Lindboes hensikt å fordrive vår lille jødiske minoritet fra landet. Jeg tror heller ikke hun vil gjøre jødiske og muslimske foreldre til lovbrytere ved at de får sine sønner omskåret i utlandet. Ikke desto mindre ville dette bli konsekvensen av hennes forslag om å forby omskjæring av gutter under 15 eller 16 år.

Norge kommer ikke godt fra sin historie med jødene, om vi tenker på den katolske middelalder eller den protestantiske epoke. Inntil 1851 forlangte vi at jøder måtte konvertere til kristendommen for å få opphold i landet. I mellomkrigstiden opplevde jødiske flyktninger en sjelden hårdhjertethet fra norske innvandringsmyndigheters side, for å nevne to av flere mulige eksempler.

Om vi nå skulle bli det første land i verden som forbyr omskjæring av guttebarn, betyr ikke dette at vi markerer oss som et menneskerettighetenes foregangsland, snarere det motsatte. Dersom det kirurgiske inngrep foretas på forsvarlig vis, er den medisinske fasit for omskjæring av gutter ikke fullt så enkel og forferdelig som Anne Lindboe fremstiller den.

Amatørkirurgi er det ingen som forsvarer. Det er urimelig å forvente at norske jøder og muslimer skal bøye seg for lov tuftet på temmelig usikker medisinsk grunn når prisen er deres religiøse identitet. Den er det bare de som kan definere.

Jeg tror ikke helse— og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen «mangler mot» i denne saken. Hun synes å kjenne forskjellen på mot og overmot. Vi har grunn til å være takknemlige for det.

 1. Les også

  Guttas kropp - deres valg

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Jeg ble omskåret som liten. Frp har rett når de ønsker et forbud

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Ervin Kohn om omskjæringsforbud: – Det er å forby jødisk religiøs praksis

 3. NORGE
  Publisert:

  Tre år etter at loven ble innført: Et fåtall guttebabyer omskjæres på norske sykehus

 4. DEBATT
  Publisert:

  Jeg er sykepleier og jordmor. Og jeg er forbanna. Hvorfor er det lov å omskjære guttebarn?

 5. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Nei til forbud mot omskjæring

 6. POLITIKK
  Publisert:

  SV trekker omskjæringsforslag