Meninger

Gjør det ulovlig for matvarekjeden å kaste mat

 • Hilde Opoku (trondheim)
 • Shoaib Sultan (oslo)

24042009170832-9jKBLntAvV.jpg Borgen Ørn E

Frankrike vil nå gjøre la de store matvarekjedene gi bort mat som fortsatt er spiselig. Norge bør følge etter.

Frankrike har gjort det igjen. Fransk gourmet-mat er ledende i verden, nå viser også franskmenn vei ved å verdsette matressursene i et større sosialt og økologisk bærekraft perspektiv.

Et enstemmig fransk underhus har vedtatt en lov som forbyr de store matvarekjedene og supermarkedene å kaste mat som fortsatt kan spises. De blir pålagt å donere maten til de fattige gjennom veldedige organisasjoner eller at den blir brukt som dyrefor.

Godt tiltak mot fattigdom

Gjennom dette tiltaket får man bukt med flere ulike utfordringer på en gang. Det er et godt tiltak mot fattigdom, og er derfor god sosialpolitikk. Vedtaket tar tak i forsøppling og den økte forbruksmentaliteten i samfunnet.

Ser vi saken globalt, kaster vi mer mat enn det som skal til for å fø alle mennesker på kloden. Det gir et nytt og skremmende perspektiv på global fattigdom. Vi har mer enn nok mat. Det er fordelingen vi må gjøre noe med. At vi slutter å kaste spiselig mat, er et viktig tiltak.

Dette er en sak for landbruksministeren

Frankrike var altså først ute. Men vi kan bli en god nummer to. Nordmenn er på toppen av det hele blant folkeslagene som kaster mest mat.

Som Yngve Ekern skrev i Aftenposten på søndag kaster vi en fjerdedel av maten vi kjøper, ca 46 kilo per person — tilsvarende utslipp fra 160 000 biler i året.

Med landbruksministerens egen bakgrunn fra gård på Sunnmøre, tidligere byråd med ansvar for pleie- og omsorgstjenesten, sosialtjenesten og rusomsorgen i Oslo og nå statsråd med ansvar for landbruk og mat, er De Grønne sikker på at landbruksministeren vil se de mange fordelene som kommer sammen i denne saken.

Det er på tide med et tilsvarende forbud i Norge, for det er både uholdbart og tragisk at vi kaster så mye spiselig mat. Spørsmålet blir derfor: Hva vil landbruks- og matministeren gjøre for å komme matkastingen til livs i Norge?

 1. Les også

  Vi kaster hver femte handlepose

 2. Les også

  Disse studentene spiser maten som ellers ville blitt kastet

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Bør butikker forbys å kaste mat? KrF foreslår matkastelov.

 2. SPREK

  Slik skal matvaregiganten sørge for at du velger frukt foran godteri til påske

 3. NORGE

  UNICEF: – Oppsiktsvekkende at de tre største partiene ikke nevner barnefattigdom

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Nei til forbud mot matkasting

 5. SPREK

  Nordmenn spiser over 1300 dyr i løpet av livet

 6. DEBATT

  Ikke legg ned det franske kultursenteret i Norge, Macron!