Meninger

Sandberg og den mørke kraften | Johannesen, Olaussen og Skonhoft

 • Anne Borge Johannesen
 • Jon Olaf Olaussen
 • Anders Skonhoft

Ministeren er en regulator av fiske- og havbruksnæringen og dermed ansvarlig fagstatsråd for norsk fiskeripolitikk. Sandberg later til å tro han er ansatt som ambassadør og lobbyist for norsk sjømatnæring, skriver artikkelforfatterne. Bjørge, Stein

Fiskeriminister Per Sandberg later til å tro han er ansatt som ambassadør og lobbyist for norsk sjømatnæring.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) varsler ifølge Aftenposten 20. februar oppgjør med motkreftene som svekker norsk fiskerinæring. Han forteller at det finnes noen mørke motkrefter som har eksistert over lengre tid som sier at det går rett vest med norsk fiskerinæring.

Ifølge Aftenposten har fiskeriminister Sandberg hatt en bratt læringskurve på sine to første måneder. Spørsmålet er hva han har lært og av hvem?

Er det kun lobbyister fra oppdrett og trålernæringen han har lært av?

Han har i hvert fall tydeligvis ikke satt seg inn i hva en ministers rolle innebærer. Ministeren er en regulator av fiske— og havbruksnæringen og dermed ansvarlig fagstatsråd for norsk fiskeripolitikk.

Sandberg later til å tro han er ansatt som ambassadør og lobbyist for norsk sjømatnæring.

Kjente synspunkter fra totalitære regimer

Aftenposten spør hvem de mørke motkreftene er, og ministeren svarer at det er «politikere, professorer, institusjoner, de finnes på universitetene våre og i akademia».

Han fortsetter med å si at så lenge disse kreftene eksisterer, skal han være en motkraft. Videre lover han å gjenta dette budskapet på inn- og utpust så lenge han er fiskeriminister.

Dette er forstemmende lesning.

Ministeren som har det overordnede forvaltnings- og reguleringsansvar for norsk oppdrettsnæring og fiskeriene sier rett ut at han ikke ønsker kritiske røster.

«Hør på næringen, hør på politikerne, som er offensive og bare ser det positive, sier Sandberg.»

Sandberg later til å tro han er ansatt som ambassadør og lobbyist for norsk sjømatnæring

Han sier rett ut at professorer og ansatte på universitetene ikke skal ta for seg kritikkverdige forhold innen fiskeriene. De skal heller ikke bruke sin fagkunnskap for å ytre seg om de store og voksende miljøproblemene norsk oppdrettsnæring står overfor.

Det å påpeke og problematisere luseproblemet i lakseoppdrett, eller de betydelige lokale forurensningsproblemene oppdrettsnæringen forårsaker, er altså ikke på sin plass? Skal professorer og forskere også holde tett om rømningsproblemer og trusselen mot villaksen, og kostnadene dette påfører elvefiskere, grunneiere og lokalsamfunn?

Det Sandberg sier og ønsker, er kjente synspunkter fra totalitære regimer. Hvordan stiller ministeren som har ansvaret for universitetene seg til dette?


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

 1. Les også

  «Per Sandberg, eller «Pesa» som de kaller meg – han er vanskelig å makulere»

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Varsler oppgjør med «mørke motkrefter»

 2. ØKONOMI

  Tidenes sjømatrekord – eksportverdien opp 23 prosent

 3. ØKONOMI

  Sandberg: «Temmelig sikker» på lakseavtale med Kina i 2017

 4. DEBATT

  Kort sagt, søndag 24. mai

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Lobbyister må bruke rett e-postadresse

 6. MENINGER

  Kommentar: Den tause ytringsministeren