Frp-politikere må rydde på sine Facebook-sider | Trine Skei Grande

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsens Facebook-side hadde en rekke sjikanerende kommentarer.

Hvis man ikke har tid til å følge opp kommentarfeltet på Facebook, må man ganske enkelt la være å legge ut noe der.

Aftenposten og NRK har de siste dagene vist frem noen eksemplerpå kommentarer som er blitt skrevet på Facebook-sidene til noen av Frps statsråder og stortingsrepresentanter. Mange av kommentarene er grov utskjelling av navngitte politikere fra Arbeiderpartiet, gjerne med utgangspunkt i nedsettende kommentarer om deres kjønn eller etnisitet. Noen av dem er også nær, eller over, grensen for å være ulovlige trusler og hatefulle uttalelser om grupper eller enkeltindivider.

Hets og sjikane

Det er ingen overraskelse at sosiale medier kan brukes til hets og sjikane, i tillegg til de mange nyttige og hyggelige tingene folk bruker dem til. Hver enkelt person står selvfølgelig ansvarlig for egne ytringer, men som politikere har vi også et klart ansvar for hva vi tillater at folk skriver på våre sider, både juridisk – som blant andre advokat Jon Wessel-Aas har påpekt – og ikke minst moralsk.

Når Sylvi Listhaug og andre i Frp sier de «ikke har tid» til å moderere sitt eget kommentarfelt, er det en ren ansvarsfraskrivelse. Hvis man ikke har tid til å følge opp kommentarfeltet under saker man deler på Facebook, så må man ganske enkelt la være å legge ut noe der. Alternativet – å la hatefulle og sjikanerende kommentarer bli stående uimotsagt – er ikke godt nok, og kan altså i ytterste konsekvens være et lovbrudd i seg selv.

Moralsk ansvar

Kanskje viktigere enn det juridiske, er det moralske ansvaret vi alle har for å skape et godt og inkluderende debattklima, uten hets og usaklige kommentarer om kjønn, bakgrunn eller utseende. Når Facebook-sidene til statsråder og stortingsrepresentanter blir stående som skrekkeksempler på de verste delene av den offentlige debatten, er det med på å legitimere en språkbruk og en debattstil som vi ikke ønsker at noen skal bli utsatt for, og det er med på å skremme unge mennesker fra å engasjere seg politisk.

Også påVenstres Facebook-sider opplever vi jevnlig at folk legger igjen kommentarer med for eksempel rasistisk eller kvinnediskriminerende innhold. Derfor er vi veldig nøye med å følge med på sidene våre, særlig i noen timer rett etter at vi har postet innlegg om temaer vi vet tiltrekker seg en del såkalte nettroll.

Vi har høy terskel for uenighet og misnøye med vår politikk, men lav terskel for å slette innlegg som er støtende. Det er helt nødvendig med moderering av politiske debatter, noe også de fleste av landets aviser og andre medier har tatt konsekvensen av. Det er en fullt ut overkommelig oppgave også for Frp, dersom de bare velger å prioritere det.

Rom for engasjement og temperatur

Den politiske debatten skal ikke være et pyntelig teselskap hvor alle er enige og bare sier hyggelige ting. Det skal være rom for engasjement og temperatur, men det går også en grense for anstendighet. At Frp velger å ignorere denne grensen, og unnskylder seg med at de ikke har tid til å følge opp, er med på å skape et fiendtlig debattklima hvor mange vegrer seg for å delta. Det vil på sikt bli et problem for demokratiet dersom vi politikere ikke er oss vårt ansvar bevisst, følger med på debattene vi starter, og luker ut overtramp. Det forventer jeg at også regjeringsmedlemmer skal klare, selv i en hektisk hverdag.

@Trinesg


Plasserer ansvaret:

Statsministeren har tidligere engasjert seg mot netthets:

Grov sjikane:

Trollene bør få komme ut i lyset:

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter