Kinesiske homofile krever å få gifte seg
BEIJING (Aftenposten): Urbane homser og lesber lever åpenlyst sammen i Kina. Men vil de få lov til å inngå ekteskap?
En over gjennomsnittet ivrig studentaktivist fra Guangzhou skrev brev til 3000 utsendinger like før Kinas nasjonale folkekongress og Det kinesiske folks politiske konsultative konferanse startet sine sesjoner her i Beijing for en drøy uke siden. Oppfordringen var formulert klart og tydelig: Foreslå at ekteskap mellom mennesker av samme kjønn blir legalisert.
Nå er det ikke i disse forsamlingene at en slik lovendring eventuelt blir bestemt; delegatene kan i beste fall påvirke kommunistpartiet og statens toppledelse. Men mannen fra Guangzhou er langt fra alene om sin lobbyvirksomhet, ifølge forskeren Li Yinhe ved Det kinesiske akademi for sosialvitenskap.
Les også:
Boikotter St.Patrick's Day på grunn av homoforbud
100 millioner
Makthavernes holdning til homoekteskap berører svært mange av deres 1,35 milliarder undersåtter. Eksperter har beregnet at mellom 40,5 og 67,5 millioner mennesker i Kina er homoseksuelle.
Li mener dette innebærer at opptil 100 millioner mennesker har noen i sin nære familie som er tiltrukket av personer av samme kjønn. Og mange av disse familiemedlemmene vil ønske at homo-ekteskap blir legalisert.
Foreløpig er myndighetenes svar taushet, men tausheten løser ikke problemet, skriver sosiologen i en kronikk i det partitro organet China Daily.
Toleransen overfor homoseksualitet øker langsomt, men sikkert i Kina, særlig blant unge mennesker i storbyene. Beijing har sin Queer Film Festival og Shanghai PRIDE har vært en suksess de siste fem årene.
Men å være kinesisk homse eller lesbe kan fortsatt være svært sensitivt. Mange tør ikke stå frem og bøyer seg for sine familiers krav om giftermål og barn. Dette har ført til fenomenet «samarbeidsekteskap»: En homofil mann inngår ekteskap med en lesbisk kvinne og begge fortsetter, diskret, å leve ut sin seksualitet med partnere av samme kjønn. Den som søker en slik strategisk allianse, kan nå søke partner på spesialiserte dating-nettsider.
Les også :
- Utenriksministeren bør innføre sanksjoner mot Russland
Motstand
Men dristige, nye muligheter som dette er ikke for alle. Millioner av kinesiske homoseksuelle ser ingen annen utvei enn å fornekte sin legning og gifte seg med heterofile partnere.
Ble homoekteskap legalisert, ville mange slippe å leve i slik ulykke, konstaterer sosiologen Li, som imidlertid synes å ha liten tro på at reformen vil komme av seg selv, eller med det første.
Så da er det vel bare for ildsjeler blant homoaktivistene å organisere seg og kjempe for lovendring?
Javisst — dersom de er forberedt på motstand fra myndighetene. Ikke fordi maktens menn nødvendigvis er homofobe, men fordi de slår hardt ned på alle organisasjoner som kan tiltrekke seg et stort antall mennesker på basis av interessefellesskap.
Grupperinger som utfordrer det allmektige kommunistpartiets politiske monopol, tolereres ikke. Dette budskapet får homoaktivistene fra tid til annen innprentet ved at deres festivaler, marsjer og andre arrangementer plutselig blir forbudt og stanset.
Som Yang Yang, organisator av Queer Film Festival uttrykker det overfor tidsskriftet : I Kina er alt politisk.
twitter.com/JorgenLohne