Barnevernsbarn er en gruppe som ofte dropper ut av skolen. Årets første leder i Aftenposten etterspør dokumentasjon på barnevernsbarns utdanningsløp i Oslo. Det trengs. Forskning på NOVA har frembrakt noe kunnskap, men det er fortsatt mye vi ikke vet.Vi vet imidlertid at disse ungdommene er en svært sårbar gruppe. De trenger og fortjener støtte og omsorg — også i skolesystemet. Oslo-byrådets signaler gir grunn til engstelse.
«Streve seg gjennom skolegangen»
Aftenpostens leder omtaler sosialbyråden og skolebyrådens uttalelser i forbindelse med at Oslo-byrådet la frem en barnevernsmelding før jul. Byrådene vil stille høyere forventninger til barnevernsbarnas arbeidsinnsats og resultater. Da vil det bli lettere for disse ungdommene å finne motivasjon til « ... å streve seg gjennom skolegangen», ifølge avisen.
Det er vanskelig å lese byrådenes uttalelser som noe annet enn at det som trengs, er at barnevernsbarna må ta seg sammen - med hjelp fra Osloskolen. Jeg tror ikke vi vet nok om barnevernsbarnas skolesituasjon til å fastslå at dette er den rette medisinen.
På NOVA har vi fulgt 1500 Oslo-elever på slutten av ungdomsskolen og gjennom videregående opplæring. Omtrent 75 av disse var barnevernsbarn. Andelen som begynte på yrkesfag, var nesten dobbelt så høy blant barnevernsbarna som blant andre Oslo-ungdommer. Det kan delvis forklares med at mange har lave skoleprestasjoner, at det er noe flere gutter og en overvekt av tenåringer hvor foreldrene har lav utdanning. Dette er kjennetegn som går igjen hos dem som velger yrkesfaglig studieretning.
Yrkesfag har høyest frafall
På yrkesfag er frafallet høyt. Det er godt dokumentert, blant annet av NIFU. En studie jeg holder på med nå, viser at barnevernsbarna langt sjeldnere enn klassekameratene oppnår fagbrev eller studiekompetanse. Dette skyldes forhold som skoleprestasjoner, kjønn og familiebakgrunn, men sammenlignet med klassekamerater med de samme kjennetegnene, fullfører barnevernsbarna yrkesutdanningen sjeldnere.
På studieforberedende fullfører barnevernsbarn like ofte som andre (fortsatt justert for skolekarakterer, kjønn og familiebakgrunn). Denne studien baserer seg på data om alle barnevernsbarna i Norge og ikke bare i Oslo.
Barnevernsbarn sliter altså mer enn andre elever på yrkesfag. Hvorfor er det sånn? Og når er frafallet størst? Er det størst i begynnelsen av yrkesfagopplæringen? Eller skyldes det at barnevernsbarna har problemer med å skaffe seg en læreplass?
Dette er jeg i ferd med å undersøke. Slik kunnskap kan bidra til å finne de rette tiltakene.
Mistrives på skolen
Høyere forventning til barnevernsbarna, slik Oslo-byrådene signaliserer, er neppe nok. I en annen studie av barnevernsbarn i Oslo-skolen viser jeg at flere barnevernsbarn mistrives på skolen enn det som er tilfelle blant deres klassekamerater. Å skjerpe kravene til denne gruppen, kan kanskje forsterke mistrivselen?
Vi må i alle fall sørge for at skolen ikke blir enda en arena med manglende støtte og omsorg.