Meninger

Gode ungdomstilbud er ikke utgift, men investering

 • Roger Andresen

Det fine med at Oslo legger ned fritidsklubbene for å bruke pengene på OL, er at vi trenger flere kriminelle ungdommer om noen skal få rana alle turistene som kommer, skrev Don Martin i et debattinnlegg. Visepolitimester Roger Andresen svarer ham. Michael Angeles

Oslos ungdommer har aldri vært mer lovlydige. En av de viktigste oppgavene fellesskapet har, er å ta vare på de yngste slik at denne utviklingen fortsetter.

«Å rane barn gir barneran», skriver rapperen Don Martin i et friskt debattinnlegg på Aftenpostens nettsider, der han advarer mot å legge ned fritidsklubber i Oslo.

Les også

Bydelene må spare 385 millioner kroner

Oslopolitiet klarer neppe å overgå Don Martin i levende språk. Vi deler like fullt hans bekymring for nedleggelse av fritidstilbud for byens unge. Don Martin skriver blant annet om sin egen oppvekst i Groruddalen, og viktigheten av at Birame på Romsåsklubben så ham og ga ham oppmuntring til å bli artist.

«Birame så et potensiale der andre så et pøbelfrø. Det ble første gangen jeg holdt i en mikrofon», skriver han.

Politiet kjenner flere slike historier, og det er viktig å fortelle dem. Det finnes mange som Birame der ute på Oslos fritidsklubber. Ansvarlige og trygge voksne som ser og kjenner ungdommene sine.

Vil møte ungdommen på egne arenaer

Slik jobber også våre forebyggende avsnitt i Oslo politidistrikt. Men både vi og Birame må ha gode arenaer der vi møter ungdommene på en positiv måte. Dialog og tillit er helt avgjørende for politiets kriminalitetsforebyggende arbeid. Veldrevne fritidsklubber er én av disse møteplassene, som også fungerer som et viktig alternativ til å reke rundt i sentrumsgatene.

I stedet for å løpe etter ungdom som har gjort noe galt, ønsker politiet å møte dem på deres egne arenaer – uten at det har skjedd noe.

Vi må være tydelige på hva vi mener er viktige forebyggende faktorer, skriver visepolitimester Roger Andresen. Varfjell, Fredrik

Vi er avhengig av god kontakt med ungdomsmiljøene, ikke minst for å kunne sette inn målrettede tiltak mot unge i faresonen, ofte sammen med Oslo kommune. Å avverge at disse trekkes mot kriminalitet, sparer politiet uendelig mange løpeturer. Men langt viktigere kan det redde liv og fremtid, og dét er god samfunnsøkonomi.Som Espen Hågensen Rusdal nylig skrev i Dagsavisen: «Nå er det jo i mange henseende for sent når man først må fange dem opp». Politiet deler dette synet. Det er god politikk å gå sammen om å forebygge at en ungdom faller utenfor. Å overlate til politiet eller lærere å hente ungdom ut fra rus og kriminalitet, koster på alle måter mer.

Positiv utvikling

Oslo har sett en oppsiktvekkende positiv utvikling de siste årene. Til tross for rekordstor befolkningsvekst, spesielt i de yngre aldersklassene, har barne— og ungdomskriminaliteten gått ned. Her har både politi, skole, kommune, fritidsklubber og andre gode krefter lagt ned et stort arbeid. Men la oss ikke lene oss tilbake og tenke at nå er jobben gjort. Byen vokser stadig, og ungdommene våre har ikke flere fritidstilbud enn de trenger. For å si det forsiktig.

Som politileder skal jeg selvfølgelig vokte meg vel for å ta stilling i politiske debatter. Politiets aller viktigste oppgave er imidlertid å forhindre at kriminalitet skjer – spesielt viktig er det når det gjelder barn og unge. Derfor mener jeg at vi må være tydelige på hva vi mener er viktige forebyggende faktorer.

I denne saken er vi enige med Don Martin: Å satse på Oslos ungdom er en god investering i fremtiden.

 1. Les også

  «Jeg får lyst til å rane den første bystyre- politikeren jeg ser»

 2. Les også

  Fabian Stang mener opposisjonen krisemaksimerer om fritidsklubber

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  49 millioner til forebygging blant unge i Oslo

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Oslo trenger også myke tiltak mot krim

 3. SID

  Vi trenger flere ungdomsklubber!

 4. OSLOBY

  Vil sette av penger til å holde fritidsklubbene i Oslo åpne hver eneste dag

 5. NORGE

  Innbyggerne på Holmlia: Politikerne må legge flere penger på bordet for å få til et skikkelig områdeløft

 6. OSLOBY

  – Uakseptabelt at noen få ungdommer skremmer folk i byen