Meninger

Høy og mørk

 • Per Egil Hegge

Per-Egil Hegge, journalist og tidligere redaktør i Aftenposten. Foto: Anette Karlsen

SPRÅKET VÅRT. F

or den som er liten og lys, er det umulig å skrive om uttrykket «høy og mørk» uten å bli mistenkt for misunnelse. En høy og mørk mannsperson har en fremtoning som kvinner finner tiltrekkende. Men en leser, formodentlig blond, har åpenbart fattet håp etter å ha lest en betraktning i Aftenposten 21. mai. I en overskrift i nettutgaven sto det om justisminister Anders Anundsen at «han tok en høy og mørk tone» da han skulle svare på spørsmål om arbeidet med å forbedre beredskapen mot terrorhandlinger. Den mer fullstendige versjonen er en uttalelse av riksrevisor Per-Kristian Foss, som ikke var helt fornøyd med Justisdepartementets første reaksjon på kritikken: «I det første svaret er det en litt mer høy og mørk tone enn i (den senere) pressemeldingen.»

For vår språkinteresserte lyslugg står det klart at «høy og mørk» her er brukt som bilde på arroganse og liten forståelse for at det blir påpekt mangler. Det er med andre ord signalisert at dette er uønsket og negativt, mens han tidligere har forbundet «høy og mørk» med svært rosverdige og, i ordets alle betydninger, attråverdige egenskaper.

Det er ikke sikkert at forskjellen eller betydningsforskyvningen er særlig stor. Hvis man føler seg som situasjonens herre og bastant mener at eventuelle feil og mangler er andres skyld, kan man være minst like høy og mørk som hvis man skrur på sjarmen. Med andre ord er tolkningen helt avhengig av situasjonen.

Siden vi beveger oss i det politiske minefeltet i dag, kan det være verdt å nevne at politiske eksperter i USA har funnet ut at det i langt de fleste presidentvalg er den kandidaten som er høyest, som vinner. Valgkonsulenter og de som selger reklame på amerikansk fjernsyn, sliter hardt for at dette fenomenet skal nevnes så sjelden som mulig. Det ville jo forenkle all valgkamp og redusere budsjettene på opplagt udemokratisk vis.

Relevante artikler

 1. SPORT

  Norske dommere blir utskjelt i Danmark: - De burde hatt på seg Komiske Ali-masker

 2. MENINGER

  Meninger: Tankesmien Agenda setter ikke agenda

 3. MENINGER

  Ingen moderne nordmann har skrevet ord som har satt mer spor

 4. MENINGER

  Forakten for forskningen

 5. KULTUR

  Joggere, hyttefolk og turgåere provoserer: – Vi er blitt et dugnadspoliti

 6. VERDEN

  Mange fredsprisvinnere skuffer. Her er vinnerne ekspertene mener skuffet mest.