Meninger

Illegal birøkter i New York

Det er forbudt å holde bier i New York City. Men språk og litteraturprofessor Andrew Coté bryr seg ikke om det. Selv på takterrasser på Manhattan har han bikuber og selger honningen på markedet på Union Square.

Birøkter og professor Andrew Coté er diskret når han besøker bigårdene sine på takene på Manhattan. Men interessen for birøkt er økende blant newyorkere - og nå håper han på en legalisering. ALF OLE ASK

 • Alf Ole Ask

–Interessen for birøkt er økende. Det kommer av at folk lager mer mat hjemme. De vil vite hvor maten de spiser kommer fra, sier professor Andrew Coté. Når biene hans går i dvale underviser han studenter i engelsk og japansk litteratur.

Vi besøker bigården hans. På en takterrasse fem etasjer over gateplan står to kuber. Vi er få kvartaler fra Union Square. Dette er bare en av flere slike bigårder som han har på taket av hus midt på tykkeste Manhattan.

Bihold ble forbudt i alle de fem bydelene i New York i 1999, men Coté som leder New York City Beekeepers Association har tro på at det skal bli opphevet. Forbudet kom som et resultat av daværende borgermester Rudy Giulianis politikk for å rydde opp i byen. I tillegg til å regulere husdyrholdet.

–Det er lov å holde bier i Detroit, så hvorfor ikke New York? Dette må være det eneste som er lovlig i Detroit, men forbudt i New York, smiler han.

Fra 200 til 2000 dollar i bot risikerer en birøkter som blir tatt. I tillegg til bråk med forsikringsselskapet som har forsikret huset. De liker ikke denne type husdyrhold. Dersom en birøkter må flytte, stiller New York-birøktere opp og flytter kubene. I mange tilfeller har Coté overtatt dem.

Dette skremmer ikke stadig flere fra å ville ha bikuber. På nettsidene promoterer også birøktere for at folk som har ledig takplass skaffer seg en kube eller to.

Hjelper politiet.

Coté er aldri blitt tatt, selv om han åpent står frem og forteller hva han driver med. Derimot har han flere ganger hjulpet politiet med å fjerne bisvermer. Når biene svermer kan de slå seg ned hvor som helst. Da trengs det profesjonelle for å hente dem ned. Politiet ringer birøkteren som også har lovlige bigårder på småbruket sitt i Connecticut. Det er der han produserer mesteparten av de 10 tonnene med honning han får i et normalår,

–Jeg får godt betalt for å fange svermer, forklarer han.

–Hender det at biene du fanger faktisk er dine egne?

–Slikt hender, smiler han.

Stikker de mye?

–Hva er det folk som vil starte med birøkt spør om?

–Om biene stikker mye. Da svarer jeg: det spørs hva du mener med mye, sier han.

I år har det vært elendig vær i New York. Den våteste og kaldeste juni på 40 år. Dette har gått ut over honningproduksjonen. Prisene har gått opp, noe som ikke akkurat er bra i disse finanskrisetider.

Honning produsert i Midtown Manhattan koster fem dollar for et lite glass. Det gir en kilopris på 50 dollar, mer enn 300 kroner.

–Men hvor henter biene nektar i Manhattans steinørken?

–Se deg rundt på takene her. Det er blomster og trær. I tillegg finnes det parker. Biene har en betydelig aksjonsradius, så de finner det de vil ha, forklarer han.

–Manhattan er ikke akkurat kjent for sin luftkvalitet, påvirker ikke forurensningen kvaliteten på honningen?

–Nei. Biene henter ut nektar ved å stikke hull på blomsten og de suger dette opp i seg. Dette er fra naturen en lukket prosess, forklarer han.

Tar seg en fest.

–En ting er å ha kuber og bier som produserer honning. Men honningen skal hentes inn. Til dette trengs det utstyr. Hvordan skaffer dere det?

–New York City Beekeepers Association har utstyr, som slynger, som vi leier ut. Ofte går da flere birøktere sammen og slynger honning. Det organiseres gjerne som et party på et tak. Kald øl, ja det hører med, og så slynger en honning, forklarer han.

Coté er fjerde generasjon birøkter. Han droppet ut av skolen og dro rundt på loffen før han startet en akademisk karrière som førte ham til studier blant annet på Cuba. Han snakker japansk og spansk.

Han og faren gir i regi av birøkternes organisasjon i New York gratis timer i birøkting. Men det er ikke bare newyorkere som nyter godt av denne bientusiastens vilje og evne til å lære vekk.

Til Afghanistan.

Han leder også Bees Without Borders (beeswithoutborders.org). En organisasjon som lærer fattige i verden om bihold. Coté har lært folk under så ulike himmelstrøk som Ukraina og Irak om bier, blomster og honning. Og nå skal han snart til Afghanistan for å lære krigstrette afghanere hvordan de kan skaffe seg honning.

Når biene går i dvale om vinteren, underviser han ved Housatonic Community College i Connecticut.

Men han legger ikke skjul på at han trives bedre sammen med biene enn studentene.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Stakk av med dronningen – hentet ned med brannbil

 2. ØKONOMI

  Svart år for europeiske birøktere

 3. OSLOBY

  Bier i byen får egne designerhjem

 4. A-MAGASINET

  For humlene er Norge et paradis

 5. A-MAGASINET

  Barcode bak fasaden

 6. MENINGER

  10 forslag for forskning