Meninger

Drep meg, men ikke med dårlige råd

 • Olav Eggesvik
  Olav Eggesvik
  Journalist
Ofte kan man bli mer forvirret enn opplyst av å søke på internett etter råd om hva gravide kan og bør spise.

Det er vanskelig å trenge gjennom støyen av alle rådene man får før barnet kommer.

«Notert» er et ukentlig skråblikk fra Aftenpostens journalister.


Den første prøvelsen for den som skal bli far: Sortere vekk dårlige råd.

Jeg trodde aldri østerssaus skulle bli noe problem. Men her en dag spurte samboeren min om hun kunne spise det.

«Gravid østerssaus», spurte jeg Google. 0,36 sekunder senere har jeg fem svar. Men ikke på spørsmålet mitt.

Det er godt mulig myndighetene har gitt konkrete råd om østerssaus, men jeg klarer ikke å finne det. Og med en sulten, gravid kvinne på tråden trengte jeg raske svar.

Ingen kilder

Så jeg googlet det. Babyverden ga meg ikke svaret. Det andre treffet var en automatisk oversatt nettside. De var bombastiske i sin konklusjon. Du må ikke finne på å spise det. Men de kunne ikke vise til noen troverdige kilder.

Så kom jeg til et av de populære foraene. En kvinne har en venninne som har hørt at man ikke kan spise vårruller fordi det kan være østerssaus i dem. Brukeren var anonym, i likhet med avsenderne av 5.984.413 (i skrivende stund) andre innlegg, som sikkert gir råd om alt fra amming til barneoppdragelse.

En blogger (som skriver om at hun elsker mandager) har en leser som i kommentarfeltet skriver at hun en gang ble matforgiftet av å spise østerssaus.

Les også

Jeg er aldri blitt svindlet før. Ikke før jeg fikk de mailene her.

Støy

Dette er støy. Alle kan skrive hva de vil, til hvem de vil, hvor de vil, når de vil, og jeg er fremdeles ikke noe klokere på om det er lurt å spise østerssaus.

Det kan virke som en detalj. En saus i en middagsrett midt i uken. Andre valg er større. Barnevogn, bæresele, bleietype eller våtservietter.

Allerede før barnet er født, får jeg en følelse av at jeg ved hver korsvei må velge mellom liv og død. Ikke bare fordi vi står midt i en pandemi, men fordi noen på internett mener middagsretten min bedre halvdel har lyst på denne dagen, er farlig.

Men hvis man ikke kan takle disse tingene nå, hvordan takler man da ansvaret for et barn?

Pustealarm

Her om dagen oppdaget jeg ved en tilfeldighet at man kan kjøpe en pustealarm, i tilfelle barnet slutter å puste mens det sover. Hvordan i alle dager har menneskeheten overlevd gjennom så mange generasjoner?

Det er da hun kommer, min kollega Tine. Hun har fire barn, lang erfaring med helsejournalistikk og kjøpte en bok til meg da hun fikk høre at jeg skal ha barn. «Denne må du lese, Olav».

To svenske forskere har gått gjennom og oppsummert kunnskapen som finnes om alt fra amming til pustealarm. Det viser seg at de færreste barn i Norge slutter å puste om natten.

Og barnet? Foreløpig går det bra. Jeg kan puste lettet ut. Uten at alarmen går.

Les også

 1. En psykolog og en forsker: Tre grunner til at barnet ditt bør kjede seg innimellom

 2. Reisepanelet anbefaler: Her er tipsene for høstferien i Norge

 3. Hun vil bare være med mamma

Les mer om

 1. Notert
 2. Barn
 3. Aftenposten Lørdag