Meninger

Iran mot Saudi-Arabia: Duell mellom autoritære regimer | Per Kristian Haugen

 • Per Kristian Haugen
  Kommentator

Kong Salman av Saudi-Arabia bruker store summer for å hindre at maktbalansen vipper i favør av rivalen Iran. Handout

Spenningen mellom Iran og Saudi-Arabia skjerper gamle konflikter og kan utløse nye. Det er en ulykke for Midtøsten, men også svært negativt for landene i Europa.

Saudi-Arabias henrettelse av den sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr 2. januar har utløst et voldsomt sinne i Iran. Det trues med hevn og gjengjeldelse.

Etter stormingen av ambassaden i Teheran satte regjeringen i Riyadh hardt mot hardt. Saudi-Arabia, regionens sunnimuslimske stormakt, har ikke lenger diplomatiske forbindelser med Iran, regionens sjiamuslimske stormakt.

Her kan du lese mer om bruddet:

Les også

Saudi-Arabia bryter diplomatiske forbindelser med Iran

Striden mellom sunni— og sjiamuslimer er i utgangspunktet religiøs, men her handler det om makt og innflytelse i et bredt belte som spenner fra det østlige Middelhavet frem til Afghanistan og Pakistan.

Millioner på flukt

Konfliktene i disse områdene har allerede produsert millioner av flyktninger. Mer krig vil sende enda flere ut på vandring.

Erfaringen fra 2015 er at dette umddelbart øker presset på Europa, som i denne sammenheng er en oase av fred og velstand.

Om det finnes én lærdom å trekke av omveltningene siden den arabiske våren i 2011, må det være at alt henger sammen med alt. Kanskje en banal påstand, men den tåler å bli gjentatt.

Et skremmende eksempel

Om noen skulle være i tvil, er det bare å se på Syria, der det nå gjøres et nytt fredsforsøk. Tragedien begynte som et opprør, fortsatte som en borgerkrig og er etter fire år forlengst blitt en internasjonal konflikt gjennom stedfortredere. Iran og Saudi-Arabia står sentralt blant dem som trekker i trådene.

Iran er alliert med president Bashar al-Assad, som er alawitt og tilhører sjia-grenen av islam. Iran støtter også den sjiamuslimske Hizbollah-militsen, som opprinnelig hører hjemme i Libanon. Dessuten er folk fra den iranske revolusjonsgarden på plass i Syria.

Nært åndelig slektskap

Saudi-Arabia er sterkt engasjert på motsatt side. Det finnes en høy grad av sammenfall mellom wahabismen, den strenge saudiarabiske tolkningen av islam, og den lære som prekes av ekstremistene i Den islamske staten (IS) og Al-Qaida. Dette er et betent spørsmål som reiser tvil om hva Saudi-Arabia egentlig ønsker å oppnå.

Striden utkjempes også i Jemen, der Saudi-Arabia prøver å bombe den sjiamuslimske houthi-militsen sønder og sammen.

Jeg skrev denne artikkelen da krigen i Jemen hadde vart i én måned. Siden ble det enda verre:

Les også

Saudi-Arabia lar Jemen blø

Et tredje sted er øystaten Bahrain, der et sunnimuslimsk kongehus får militær støtte fra Saudi-Arabia og Gulfstatene til å holde kontroll over et sjiamuslimsk folkeflertall.

En farlig opptrapping

Det alvorligste som kan skje, er at Saudi-Arabia og Iran ikke bare beskylder hverandre for å støtte terror, men at de blir fristet til å organisere aksjoner på hverandres territorium. Da vil en farlig grense være passert.

Det hører med til bildet at begge regimer ser ut til å være mer risikovillige enn før. Siden kong Salman arvet tronen i januar i fjor, har Saudi-Arabia ført en mer pågående utenrikspolitikk. Salman har ord på seg for å være langt mer impulsiv enn sin forsiktige forgjenger Abdullah.

Kostbart å vise muskler

Ambisjonene er det heller ikke noe å si på, noe kunngjøringen av en sunnimuslimsk militærallianse under ledelse av Saudi-Arabia vitner om. Men det koster å hindre at maktbalansen vipper i Irans favør. Salmans politikk utgjør en merkbar belastning på statskassen i en tid med lave oljepriser. Han trenger snart noen resultater å vise frem.

Kong Salman har en ny og uvant lederstil:

Les også

Saudi-Arabia: Kongen som liker å ta sjanser

Iran ønsker på sin side å høste gevinsten av den internasjonale avtalen om sitt atomprogram. Åpningen mot omverdenen skal fortsette. Samtidig er iranerne på vakt mot at Vesten favoriserer Saudi-Arabia på grunn av landets posisjon som stor oljeleverandør og strategisk samarbeidspartner.

To belastede regimer

For land i Europa er det ikke noe stort poeng å ta parti i striden mellom Iran og Saudi-Arabia. Begge er autoritære stater som står bak grove brudd på menneskerettighetene. Det er dessverre riktig at Saudi-Arabia ofte har sluppet billig fra kritikk, men det er ikke nødvendigvis et argument for å støtte Iran.

Da kong Abdullah døde for ett år siden, kom politiske ledere fra hele verden til Saudi-Arabia:

Les også

Obama dyrker vennskapet med Saudi-Arabia

Det viktigste nå er å holde kanalene åpne til både Teheran og Riyadh. Den største faren er at de to rivalene klarer å blokkere hverandre, slik at konflikter som den i Syria blir ført videre på ubestemt tid. En slik katastrofe har verden ikke råd til.

Aftenpostens Helene Skjeggestad skriver her om problemene som landene i Midtøsten har med å danne en felles front mot IS:

Les også

«Vestens bomber knekker ikke IS»

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Bahrain
 3. Jemen
 4. Syria
 5. Migrantkrisen i Europa
 6. Flyktninger
 7. Europa

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Farlig rivalisering i Midtøsten

 2. VERDEN

  Den iranske revolusjonsgarden anklager Saudi-Arabia for å stå bak terrorangrep

 3. NYHETSANALYSE

  Få oversikt: Her er veikartet som forklarer konfliktene i Midtøsten

 4. VERDEN

  Har en USA og Saudi-Arabia en hemmelig plan for IS-medlemmer som drives ut av Mosul?

 5. VERDEN

  Han vil la kvinner kjøre og åpne kinoer. Men er Saudi-Arabias mektige kronprins egentlig en reformator?

 6. VERDEN

  Kan et drap i Istanbul bidra til å få slutt på en av verdens mest ødeleggende kriger? Slik startet den.