Meninger

Bare sprøyt

 • Anne Hafstad

Menneskene bak vaksineaksjonen påtar seg litt av et ansvar med sin skrekkpropaganda mot en vaksine som anbefales av helse- myndigheter over store deler av verden.

SKREMSEL om influensavaksinen kamuflert som opplysningskampanje

Les også

«Folkeaksjon» mot influensavaksinen

.

I annonsen fra Vaksineaksjonen oppfordres du og jeg til å sette oss inn i fakta og søke uavhengig informasjon før vi tar vaksinen norske helsemyndigheter har anbefalt oss alle.

Det er i utgangspunktet gode råd. Vi bør sette oss inn i fordeler og ulemper ved vaksinen før vi bestemmer oss for vaksinering eller ikke. Men det skurrer når oppfordringene kommer som en del av en annonse proppfull med feilinformasjon om vaksinen. Det gir ingen troverdighet.

Uten kompetanse.

Når man graver litt i hvem som står bak aksjonen, som ikke bare annonserer i dagspressen, men som også er svært aktive på nett, faller troverdigheten ytterligere. For ingen av bakmennene har noen faglig kompetanse innenfor utvikling av svineinfluensa eller medisinske og etiske problemstillinger rundt influensavaksinen. Likevel ser de det som sin oppgave å overbevise Kari og Ola om at vaksinen er farlig. I 13 punkter blir vi presentert for det reneste sammensurium av påstander.

Men det stopper ikke der. Der hvor faglig kompetanse mangler, er evnen til konspiratorisk tenkning godt utviklet. Gjennom nettsidene til de ulike aktørene bak aksjonen kan vi lese hvordan Verdens helseorganisasjon, helsemyndigheter rundt i verden og legemiddelindustrien sammen har vært med på å utvikle viruset, for deretter å skape et enormt marked for legemiddelindustriens vaksiner. Årsaken er åpenbar: Penger. For det er kapitalen som råder, skal vi tro nettsidene.

Konspirasjon.

Videre hevdes det at vi heller ikke skal se bort fra at vaksinen vi tilbys, inneholder en liten nanochip fra CIA med innebygd GPS som følger hver lille bevegelse du og jeg tar. Dessuten har chipen muligheter for tankemanipulasjon.

Det er vanskelig å ta dette seriøst. Men man skal ikke se bort fra at noen velger å feste lit til påstandene, og dermed velger å takke nei til myndighetenes tilbud om vaksine av den grunn.

Det kan ikke utelukkes at myndighetene har tatt for hardt i når de anbefaler vaksine til alle, sett i lys av at influensaen for de fleste er helt ufarlig. Men for noen få, også helt friske individer, kan sykdommen bli fatal. Da velger myndighetene å være på den sikre siden ved å anbefale vaksine til alle, selv om vaksinen kan gi bivirkninger for noen.

At aksjonens advarsler mot vaksinen kan føre til at mennesker dør unødig, bekymrer ikke personene bak advarslene. De hevder at deres misjon er å opplyse folk, som så får ta sine egne valg. Det er å toe sine hender i en alvorlig sak for den enkeltes helse.

Det blir til syvende og sist hver og en av oss som må velge hva vi vil gjøre. Men valget hadde vært enklere dersom informasjonen vi fikk, var basert på faktisk kunnskap, og ikke spektakulære teser tatt ut av løse luften.

Følg Anne Hafstad på twitter.com/AnneHafstad

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Videoer av barn som rister i anfall. Bilder av babyer som angripes av sprøyter. Hva driver vaksinemotstandere?

 2. KOMMENTAR

  Stormaktene driver skittent spill om koronavaksine. Det er det siste vi trenger nå.

 3. VERDEN

  På dette matmarkedet selges ulvevalper og villkatter. Her kan det mystiske viruset ha oppstått.

 4. NORGE

  Sykehusledere bekymret: Vet ikke om leger og sykepleiere er vaksinert mot meslinger

 5. KRONIKK

  Tony Blairs beslutning handlet ikke først og fremst om Irak.

 6. SPORT

  Forskere om zikaviruset: - OL i Rio bør avlyses