Meninger

Helga Flatlands julenovelle: «Ikke vær redd»

«Vi har alltid feira jul på nøyaktig samme måte i vår familie, vi har faste tradisjoner, faste rutiner, nesten faste samtaler til faste tider.» Les novellen forfatter Helga Flatland har skrevet eksklusivt for A-magasinet.

  • Helga Flatland
    Helga Flatland

Varmen og lukta slår imot meg, stramt og søtlig, idet jeg åpner døra. Jeg blunker for å venne meg til lyset, navigerer langs fôrbrettet, finner henne raskt i det ene hjørnet. Den store kroppen skjelver av anstrengelse, dampen står fra ryggen og nesa. Jeg legger fra meg veska og går forsiktig inn i båsen, snakker til henne samtidig, ikke vær redd, sier jeg, mest for at hun skal høre stemmen min og ikke bli urolig når jeg kommer nær. Jeg sier nesten alltid det, som en slags standardfrase til dyra jeg behandler: Ikke vær redd. Jeg setter meg på huk, legger en hånd på magen hennes som eser utover gulvet på begge sider av ryggsøylen. Sånn ja, bare slapp av, du, sier jeg, og hun tar meg på ordet; lukker øynene halvveis igjen og begynner å drøvtygge. Hvis du orker å spise nå, har noen overdrevet litt, sier jeg lavt og lar hånda mi gli langs kroppen hennes, bakover mot halen. Det har tatt så lang tid at jeg er redd hun kommer til å stryke med, sa bonden da han ringte for et par timer siden. Nå kommer han småløpende mot oss.

– Jeg måtte bare se til ungene, sier han idet han kommer frem og nikker mot vinduet. – Nå ligger de og sover, tror jeg, legger han til og smiler litt.

Les hele saken med abonnement