Meninger

«Hei, jeg heter Nora og har klimaangst»

Er du redd for å få saltvann i søtvannsbassenget eller brennmaneter i hummerkummen? Du er ikke alene!

  • Lene Hval
    Serieskaper

Kjenner du klimabrølet på kroppen? Har du utviklet angoragenser-fobi eller sosial pelsvestangst? Popp innom klimaangstringen på Vinderen, da vel! Dette står på agendaen:

1. Samtale i plenum

Sliter du med mørke tanker om hva som vil skje med landstedet #hvassestehvasser hvis havet stiger? Er du redd for å få saltvann i søtvannsbassenget eller brennmaneter i hummerkummen? Du er i så fall ikke alene!

Vi tar også for oss dagligdagse lidelser som angora-fobi (problemer med å gå med angoraullgenser på åpen gate) eller sosial pelsvestangst (svetting når du går med pels i høyere sosiale lag). Det gjelder å minne seg selv på at det ikke er DU som har plassert angorakaninene i så små bur at de ikke får opp ørene. Eller DIN skyld at du fikk kastet på deg en strandtomt da familiearven skulle forfordeles.

2. Angstdempende tiltak

Vi starter med å puste i «firkant», eller i Burberry-ruter, som vi velger å kalle det her oppe. Slik gjør du: Pust inn mens du følger den sorte stripen, pust ut langs den røde. Gjenta.

Hjelper ikke dette, fordi man ikke klarer å se for seg mønsteret, men i stedet begynner å puste i stjerneform (Lexington) eller i Missoni-design (veldig vanlig) og får panikk og starter å hyperventilere, går vi over til poser. Altså «å puste i pose». Helst Prada-poser («best i test» på resirkulering av egen CO2). Her er det viktig å få kroppen til å roe seg raskt, forsvinne inn i den meditative tilstanden av juleshopping og silkepapir.

NB! Unngå Cubus-nett #favelabags. De skaper bare stress.

3. Eksponeringsterapi

«Face your fear.» Her er det mer opp til den enkelte. Mammaen til Mille for eksempel, setter seg hver tirsdag i sin BMW-X6 #trofékonesuv og kjører ned Bogstadveien, hvor hun, iført pelsvest og svartelistede krokodille-boots, inntar en dobbel kobe-tartar med gullflak til lunsj #klimaversting.

«Det var veldig ubehagelig de første gangene, men nå går det bedre», sier hun, som også kan røpe at hun har bestilt fly til Maldivene. For å dra på korallcruise: «Det satt langt inne, men var en stor seier. Jeg kan ikke si jeg gleder meg, men jeg skal i hvert fall gjennomføre.»

Vi heier på deg, mammaen til Mille <3


  • Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Serieskaper Lene Hval står bak stripene om Nora Helmer, som du kan lese på Aftenposten.no. Nora Helmer har også sin egen Facebook-side.

Les mer om

  1. Dollhouse
  2. Klima
  3. Angst
  4. Dollhouse
  5. Vestkanten