Meninger

Pyntedukker underveis

  • Inger Anne Olsen

Foto: KRISTINE NYBORG/DAGENS NÆRINGSLIV

Gründere? Bevæpnet med utvendig glans og tom skjønnhet skal unge oslokvinner til topps i næringslivet.

ANTAGELIG er de både kloke, dyktige, sterke og modige, men de fremstår som påfugler og pyntedukker, mange av de 200 kvinnene som nylig samlet seg til det de kalte Oslos første kvinnemiddag. Studenter, gründere, næringslivstopper og kvinner fra akademia møttes for å bygge nettverk og å lære av hverandre, alt i regi av studentorganisasjonen Start.

Det høres ut som et klokt tiltak, en skole i hvordan talentfulle folk kan skaffe seg makt, innflytelse og penger.

Glamoursamling

Men på bildene som ledsaget reportasjen i Dagens Næringsliv (DN) så det mer ut som Paradise Hotel, eller kanskje en audition til Sex & Singelliv. DN skriver da også at glamourfaktoren på møtet var høy, og rosa «goodiebags» var en selvfølge.

Er det virkelig med glamour kvinner skal innta næringsliv og akademia? «Glamour: prakt, utvendig (ofte overlesset) skjønnhet», forteller Kunnskapsforlagets fremmedordbok. «Ytre glans», legger nynorskversjonen til. «En strålende (oftest tom el. ytre) skjønnhet eller sjarm», mener Norsk ordbok.

Tom og utvendig skjønnhet kan være fint, og kvinner har alltid vært brukt til pynt. Men hvorfor bruke moderne unge kvinner selv slike gammeldagse redskaper for å skape seg en karrière?

Hvorfor følger de ikke heller i sporene til Kristin Skogen Lund, en av kvinnene som har makt i Norge i dag? Hun er velstelt, velkledd, uten glamour, men med en karrière det står respekt av. Lund var også til stede på Oslos kvinnemiddag. Der advarte hun kvinner mot å være så perfekte hele tiden, mot alltid å måtte ha så voldsom kontroll, og oppfordret til heller å sprenge seg ut og kjøre på.

Lund tenkte knapt på utseendet. Men hvor mye krefter, kontroll og perfeksjon brukes ikke opp på å kreere og bevare et glamorøst utseende? Selvfølgelig kan en glamorøs kvinne være en fremtredende forsker eller en sterk leder. Men glamouren kommer like gjerne i veien for budskap og faglig dyktighet. Også blant næringslivets ledende menn er det langt mellom jålebukker og påfugler. Og de som både lykkes og jåler seg til, respekteres kanskje i sin bransje til tross for hangen til glamour, og ikke på grunn av.

Tvangstrøyer

Kjønns-stereotyper er tvangstrøyer både for kvinner og menn. Makt er tradisjonelt forbundet med det vi tenker på som mannlig fremtreden og oppførsel. Det er en trang bås, like trang både for kvinner og menn.

Men inntil båsene rives ned, slik at skrullete menn og glamorøse kvinner tas like mye på alvor som alle andre, er det ikke dumt å skjele til kvinnen som fremdeles innehar den norske maktrekorden. Gro Harlem Brundtland ble ofte beskyldt for å være en mann i skjørt. Glamorøs var hun ikke. Men karrière gjorde hun, og makt tok hun.