Kommentar

Profetens Ummah og Ubaydullah Hussains budskap ble revet i filler

 • Trine Eilertsen
  Trine Eilertsen
  Politisk redaktør

Ekstremistene blir parkert intellektuelt og religiøst, mener politisk redaktør Trine Eilertsen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For mediene er det en balanse, som vi hele tiden jobber for å finne: Hvor mye oppmerksomhet skal ekstremistene få? I hvilken grad bidrar mediene til å spre hatefulle budskap når vi så levende formidler ekstremistiske handlinger? Og hvor flinke er vi til å nyansere, til å minne om at ekstremistene aldri representerer gruppen, men først og fremst seg selv?

Svarene vil variere, men i Oslo mandag fikk vi god hjelp.

Raseri og lettelse på markering mot ekstremisme

Der gjentok norske muslimer hvor belastende det er å bli assosiert med marginale Profetens Ummah, og stadig bli avkrevd svar på om de tar avstand fra terroristene. De fortalte hvor krenkende de opplever det at deres tro blir misbrukt til terrorisme.

Raseriet var tydelig, og det samme var lettelsen over å få dele det med Norge.

Men vi fikk også høre imamen, som, til stor applaus, hadde en melding til sine imamkolleger: Dere må snakke med de unge muslimene, og forhindre at de blir hjernevasket inn i ekstremisme.

Les mer:

Les også

Mer enn 5000 sa nei til ekstremisme

Dette skjer etter en uke der vi har diskutert hvorvidt Profetens Ummah og talsmann Ubaydullah Hussain får for mye oppmerksomhet, og slik fargelegger majoritetsbefolkningens syn på alle muslimer.

Jo mer taletid Ubaydullah Hussain har fått, desto større avstand har han skapt

Svaret må bli nei, blant annet fordi denne oppmerksomheten har fått frem et raseri som har ulmet lenge blant det store flertallet av muslimene. Jo mer taletid Ubaydullah Hussain har fått, desto større avstand har han skapt med sine krenkelser av muslimenes evne til å forstå sin egen religion.

Minner om diskusjonen etter 22. juli

Diskusjonen om oppmerksomhetens forbannelse minner om den vi strevde med i 2011, da vi så smertelig ble klar over en av årsakene til 22. juli-terroren: Anders Behring Breivik ønsket å bli hørt og sett i en rettssak, og slik spre sitt dystre budskap.

Han fikk sagt mye, for mye etter manges mening. IS' forsvarer i Norge, Hussain, har fått rikelig med taletid, for mye etter manges mening.

Se bilder, tweets, Instagram-bilder og nyhetsoppdateringer fra markeringen i Oslo:

Les også

Følg markeringen mot ekstremisme direkte her

Men de har også fått svar på tiltale, og det fra det hold de minst ønsket det.

De blir parkert intellektuelt og religiøst, og det skjer ved hjelp av talerstoler, intervjuer, kronikker og leserbrev. Det skjedde under rosetoget i 2011, og det skjedde i Oslo mandag. Og det skjer på tvers av de skillelinjene og fiendebildene de så gjerne ønsker å dyrke.

De blir parkert intellektuelt og religiøst

Sjelden markerer ytringsfriheten og demokratiet sin styrke så tydelig som når ekstremistene blir marginalisert, og budskapet deres blir revet i filler i offentligheten.

Mandag 25. august ble en maktdemonstrasjon.

Twitter:@TrineEilertsen

Les også

 1. Nødvendig markering mot ekstremisme

 2. Islamsk råd: - Det skal ikke være noen tvil om hva vi mener om terror

 3. - Hvorfor demonstrerer du?

Les mer om

 1. Kultur
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Ekstremisme
 4. Islam