Kommentar

Nei, det er ikke ufint av VGTV å ringe folk som skriver i kommentarfeltene

 • Erik Tornes
  Debattredaktør

FullSizeRender-i5omVImG0l.jpg

«ADVARSEL! PASS DERE for hva dere skriver på denne åpne facebook-veggen.»

Et av månedens beste råd kommer fra en av månedens mest omtalte menn, sosiolog og Dagbladet-spaltist Kjetil Rolness. Advarselen kom etter at Rolness i Aftenposten måtte svare på kritikk for det han selv og andre hadde skrevet på hans åpne Facebook-profil i en debatt om sextrakassering av kvinner.

Frykter for badevannet

Debatten om hva man må svare for hvor er blitt enda mer aktuell etter at VGTV torsdag ringte opp folk som har skrevet i VGs kommentarfelt om krisen i Middelhavet. En av de som ble oppringt var bekymret for hva likene kunne ha å si for badevannet i Middelhavet. En annen skriver «La dem bare drukne sier nå jeg, disse lykkejegerne er ikke Italia eller Europa sitt problem.».

Etterpå har VGTV fått kritikk for at de ringte kommentarfeltene. For er det ikke et forferdelig misforhold mellom VGTV på den ene siden og et innlegg i VGs kommentarfelt på den andre? Og er det i det hele tatt interessant hva den vanlige mann og kvinne måtte mene om krisen i Middelhavet?

Ingen latterliggjøring

Jo, det er stor forskjell på VGTV og kommentarfeltene. Nettopp derfor er det viktig at programleder Mads A. Andersen ikke fremstår som en som vil latterliggjøre eller ta dem han ringer opp. Han er nysgjerrig, ber dem utdype sitt syn, han kommer med motforestillinger og har et kroppsspråk som er langt fra skavlansk. Tonen er respektfull.

VG-redaktør Torry Pedersen begrunner godt hvorfor VG ikke sletter slike innlegg. De inneholder ikke oppfordringer til vold, det er ikke brudd på norsk lov, de er del av en politisk debatt.

En avis skal speile samfunnet den er en del av, derfor har det en verdi å bringe frem politisk ukorrekte holdninger. Derfor slipper Aftenposten, VG og andre aviser til leserinnlegg og kronikker fra den vanlige mann og kvinne. Derfor har vi kommentarfelt. Og derfor har programleder Anders Høglund i mange år, på P4 og nå Radio Norge, hatt suksess med radioprogram som i form minner mye om gårsdagens VGTV-sending. Den eneste forskjellen er at der er det Høglund som blir oppringt av «kommentarfeltet».

Og nettopp det er etter min mening den mest interessante kritikken mot VGTVs stunt: Deltagerne har riktignok skrevet under fullt navn, men forstår de hva de er med på når de ut av det blå blir oppringt av VGTV? Vær Varsom-plakaten er tydelig på at premissene bør være klare i intervjusituasjoner.

Dette er å ta kommentarfeltet alvorlig

Mange mediehus, også vi i Aftenposten, har i mange år snakket om at det er viktig å ta kommentarfeltene mer alvorlig. Det kan bety å hente ut de beste og mest konstruktive innleggene, men det kan også bety å konfrontere meninger. Det er dette VGTV nå har gjort.

Selv en erfaren skribent som Kjetil Rolness ble overrasket da deler av hans Facebook-diskusjon havnet i Aftenposten. Det hadde han ingen grunn til å bli. Han er en kjent offentlig person med en åpen Facebook-profil som diskuterer et aktuelt samfunnsproblem. Da er han en del av den offentlige debatten. På samme måte som avisenes kommentarfelt er det.

Derfor bør man følge Rolness’ råd om å passe på hva man skriver. Ikke på en slik måte at man skriver bare det som er politisk korrekt, men man må kunne begrunne og forsvare sitt syn. Også når VGTV ringer.

Twitter: ErikTornes

 1. Les også

  - Facebook er en pøl av hat og forakt

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «Facebook-topplisten» har fått tusenvis av nye følgere den siste uken.

 2. DEBATT

  For meg er Kjetil Rolness en grunn til å holde seg langt unna den offentlige debatten | Christopher Bratt

 3. KULTUR

  Kjetil Rolness kastet ut av Facebook

 4. KULTUR

  Fafo-forsker svarer Kjetil Rolness: – Ikke et forsøk på å legge lokk på debatten

 5. KRONIKK

  Kronikk: Debatt i elitens avlukker | Joachim Laberg

 6. KULTUR

  Kjetil Rolness årets Gullpenn