Kommentar

Dilemmaet i Texas

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    Kommentator
Den teknologiske utviklingen er en hestehandel. Jo mer informasjon du tillater den å samle inn om deg, desto mer kan den gjøre for deg.

Teknologien kan gjøre vidunderlige ting for deg. Hvis du er villig til å bli overvåket, da.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da verdens største kultur— og teknologikonferanse, South by Southwest, lukket dørene i Austin i Texas, var den store trenden åpenbar; Teknologi handler ikke om teknologi lenger. Det handler om å leve, for å sitere Kine Hellebust i en litt underlig setting.

Nå blir det personlig

I årene som kommer vil teknologien skreddersys dine personlige behov. Teknologien er i ferd med å bli intuitiv. Den forstår hva du ønsker deg før du forstår det selv. Den forstår hva du egentlig trenger også. Hjelper deg til å ta bedre beslutninger. Bedrer helsen din. Gir deg informasjon du trenger uten at du har bedt om det. Hvordan er det mulig? Svaret er… trommevirvel… overvåkning.

Alt kan måles

De fleste av oss har smarttelefoner. De er proppfulle av sensorer. Nye typer sensorer kommer dessuten stadig til. Denne uken hørte jeg om en medisinsk sensor på størrelse med et sandkorn, som bakes inn i medisinske piller. Sensoren reagerer på magesyre, og sender et trådløst signal til en plasterlapp på huden. Plasterlappen er også en sensor, som overvåker kroppstemperatur, puls og perspirasjon. Den sender signalet til telefonen din, som igjen overfører en detaljert statistikk over helsetilstand og medisininntak til legen. Andre sensorer kan være integrert i klærne dine eller andre ting du bruker. Klokker, kameraer, biler, kjøleskap, tannbørster. Alt skal kobles til nett og tilpasses deg personlig. Sånt blir det mye informasjon av – og nå nærmer vi oss dilemmaet det er blitt snakket mye om i Texas den siste halvannen uken.

Årets store teknologitemaer

Utviklingen er tuftet på en byttehandel. Jo mer teknologien vet om deg, desto mer kan den gjøre for deg. Dessuten vil dataene potensielt kunne få stor betydning for forskning. Prisen du betaler, er å bli overvåket. Av kommersielle interesser eller etterretning. Det har vært et av årets store temaer på SXSW. Et annet har vært hvordan teknologien er i ferd med å løse mange av verdensproblemene. Demokratisere utdanning. Løfte Afrika ut av fattigdom. Mat til alle. Sånne ting. Det gjør Morgenbladets sak om SXSW i denne utgaven til underlig lesning.

Rett vest for Morgenbladet

Under tittelen Rett vest for bransjefest er Morgenbladet mikrofonstativ over en hel side for Jacob Silverman, en amerikansk frilansjournalist som akkurat nå jobber med en bok om sosiale medier og nettkultur, basert på et essay han skrev under overskriften Against enthusiasm. Til Morgenbladet sier Silverman at «bransjen prøver å løse de samme små problemene om igjen og om igjen (…)». Virkelig? I mitt hode er ikke sult, global fattigdom, epidemier og analfabetisme små problemer. «Vi hørte ingenting om overvåkning før Snowdens avsløringer», sier han litt lenger nede. Sludder. SXSW er tvert imot hovedarenaen for disse diskusjonene. Da jeg var her for første gang for seks år siden, snakket de også om overvåkning og andre etiske problemstillinger rundt ny teknologi. Det gjør de fortsatt. Morgenbladet bør sende noen hit neste år, ikke bare ta en telefon fra kontoret i Oslo. Seriøst. Kanskje Jacob Silverman holder foredrag om den nye boken sin.

Don’t mess with Texas

South by Southwest er selvsagt ikke bare Afrika-foredrag. Det er halvannen ukes orgie i øl, konserter, tacos, cowboyhatter, grillmat, gründere med dårlige ideer, gründere med gode ideer, filmpremierer, køer, kjendisspotting, frozen margaritas, fritert kylling, prompelukt og fyllerør. Men det er fortsatt stedet der du kan se kommende verdensstjerner spille i en liten bar, slå av en prat med den neste Mark Zuckerberg eller høre store tenkere sette trefninger ved den teknologiske frontlinjen inn i et større perspektiv. Det gjør SXSW til en uhyre viktig årlig begivenhet som definerer hvor vi er - og hvor vi skal.

Les mer om

  1. Kultur