Uttalt vaksinemotstander på «kristenfolkets» viktigste talestol | Ingeborg Senneset

Michele Bachmann er en av hovedtalerne på årets kristenkonferanse, Oslo Symposium.

Gud har ingen makt mot virus. Det har derimot flokkimmunitet.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Hun laget skandale da hun som presidentkandidat sa at vaksiner kan føre til «mental retardasjon». I kveld er republikaner og uttalt vaksineskeptiker Michele Bachmann hovedattraksjon når «kristenfolket» mobiliserer politisk på Oslo Symposium.

Denne «kristne grasrota» kan redde noen barneliv. Jeg kommer tilbake til hvordan.

Les også

Les Harald Stanghelles kommentar: De kristenkonservative skal feire at regjeringsdrømmen om KrF og Frp er gått i oppfyllelse

Annenhvert år har Oslo Symposium vokst seg større i antall og oppmerksomhet. Og annenhvert år har kritikken haglet.

Kristenkonferansen er blant annet blitt anklaget for å ha en fundamentalistisk profil på grunn av noen av talernes retorikk, standpunkt og påstander om norske verdier, islam, homofilt ekteskap, selvbestemt abort, Israel, innvandring, likestilling og feminisme.

Og i år står den kontroversielle og populære Bachmann på talerstolen. «Den mest fullendte av alle presidentkandidater USA har hatt», som sponsoravisen Norge IDAG titulerer henne på lederplass.

Hovedtalerne på Oslo Symposium 2019.

Trenger ikke ta opp vaksiner i talen

Bachmann var kongresskvinne fra Minnesota og presidentkandidat i 2011. Hun hadde rykte på seg for å ha et frynsete forhold til sannheten og fikk ikke utrettet mye politisk, men hun var en stjerne ute blant folk.

Den norskættede Tea Party-politikeren med det sterke engasjementet for unge har blant annet hevdet at HPV-vaksinen, som i dag er en del av barnevaksinasjonsprogrammet, skulle gjøre barn tilbakestående. Slikt henger igjen. Lenge.

Hun er kanskje drøy, men ikke alene: President Trump har uttrykt skepsis, og ifølge The Washington Post har Robert F. Kennedy tidligere sammenliknet vaksinering med holocaust.

Akkurat som den forfalskede forskningen som politikere og ikke minst kjendiser har sine feil fra, lever uttalelser som Bachmanns i beste velgående på internett. Så snubler en eller annen, kanskje en mor som har litt tvil om kroppen til datteren egentlig tåler sprøytene eller en som bare vil dele noe som ser viktig ut, over det, og gammel feilinformasjon blir som ny.

Du trenger ikke være vaksinemotstander for å ta feil. Det holder å være menneskelig.

Autoriteter har en viktig plass i en vanlig tankefeil vi mennesker gjør: En jeg stoler på har sagt det, ergo er det sant. Og som «den beste presidentkandidaten i Amerika», er hun en autoritet også for Oslo Symposiums tilhørere.

Hva står på spill?

Vaksinasjonsprogrammet redder liv når oppslutningen er god. Men verden over rakner beskyttelsen i sømmene. WHO og UNICEF er svært bekymret og advarer mot vaksinemotstanden som bobler opp i land etter land.

USA har sett en økning i antall meslingtilfeller i år også, med over 200 smittede i 11 stater. Aftenposten skrev torsdag om 18-åringen Ethan Lindenberger, som denne uken under en høring i Senatet fortalte om sin kamp mot sin egen mor for å få tatt vaksine.

Til tross for at eksperter, forskere og det amerikanske helsedirektoratet Centers for Disease Control (CDC) i årevis har forsøkt å tilbakevise påstandene om at vaksiner kan føre til autisme og andre alvorlige skader, fortsetter antivaksine-bevegelsen å spre seg. Lindenberger mener grupper på sosiale medier er en av hovedårsakene.

Dette handler ikke «bare» om usikre foreldre og outrerte konspirasjonsteorier. Som nevnt i podkasten Forklart, er populistiske strømninger en del av bildet.

En fersk studie fra Queen Mary University of London konkluderer med at «det er en signifikant sammenheng mellom økningen i populisme i Europa og nivået av mistillit til vaksiner».

Danske tilstander

Vi skal ikke lenger enn til Danmark før vaksinasjonsraten er nede på 90 prosent, under den kritiske grensen. Der er et av de mest delte innleggene i sosiale medier fra en mor som trygler andre om å vaksinere barna sine.

Hennes sønn har en immunsykdom som gjør at meslinger kan drepe ham. Ett eneste smittet barn kan uten å ville det bli guttens bane. Så han må holdes innendørs. Kan ikke gå i barnehage eller leke fritt. Som en fange i eget hjem, gissel for andres frihet.

En dansk psykoterapeut som åpent har valgt ikke å vaksinere sine to barn, forteller til Fyns avis at historier om kreftrammede eller immunsyke barn «gjør inntrykk». Men ikke nok til å ombestemme seg.

For ham er det en for høy pris å skulle injisere stoffer i sine egne barn. Det må man bare tro ham på — han er blitt fortalt uriktige historier om bivirkninger og skader og våger ikke å ta risikoen.

Appell til grasrota

Det bringer oss tilbake til Bachmann og barneliv.

En kunne sikkert argumentere for at hun ikke burde snakke på kristenkonferansen, dersom feilinformasjon knyttet til henne potensielt er farlig for folkehelsen. Marginene er jo så små, se på Danmark! Men no-platforming som det ville være, er en enkel og gjerne dårlig løsning. Hvor mange ville ikke strømme til YouTube-videoer med henne i morgen, dersom hun ble nektet en scene i Oslo kongressenter i dag?

Et poeng som gjentas og gjentas i sponsoravisa, er at det er «grasrota» som mobiliserer på Oslo Symposium. Og ja, de kan redde noen barneliv.

For Gud har ingen makt mot virus. Det har derimot flokkimmunitet, og den er totalavhengig av nettopp grasrota. Av hver eneste far og mor som følger akkurat sitt barn til helsestasjonen og med eller uten tvil takker ja til denne usynlige, uvurderlige muren.

Så frø av fakta der hvor det vil være grobunn for det motsatte. Gjerne skrekkhistorier, så lenge de er faglig fundert. Det var ikke Bachmanns.

Norske barn er godt beskyttet. Slik vil vi fortsette å ha det. Amerikanske, danske tilstander er ikke velkomne her.

Tilbakemeldinger eller kritikk?

Les også

Knut Arild Hareide kritiserte Trump fra talerstolen på Oslo Symposium. Da ble han forsøkt buet ut av sine egne.