Kommentar

Nå blir det Texas! | Joacim Lund

 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  kommentator

Kong Salomo og Jørgen Hattemaker møtes i Austin den kommende uken. Foto: Reuters/Julia Robertson

Kronprinsen, norske politikere og næringslivsfolk samles i Austin de kommende dagene. Der blir fremtiden til.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Når norske kvinner og menn i hus og hytte om noen timer senker skuldrene og går inn i en rolig helg, gjør den celebre norske delegasjonen i Texas det motsatte. Her blir det ingen rolig helg, men... ja... helt Texas.

I ettermiddag norsk tid går nemlig startskuddet for årets South by Southwest (SXSW), en av verdens største og rareste konferanser, som pussig nok favner alt fra teknologioppstartsbedrifter til hollywoodkjendiser.

Tok litt av

Det hele begynte omtrent som Øyafestivalen, da en kompisgjeng i 1987 bestemte seg for å lage en musikkfestival. SXSW er for så vidt fortsatt en musikkfestival, men siden har de lagt til en utdanningskonferanse, en klimakonferanse og ikke minst en gigantisk teknologikonferanse, som i dag er den viktigste delen av South by Southwest. Og jeg har mine ord i behold når jeg sier at det er helt Texas.

Hundretusener av besøkende velter akkurat nå inn i en by på størrelse med Oslo. I fjor var konferansens samlede økonomiske fotavtrykk i Austin 2,7 milliarder kroner. Ikke til å undres over at det offentlige Norge tar seg råd til flybilletten, mange av dem med et av to stappfulle direktefly SAS har satt opp fra Stockholm til Austin i anledningen.

Obama var en av hovedtalerne på South by Southwest i 2016. Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix

Bakomfilmen

Grunnen til folkevandringen er at SXSW gir en god pekepinn om hvordan verden vil endre seg i året som kommer. Tidligere handlet programmet mye om konsumentteknologi, altså hvilke dingser vi snart vil omgi oss med, hvordan sosiale medier utvikler seg, hvordan vi konsumerer film og musikk og så videre. Nå handler det mer om hvilke barrierer teknologien bryter akkurat nå, og hvordan det endrer politikken, næringslivet og samfunnet.

SXSW er stedet for å få en stor, bred oppdatering på hva som skjer innen forskning og utvikling på ulike samfunnsområder, hvilke oppstartsbedrifter som kommersialiserer nyvinningene og hvem av dem investorene har tro på. Her kan du slenge innom en paneldebatt der toppene i de store teknologibedriftene røper hemmeligheter de ikke har avklart med kommunikasjonsrådgiverne. Rykter spres. Avtaler blir gjort. Det er på en måte bakomfilmen i historien om det store, teknologiske skiftet.

Derfor kommer hordene til Texas i dag. Og for å danse linedance og konsumere hedonistiske mengder øl og grillmat, selvsagt.

Hundretusener av mennesker velter nå inn i Austin, en by som ikke er stort større enn Oslo. Foto: JACK PLUNKETT / TT / NTB Scanpix

De viktigste trendene

Årets program er som vanlig svimlende stort, med mange, mange parallelle sesjoner. Du kan fylle uken med det, nesten uansett hva du er interessert i. Det er likevel noen temaer som peker seg ut:

Kunstig intelligens (AI) er i ferd med å gå fra science fiction til noe «alle» forholder seg til. Kunstig intelligens er nå tatt i bruk innen transport, helse, utdanning og alt mulig annet. En dag fikk jeg en e-post fra IBM, der de fortalte at deres AI-system, Watson, nå brukes i jakten på lakselus i norsk oppdrettsnæringen. Det må sies å være positivt, ettersom menneskelig intelligens åpenbart er for lav til å få bukt med problemet.

Helseteknologi var et av de store temaene i programmet også i fjor, med Jennifer Doudna som en av hovedtalerne, en sentral forsker bak genteknologien CRISPR, som viser ekstremt lovende resultater både innen forebygging og behandling av en lang rekke alvorlige sykdommer. De årlige oppdateringene på byttedeler til menneskekroppen er alltid fascinerende på en nesten religiøs måte. Lamme reiser seg og blinde kan se, med stadig mer avanserte robotarmer og -ben, sensorer og implantater som kunne vært hentet fra en Terminator-film. Åh, når vi først er inne på det: Arnold Schwarzenegger skal på scenen her en av dagene.

Arnold Schwarzenegger lader opp til South by Southwest. Foto: Reuters/Jonathan Ernst

Og så er det smarte samfunn, da, selvsagt. Alt skal på nett. Grunnen til det er at det kan gi bedre tjenester til innbyggerne og samtidig store økonomiske besparelser og klimagevinster. Oslo kommune har en delegasjon på plass, somforhåpentlig vil dele erfaringer med og hente inspirasjon fra andre byer om hvordan teknologi kan gi gevinster innen offentlig transport, energi, avfallshåndtering, helsetjenester og mye annet.

Dine øyne og ører

Følg med den neste uken for din daglige tekno-fix og forklaringer på hvorfor alle disse nordmennene er her. Jeg lover å hunt them down, som de sier her – inkludert kronprinsen. Nå blir det Texas.

Les mer om

 1. Kommentar Joacim Lund
 2. Teknologi
 3. Musikk
 4. Film
 5. Startups

Kommentar Joacim Lund

 1. KOMMENTAR

  Mandag kommer Uber tilbake. Dette betyr det for deg.

 2. KOMMENTAR

  Vinner kjøtthuene, kan veggisburgere bli forbudt.

 3. KOMMENTAR

  Søreides anklage mot Russland er sensasjonell, men lite overraskende

 4. KOMMENTAR

  Norgesgruppen er dagligvarebransjens onkel Skrue. Hvordan det ble slik, er hemmelig.

 5. KOMMENTAR

  Jo, da. Selvsagt skal du frykte covid.

 6. KOMMENTAR

  Noen bløffer om dyrevennlig kylling