Kommentar

Voldelige ekstremisters tankesett | Frank Rossavik

  • Frank Rossavik
    Frank Rossavik
    Kommentator

Orlando. Den homofile mannen er islamisters og høyreekstremes felles fiendebilde.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Nattklubben Pulse i Orlando, kjent møtested for homofile, ble åsted for den verste massakren i USA siden 11. september 2001.

Femti døde i Orlando etter drapsraidet til Omar Mateen. Hvem vet hvor mange flere det ville ha vært om James Wesley Howell fra Indiana, som nesten samtidig ble arrestert i Los Angeles med tunge våpen på vei mot et Gay Pride-arrangement, hadde fullført det han muligens planla.

Med Mateen er spørsmålet om han var drevet av homohat, slik hans far sier, eller om han var islamistisk terrorist, slik hans nødtelefon like før ugjerningen tyder på. Da sverget han troskap til Den islamske staten (IS).

Les også

Variant av våpenet som ble brukt til å drepe 49 mennesker i Orlando er lovlig å kjøpe i Norge

Typisk høyreekstrem

Ifølge biografien i amerikanske medier, er Howell en standard høyreekstremist: Han elsker skytevåpen, hater Hillary Clinton og tror den føderale regjeringen står bak et vell av ugjerninger, herunder angrepene 11. september 2001. Slike finnes det en del av i USA, og de er ikke nødvendigvis voldelige.

De to navnene ser ut til å styrke materialet til sosiolog Diego Gambetta og statsviter Steffen Hertog som nylig publiserte en stor studie av terroristers personlighetstrekk i boken Engineers of Jihad.

Les også

Politiet styrker beredskapen under Oslo Pride etter terroren i Orlando

Mange ingeniører

Hovedfunnet er at et forbløffende antall kjente islamistiske terrorister er/var ingeniører eller ingeniørstudenter: Nesten halvparten av relativt mange med høyere utdannelse.

Her skiller islamistene seg fra ekstremister på ytre høyre fløy, der færre har høyere utdannelse, men der juss er vanligst blant dem som har. Ingeniører er nest største gruppe.

Mateen og Howell passer ikke i dette bildet, men Gambetta og Hertog går også inn på andre fellestrekk mellom de to hovedtypene av moderne terrorister.

Les også

Massedrapsmannen i Orlando skal ha blitt sint da han så to menn kysse

Vemmes av homser

Der er det bingo: Ingenting forener ekstreme islamister, fascister og nazister så sterkt som hatet mot den homoseksuelle mannen. Homsen vekker vemmelse og truer renheten til landet, folket eller trosretningen ekstremisten vil beskytte.

Forskerne ramser – også med støtte i eldre forskning – opp en rekke ideologiske likheter mellom islamistiske krigere og ekstremister på ytre høyre fløy: Nostalgi for en tapt fortid, preferanse for orden og hierarki, manisk opptatthet av grenser mellom ulike identiteter.

Les også

Så ulikt reagerer Donald Trump og Hillary Clinton på terroren i Orlando

Skilt ved fødselen

Hva verdier angår, mener Gambetta og Hertog likhetene er så sterke at man nærmest kan snakke om «tvillinger adskilt ved fødselen»: Antimodernisme, motstand mot kulturell dekadens, strevet for renhet (religiøs, rasebetinget, nasjonal), sans for ikonografi og ulike typer overtro og konspirasjonsteorier.

Anders Behring Breivik blir omtalt én gang i Engineers of Jihad. Årsaken er at han var oppslukt av voldelige dataspill, noe han har til felles med mange andre i materialet.

Forskerne underslår langt fra at ideologi (islamisme, fascisme, etc.) spiller en rolle, men da som en av flere variabler i et komplisert bilde. Verdensbildet til disse folkene trenger ikke nødvendigvis noen ideologi.

Les også

Terroristen var mentalt ustabil og voldelig, hevder ekskona

Hva drev dem?

Jeg har aldri vært overbevist om at Breiviks mye omtalte fascismevariant var årsak til massakren 22. juli. Ideologien kan ha vært pynt, noe som tok seg bedre ut i offentligheten enn hatet mot diverse personer og grupper, herunder homofile. I tillegg kommer selvsagt at han har minst to skruer løs.

På samme måte er det ikke åpenbart at Omar Mateen var drevet av islamisme, selv om han var troende muslim. Han kan ha vært en frustrert homohater som det klikket for da han så to menn kysse, slik hans far sier, mens «troskapen» til IS ble slengt på i siste liten fordi han da kunne føle seg som del av noe større.

Og James Wesley Howell? Han er biseksuell, ifølge amerikanske medier. Det trengs ikke mye fantasi for å tippe at 20-åringen ikke liker denne siden ved seg.

Les også

Dette er ofrene i Orlando

To advarsler

Mange hater homofile. Det gjenspeiles i statistikken for hatkriminalitet over hele verden. Angrep mot utesteder og andre arenaer for homofile er derimot sjeldne, kanskje merkelig sjeldne. I USA har det vært fire i nyere tid før angrepet mot klubben Pulse i Orlando. Ett av dem hadde muslimsk gjerningsmann, ingen av dem ble store. Et tragikomisk eksempel fra 2000: En mann åpnet ild på en homobar i Roanoke, Virgina, drepte én og såret seks. Ronald Gay likte nemlig ikke å bli ertet for navnet sitt.

Tilfellene Mateen og Howell kan stå som advarsler mot hastige ensaksforklaringer, selv om førstnevnte selvsagt også kan ha gått til aksjon som både homohater og islamist. De to kan også innevarsle at homofile blir mer utsatt for vold fremover, kanskje som en bitter pris for større synlighet og økt politisk gjennomslag.

Les mer om

  1. Pride
  2. Den islamske staten (IS)
  3. USA
  4. Jihad