Kommentar

Hvem er ytringsfriheten til for?

 • Joacim Lund
  kommentator

Trusseldommen fra tingretten ble opprettholdt. Det ble også frifinnelsen i saken om oppfordring til terror. Det har Hussain grunn til å være fornøyd med. Ruud, Vidar

Ubaydullah Hussain ble reddet av ytringsfriheten. Det burde han ikke blitt, sier folket.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Oppfordring til terror. Trusler mot journalister. Trusler mot et vitne i en rettssak. Trusler mot jøder. Det er ingen tvil om at ytringene Ubaydullah Hussain er tiltalt for er angrep på demokratiske verdier. Han bruker ytringsfriheten som skyteskår i et angrep på ytringsfriheten. Hva må vi egentlig tåle i ytringsfrihetens navn? Når er det på tide å smelle en neve i bordet og si at nok er nok?

Han bruker ytringsfriheten som skyteskår i et angrep på ytringsfriheten.

Ikke full ytringsfrihet

Ofte snakker vi om ytringsfriheten i Norge som absolutt. Det er feil. Som alle andre land har Norge begrensninger i ytringsfriheten nedfelt i lovverket. Trusler, for eksempel, er ulovlig. Det er grunnen til at Ubaydullah Hussain ble dømt til 120 dagers fengsel i Oslo tingrett i februar i fjor. Det var denne dommen som ble opprettholdt i lagmannsretten mandag. Det går altså en grense et sted. Spørsmålet er hvor.

Ekstremister av ulike slag, enten det er kristenfundamentalister, nynazister eller islamister, ser ut til å ha forstått at trusler kan straffe seg. Derfor legger seg gjerne så tett opptil trusler de kan for å oppnå effekten de ønsker. Kamuflerer de truslene for godt, kan de jo risikere at folk ikke føler seg truet.

Burde ytringsfriheten gjelde sånt? Ja, mener retten. Nei, mener folket.

Nyttig informasjon

Da Ubaydullah Hussain henvendte seg til Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud i 2012 etter å ha lest en nyhetssak hun hadde skrevet, gjorde han det klart at noen kunne komme til å dukke opp i privatlivet hennes, men gjorde samtidig oppmerksom på at det ikke var ment som en trussel, kun nyttig informasjon. Ulovlig, sa tingretten. Hvis hensikten er å true, hjelper det ikke å si at du ikke truer. Hussain ble imidlertid frikjent for oppfordring til terror, både i tingretten og lagmannsretten, selv om han hadde hyllet terrorhandlingene mot Statoil-ansatte i Algerie, der fem nordmenn ble drept, bombeangrepet mot Boston Marathon og terrorangrepet mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi (der en nordmann var blant terroristene), bare for å nevne noe. Burde ytringsfriheten gjelde sånt? Ja, mener retten. Nei, mener folket.

Folkets dom

I disse dager publiserer Universitetet i Bergen resultatene fra en undersøkelse som kartlegger nordmenns holdninger til hva vi skal måtte tåle i ytringsfrihetens navn. Og folkets røst er klar og tydelig. En muslimsk menighet bør ha de samme demokratiske rettighetene som alle andre. Ekstreme organisasjoner, derimot, som Profetens Ummah, Pegida eller SIAN, bør få ytringsfriheten begrenset.

Ifølge førsteamanuensis Elisabeth Ivarsflaten ved UiB tyder funnene på at folk ønsker å begrense organisasjoner som ikke tydelig respekterer demokratiets spilleregler (ikke-vold) og sentrale menneskerettigheter (ikke-diskriminering). I Hussain-saken er folket er på linje med påtalemyndigheten, med andre ord, men ikke med retten.

Stemmen fra folkedypet er slett ikke alltid den rette til å avsi en dom. Men noen ganger er retten så til de grader i utakt med befolkningen at det går på rettsfølelsen løs. Som i dette tilfellet. Kanskje er høyesterett mer i takt med folket – og sier at nok er nok.

 1. Les også

  Statsadvokaten tapte anke mot islamist

 2. Les også

  Aktor ber om ett år og fire måneders fengsel

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. NORGE

  Forsvarer i ankesak: Ubaydullah Hussain var PR-kåt, ikke IS-medlem.

 2. NORGE

  Hussain nekter for IS-medlemskap og rekruttering

 3. NORGE

  Terrortiltalte Ubaydullah Hussain om medtiltalt 19-åring: - Vi har sett på hverandre som likeverdige kamerater

 4. NORGE

  Ubaydullah Hussain tiltalt for verving av fremmedkrigere

 5. KOMMENTAR

  Inge D. Hanssen om Ubaydullah Hussain-dommen: - En enestående dom

 6. NORGE

  Ubaydullah Hussain disponerte bankkonti for IS-krigere