Kommentar

Krig og terror kan berge Bush

 • Morten Fyhn

I normale tider ville et flertall av velgerne med stor sannsynlighet ha kastet George W. Bush ut av Det hvite hus. Men USA er i krig, og senator John Kerry er så visst ingen Bill Clinton.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tempe, Arizona

Det burde egentlig ikke være noen tungtveiende grunner til å gjenvelge presidenten. De fleste kurver som betyr noe for folk flest peker nemlig dystert nedover etter snart fire år med Bush.Kløftene utvides i USA. Stadig flere havner under fattigdomsgrensen, og det er blitt færre som har råd til å forsikre seg mot sykdom samtidig som premien er blitt langt høyere. Den gjennomsnittlige familieinntekten er gått tilbake, mens den lovfestede minstelønnen nærmer seg nivået for 50 år tilbake målt i kjøpekraft. De rike derimot har fått store skattelettelser.Dette og mer til vet folk. Det er derfor et flertall av velgerne foretrekker Kerrys politikk på de fleste innenrikspolitiske saksområdene. Unntaket er skattene.Så hvorfor er valget 2. november allikevel så spennende? Kerry har jo vunnet minst to og en halv av tre TV-debatter med Bush. På en overbevisende måte har han demonstrert at han er best egnet til å rette opp de mange skjevheter.

Øl med Kerry?

Men den sittende president må fortsatt regnes som favoritt. Den første forklaringen er Kerrys stil og personlighet. Man kan si hva man vil om politikken til Bush, men han oppfattes gjerne som en likendes kar. Bare ni prosent sa i en måling at de gjerne ville ta en øl med Kerry, over 50 prosent foretrakk avholdsmannen Bush. Utstråling betyr mye i politikken, og kanskje spesielt i det TV-dominerte USA. Kerry er høy og tynn og kjedelig. Han har like mye utstråling som en trebukk og besitter på ingen måte Bill Clintons evne til å sette de riktige ordene på folks følelser. Clinton led sammen med dem som ble rammet av urett. Kerry forstår at de lider.Man skal ikke ha oppholdt seg lenge i USA og ha snakket med mange velgere før man skjønner at den trauste Kerry appellerer til hjernen og ikke til hjertet. Hvis Kerry vinner valget, og det kan ingen utelukke, så er det lengselen etter å bli kvitt Bush som har vært den viktigste drivkraften, og ikke entusiasme for senatoren.Den andre og langt den viktigste forklaringen på at Bush fortsatt kan håpe på gjenvalg, er terrorangrepene mot USA 11. september 2001 og krigen mot Irak som fortsatt pågår. John Kerry har derfor ingen lett jobb foran seg i de 18 dagene som gjenstår før velgerne skal si sitt. Selv om senatoren åpenbart har gode innenrikspolitiske kort å slå i bordet med, slik vi så i den siste debatten med Bush natt til i går, står han overfor en president som hittil har klart å gjøre dette valget til et krigstidsvalg mer enn noe annet.Konsekvent hamrer Bush inn sitt budskap om at USA befinner seg i en krig på liv og død, og at han — som landets øverste militære og politiske leder - ikke har annet i tankene enn å hindre nye terrorangrep på amerikansk jord. For Bush er alle andre politiske spørsmål underordnet dette ene. Trolig gjelder dette også for flertallet av velgerne.- Vi må angripe terroristene ute for å hindre at de rammer oss hjemme, tordner presidenten. Han er vel vitende om at det amerikanske folk fortsatt sliter med ettervirkningene av 11. september samtidig som det nærmest tar for gitt - godt hjulpet av myndighetene - at nye angrep vil komme.Selv om Bush - med god støtte fra en innbitt visepresident Dick Cheney - kanskje ikke direkte bruker skremselstaktikk i valgkampen, er det ingen tvil om at han ser det nyttige i å snakke om terrorfaren og dermed minne velgerne om hvor redde de var på og lenge etter 11. september. Her spiller presidenten på følelser som fortsatt er mye sterkere i det amerikanske folk enn hva mange europeere synes å innse.

Tapsmeldinger daglig

Uansett om det var rett eller galt å invadere Irak, og selv om det nå er klart selv for Det hvite hus at Saddam ikke hadde masseødeleggelsesvåpen, befinner det seg 140 000 amerikanske soldater i Irak. Daglig kommer det tapsmeldinger som trolig bare bidrar til ytterligere å understreke alvoret i presidentens ord. Dermed er valgkampen blitt redusert - eller opphøyd - til å være en slags konkurranse i patriotisme, og om hvem som er best egnet til å lede USAs krig.Det er liten tvil om at svertekampanjen, som sår tvil om Kerrys fortid som krigshelt fra Vietnam, har hatt en viss virkning. Dessuten har Kerry skutt seg selv i foten flere ganger ved å snakke uklart om FNs rolle og om sitt eget skiftende syn på Saddam og krigen mot Irak. Kerry har vinglet, og det blir brukt mot ham.

Som Lincoln

Bush har også historien på sin side. De fem presidentene som har søkt gjenvalg mens landet var i krig, fikk alle fornyet tillit. Bush håper at velgerne nå skal si som Abraham Lincoln - han ble gjenvalgt i 1864 under borgerkrigen - at det ikke er lurt å bytte hest mens man krysser en elv.En annen god grunn til at Bush gjør dette til et krigstidsvalg, er selvsagt hans lite imponerende innenrikspolitiske regnskap etter snart fire år i Det hvite hus. - Uten 11. september og krigen i Irak ville Bush ikke hatt håp om å bli gjenvalgt. Men selv med disse faktorene på sin side, kjemper han nå for sitt politiske liv, sier professor Bruce Merril ved Arizona State University til Aftenposten.

 1. Les også

  Bush og Kerry uenige om nesten alt

 2. Les også

  Kritisk Kerry-film i innspurten

 3. Les også

  - Uten arbeid mister du alt

 4. Les også

  Klart for avgjørende dyst i natt

<b>Duell.</b> John Kerry og George W. Bush hilser før den tredje TV-debatten , i Tempe, Arizona. J. SCOTT APPLEWHITE/AP PHOTO

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. VERDEN

  «Den beste pappaen en sønn eller datter kunne ha bedt om»

 2. VERDEN

  Under halvparten av republikanere regner Trump som partiets leder

 3. KOMMENTAR

  Biden kan slå Trump, men frykter tofrontskrig

 4. KOMMENTAR

  Netanyahu kan glede seg for tidlig | Frank Rossavik

 5. VERDEN

  USA-eksperter: Trump taper på å bruke Bill Clintons affærer mot Hillary

 6. VERDEN

  USA sørger over John McCain. I døden er han blitt et symbol på det mange savner.