Kommentar

Erna Solberg gjør minimalt ut av statsrådskiftene | Trine Eilertsen

 • Trine Eilertsen
  Trine Eilertsen
  Sjefredaktør

Erna Solberg (H) fikk bare plass til menn blant de nye statsrådene. Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Få kler mottoet «Keep calm and carry on» så godt som statsminister Erna Solberg (H). Nå satser hun på en merkelig blanding av stø kurs og lett provokasjon.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Statsrådsinnsettelser er en gladsak. Det er stort å bli kalt til Kongens bord, og bare de som har vært der kan forklare følelsen av høytid knyttet til utnevnelsen.

Derfor var det litt trist å se Erna Solbergs utnevnelser tirsdag. Det skyldtes ikke bare at samtlige av de nye statsrådene er menn i mørke dresser - ikke én ny kvinne ble det plass til - men at reaksjonene på utnevnelsene først og fremst er kritiske.

Frank Bakke-Jensen (H), den første statsråden fra Finnmark på lang tid, forsvinner helt i oppstusset rundt de to statsrådene fra Frp. Skal vi dømme etter synligheten til hans forgjengere som europaminister, vil han ikke bli å se frem til valget heller.

Les også

Grande: - I dag tar statsministeren regjeringen et steg til høyre, bort fra oss.

Søviknes er tilgitt

Det vil derimot Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes bli. Sistnevnte kommer sannsynligvis til å klare seg fint når bare de obligatoriske rundene om 16-åringen på FpU-landsmøtet den gangen for 16 år siden er unnagjort.

De fleste av oss som har levd i regionen der han har vært ordfører i 17 år, og som har sett ham markere seg lokalt og på fylkesplan, husker etter hvert bedre den pragmatiske og handlekraftige politikeren, enn nestlederen som satte partiet i forlegenhet og en ung kvinne i en forferdelig situasjon den gangen.

Tiden jobber med folk, også politikere, og det er rimelig.

Egen pressekonferanse mot Amundsen

Uten å ha sagt ett ord utløste Per-Willy Amundsen helt på egen hånd en pressekonferanse med Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide tirsdag.

De to fikk en nydelig anledning til å markere det som måtte være igjen av skuffelse over høstens budsjettprosess, og meldingen til Solberg er klar:

Statsministeren flytter Regjeringen bort fra sentrum med utnevnelsen av Amundsen, som har markert seg som klimafornekter.

Skei Grande og Hareide ser neppe særlig lyst på å måtte forklare støtte til Regjeringen ut over våren hvis Amundsen skulle fristes av Listhaugs form, eller Carl I. Hagens klimaformuleringer. Så er det mye å si om at regjeringsprosjektets omdømme står og faller på hvordan enkeltstatsråder boltrer seg på Facebook, men det er en virkelighet alle de fire partilederne må forholde seg til.

 • Hør Trine Eilertsen hver uke i podkasten Aftenpodden. Abonnér gratis via Itunes her.

Endrer kun av nødvendighet

Erna Solberg gjør minimalt ut av det som sannsynligvis blir de siste endringene i Regjeringen. Ingen hadde tolket det som et svakhetstegn hvis hun hadde gjort større endringer blant også Høyre-statsrådene nå. Det ville vært en mulighet for å bygge nye profiler og fylle på med nye ansikter og friskt blod, en viktig lederoppgave.

Den muligheten valgte Erna Solberg bort, noe som står i stil med hennes uvilje mot å gjøre endringer bare for å gjøre dem, når hun ellers er fornøyd.

Solberg går til valg på gjennomføring av reformene og forbedringene hun lovet i 2013, og hun viser at hun er overbevist om at dagens lag har det som skal til for å overbevise velgerne om at Regjeringen har levert neste høst. Keep calm and carry on er et motto som passer Erna Solberg godt, og det kan hun trenge inn mot valget..

Les mer om

 1. Terje Søviknes
 2. Frank Bakke-Jensen
 3. Erna Solberg
 4. Knut Arild Hareide
 5. Trine Skei Grande
 6. Regjeringen

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Grande: - I dag tar statsministeren regjeringen et steg til høyre, bort fra oss.

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Slik skal de nye statsrådene hjelpe Erna Solberg å vinne valget

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Erna Solberg presenterte tre nye statsråder på Slottsplassen

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Her er ministerpostene Venstre håper å få

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Per-Willy Amundsen: – Jeg er ingen privatpraktiserende statsråd

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Venstre går tilbake. Ligger og vaker rundt sperregrensen på Aftenpostens partibarometer.