Kommentar

Norge burde ønsket Edward Snowden velkommen. Men stolen hans står tom.

 • Harald Stanghelle
  Kommentator

afp000781213-CaqxbfcSwt.jpg Glenn Greenwald and Laura Poitras

Vår støtte til det som driver verden fremover er begrenset til det som ikke rammer våre egne nasjonale interesser.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Regjeringen ønsker ikke et besøk av årets Bjørnson-prisvinner. Derfor vil man heller ikke garantere hans sikkerhet. Da kan heller ikke varsleren Snowden ta sjansen på en tur til rosenes by på Nordvestlandet for å motta prisen han så ærlig har fortjent.

Det er hans egen frihet som står på spill. NRK kunne da også tidligere denne uken fortelle at amerikanske myndigheter har bedt om at Edward Snowden arresteres og utleveres til USA om han skulle dukke opp i Norge.

Feigt og prinsippløst, skrev Bergens Tidende på lederplass da det på forsommeren ble kjent at Regjeringen ikke vil løfte en finger for å garantere for Snowdens sikkerhet. Og det er noe i en slik hard karakteristikk.

Hever stemmen mot de små, mumler mot de store

For ingen er ivrigere enn norske politikere til å heve stemmen mot ubetydelige land i Asia og Afrika. Men ingen inntar mumlemodus raskere når uretten skjer i mektige land som USA og Kina.

Regjeringen gjemmer seg bak utlendigebyråkratiet, og Ap-leder Jonas Gahr Støre gjemmer bak Regjeringens begrunnelse for ikke å beskytte Snowden.

Men i motsetning til Erna Solberg som ikke anerkjenner at Edward Snowden er en varsler, så har i hvert fall Støre prinsipielt skamvett nok til å gi amerikaneren ros som «en spennende prisvinner». «Slik prisen ser begrunnet, løfter den frem varslerens situasjon,» sier han til Klassekampen.

Selvsagt er Edward Snowden er varsler

Selvsagt er Edward Snowden er varsler. Han avslørte på forbilledlig vis amerikansk statskriminalitet mot egne borgere, samt totalt uakseptabel overvåking mot andre land og deres statsledere.

Hans avsløringer har fått viktige konsekvenser i form av nye lovgivning og strengere kontroll med de overvåkingsmonstre vår tids redsel har skapt.

Vi later som ingenting overfor landet som iscenesatte forbrytelsen

Det er noe opprørerende over at varsleren som avslørte denne statskriminaliteten holdes ute i det ytterste mørket mens vi later som ingenting overfor det land som iscenesatte denne gigantiske forbrytelsen mot alt som kan ligne personvern.

Det er noe opprørerende over at varsleren som avslørte denne statskriminaliteten holdes ute i det ytterste mørket

For Solberg-regjeringen er spørsmålet når vi tør utfordre USA og når vi helst bør sitte musestille? For verden rundt oss er for vanskelig å håndtere til at en liten nasjon helt på egen hånd kan gå rundt og være idealistisk modige hele tiden.

Statsledere over hele den demokratiske verden raste da Edward Snowden avslørte USAs overvåking av egne allierte. Det ble med det verbale raseriet.

Å gi en sikkerhetsgaranti for Edward Snowden ville bety at Norge markerte en konkret protest overfor et udemokratisk overvåkingssystem. Amerikanerne ville bli rasende, men det ville nok gått over etter en tid. Vi er jo stort sett blant de greieste guttene i klassen.

Varsleren har selv skrevet om saken.

Les også

Kronikk av Edward Snowden: Makten i det informerte publikum

Men slik blir det ikke. Vi krever mye av andre, men er slett ikke så kravstore til oss selv. Vår støtte til det som driver verden fremover er begrenset til det som ikke rammer våre egne nasjonale interesser.

Dette er utenrikspolitikk i et nøtteskall. Derfor vil vi heller ikke betale den nasjonale prisen for å åpne dørene for Edward Snowden. Slik blir morgendagens tomme stol i Molde en helt liten forelesning i seg selv.

Twitter: @hstanghelle

Si din mening og få med deg de viktigste og beste debattene – følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

 1. Les også

  Aftenposten mener: Det er riktig å gi Nobels fredspris til Edward Snowden

 2. Les også

  Thorbjørn Jagland skriver: En oppskrift på katastrofe

 3. Les også

  Kommentar av Harald Stanghelle: Lille, engstelige Norge

 4. Les også

  Pass deg, det kan bli din tur til å bli overvåket av PST

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. NORGE

  Edward Snowden skuffet over norske myndigheter

 2. KULTUR

  Medieorganisasjoner skal hjelpe Snowden i hans sak mot Norge

 3. VERDEN

  London er i ferd med å sette en ny standard for digital overvåking

 4. KOMMENTAR

  Norge er et lettstyrt land. Til og med i kriser kjører vi på første klasse.

 5. KRONIKK

  En privatlivfetisjists bekjennelser | Dag Sørås

 6. KULTUR

  Oliver Stone mener demokratiet er i fare: - Amerika er som en elefant på steroider