Kommentar

Opptrer politifolk i USA rasistisk? Til en viss grad, ser det ut til. | Frank Rossavik

  • Frank Rossavik
    Frank Rossavik
    Kommentator

I mange amerikanske byer deltar også i politifolk i markeringer mot politivolden Minneapolis. Bildet er fra Kansas City. Foto: Charlie Riedel / AP

Men bildet er nyansert.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en artikkel om uroen i USA for noen dager siden gjenga jeg en anekdote om en bilfører jeg satt på med en natt i Dallas. Han var full, men bekymret seg ikke: «Vi er hvite, vi blir aldri stoppet», sa han.

Enkelte lesere tolker det som at jeg tror han mente dette bokstavelig. Det gjør jeg selvfølgelig ikke. Ungdommen i Texas vet at også han kan bli stoppet, men erfaringer fra kretsen av venner og kjente fortalte ham at risikoen var liten.

Men har han rett, statistisk sett? Det er ikke enkelt å svare sikkert. Kjører man sjanglete, vil en politipatrulje på jobb gripe inn uansett sjåførens hudfarge. Kjører man normalt, blir man tatt for fyllekjøring kun hvis politiet stopper bilen av andre grunner og så merker beruselse.

Forskjellsbehandling i trafikken

Generelt løper ikke-hvite amerikanere en høyere risiko for å bli stanset av politiet i trafikken, viser en analyse av nær 100 millioner slike situasjoner. Den ble utført ved Stanford-universitetet og nylig offentliggjort av Nature.

Risikoen viste seg som cirka 20% høyere for svarte enn for hvite, etter at forskerne hadde prøvd å ta høyde for andre faktorer.

Forskerne så også på om tidspunktet på døgnet var viktig. Etter mørkets frembrudd er det jo ikke så lett å se sjåførens hudfarge.

Forskjellsbehandlingen viste seg som betydelig mindre etter mørkets frembrudd, noe som styrket forskernes konklusjon om at det skjer rasebetinget forskjellsbehandling.

Les også

Etter 400 år med systematisk rasisme er det to grunner til at George Floyd kan endre verden

Også hvite ofre for politivold

Med andre ord: Den unge mannen i Dallas hadde kanskje rett om den generelle risikoen, selv om 20% lavere fare ikke er en svimlende forskjell. Men siden fyllekjøringen skjedde om natten, var følelsen hans av trygghet antagelig falsk.

George Floyds død i Minneapolis, som fortsatt skaper stor uro i USA, er ikke enestående. Det finnes flere andre tilfeller der svarte menn har mistet livet i møtet med hvite politifolk, uten at disse har hatt rimelig grunn til skyting eller annen maktbruk.

Men slikt skjer også med hvite. Tony Timpa døde under et basketak med politiet i Dallas i 2016, ifølge en reportasje i The Dallas Morning News. Forløpet og filmopptaket ligner hendelsen i Minneapolis.

Det er dels tilfeldig og noen ganger påvirket av politikk hva som får stor oppmerksomhet. En viktig faktor er om hendelsen filmes. Jeg vet ikke om det finnes statistikk over hvordan ofrene fordeler seg i akkurat denne typen saker.

Skytingen er jevnt fordel

Finnes det dokumentasjon for at svarte oftere behandles hardhendt av politiet enn hvite? En studie fra Harvard-universitetet fra 2016 sier at svaret er ja, svarte og latinamerikanere møtes med fysisk makt mer enn 50 prosent oftere enn hvite. Andre faktorer, som de mistenktes opptreden, kan forklare kun en del av forskjellen.

På den annen side finner Harvard-forskerne ingen forskjell ved den mest ekstreme voldsbruken, som dessverre er vanlig i USA: Politibetjenter skyter like lett på hvite som på svarte.

På dette feltet finnes det en god del forskning. Noen rapporter indikerer forskjellsbehandling, andre ikke. Men forskere erkjenner også at det er vanskelig å finne generelle og solide svar. Tilgangen til data er begrenset og varierer fra stat til stat. Feilkildene er mange.

Les også

Filmklipp av voldelig politi opprører stadig. Likevel blir få straffet. Fem årsaker trekkes frem.

Svarte fengsles oftere

Man har utvilsomt en fordel i USA, hvis man fødes som hvit. Det henger sammen med økonomi og sosiale forhold, men også andre strukturer bidrar til at mange svarte ender opp som kriminelle. Det er ikke tilfeldig at svarte er sterkt overrepresentert i stappfulle amerikanske fengsler, selv om bildet er blitt litt bedre de senere årene, ifølge Pew Research.

Svarte havner for eksempel i fengsel for brudd på narkotikalover langt oftere enn hvite, selv om bruken av stoffer er ganske jevnt fordelt. Også her er ubalansen mindre enn før, ifølge nyhetsbyrået AP.

Men bildene fra Minneapolis har nok bidratt til en generell oppfatning om at politiet opptrer rasistisk i «situasjoner» i gatene. Det er antagelig sant, men ikke i så stor grad som mange tror.

Les mer om

  1. USA
  2. Politivold
  3. Rasisme
  4. George Floyd
  5. Frank Rossavik