Kommentar

Elegant vri, Carl I.

Vær enig – få penger. Det er beskjeden fra de borgerlige partiene til «uavhengige» organisasjoner.

Carl I. Hagen mener det er "naturlig" å støtte organisasjoner "som har sammenfallende syn som oss", skriver Andreas Slettholm. Geir Otto Johansen / SCANPIX

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Andreas Slettholm Signe Dons

Antirasistisk senter fikk ikke støtten de søkte om fra kommunen i år. Samtidig har Fremskrittspartiet allerede bestemt at den kontroversielle tenketanken Human Rights Service (HRS) skal få én million av våre skattekroner neste år.Begrunnelsen er forferdelig klar fra Carl I. Hagen. Han mener det er "naturlig" å støtte organisasjoner "som har sammenfallende syn som oss".

Med andre ord: Er du enig med dem som styrer, får du penger. Og i hestehandelen om budsjettet har Høyre, KrF og Venstre gått med på dette prinsippet.

Dyktig håndverk

Det er selvsagt helt håpløst. Uavhengige, ideelle organisasjoner bør være nettopp det: Mest mulig uavhengige og med færrest mulig bindinger. Støtten skal ikke være basert på hvem som til enhver tid sitter ved makten, men må tildeles etter klare kriterier. Og byråkrater, ikke politikere, bør ta vurderingen, for i hvert fall å forsøke å holde en viss avstand mellom de som skal påvirke og de som påvirkes.

Det vet Frp. Men Frp vet også at partiet egentlig er imot at skattepenger skal gå til å subsidiere ideelle organisasjoner og tenketanker.

Slik sett er støtten til Hege Storhaug & co. et elegant politisk trekk. De gir penger til noen de håper skal bidra til økt oppslutning for partiet, samtidig som de undergraver en ordning de er imot. Det er dyktig håndverk, men taperne er de som ønsker at frivillige organisasjoner er mest mulig fri for bindinger fra stat og kommune. Som for eksempel Venstre og KrF.

HRS selv er kritisk

Man kan mene mye om Human Rights Service, og gudene skal vite at det er mange som gjør det. Hvorvidt HRS er "hatsk", "høyrepopulistisk", driver ulovlig avlytting og utnytter jenter er egentlig ikke tema her. Jeg er likevel usikker på om organisasjonen – som den eneste – fortjener en egen budsjettpost for å drive arbeid for "mangfold, integrering, dialog og likeverd", som er formålet med pengene.

Pengesjekken fra Frp er mest sannsynlig en kompensasjon for at Human Rights Service fikk halvert statsstøtten fra Regjeringen i år. Og organisasjonen selv er kritisk til begge deler: "Det er ikke rettferdig at HRS får midler av Oslo kommune, like lite som det er rettferdig at Lysbakken fratok oss over halve budsjettet. Det er politikk", skriver lederen på organisasjonens nettsider.

Hun burde ha skrevet: "Det er elendig politikk". Men selv en organisasjon som er vant til å bruke sterke ord, demper kanskje kritikken overfor dem som gir dem penger.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. NORGE

  Venstre og KrF lot Human Rights Service beholde millionstøtten

 2. NORGE

  Frp-ere vil ha omkamp om budsjettkutt for Human Rights Service

 3. NORGE

  Støre refser klimatiltakene i statsbudsjettet: – Regjeringen svikter neste generasjon

 4. KOMMENTAR

  Bent Høie – nå også som julenisse i Oslo

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Lettvint om frivillighet

 6. KOMMENTAR

  Hvorfor bevare ordninger som fører til inhabilitet, overdreven lobbyvirksomhet og dårlige beslutninger?