Kommentar

bistandsadvokater. online

 • Inge D. Hanssen
  rettskommentator

Siv Hallgren, Mette Yvonne Larsen og Frode Elgesem. SCANPIX

Bistandsadvokatene gjør en viktig jobb i prosessen mot Anders Behring Breivik.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er imponerende å høre den ene etter den andre av de overlevende fra Utøya forklare seg i sal 250.

Et førtitalls ungdommer helt ned til 15 år har vært i viteboksen til nå. Det er sterke beretninger de har kommet med – beretninger som har gjort dypt inntrykk på alle i salen. Tårene har sittet løst hos oss alle.

Galgenhumor

De unge er dyktige til å skille mellom det de husker fra massakren og det de har hørt i ettertid. Det er viktig for sakens opplysning. Så å si uten unntak har de fremført sine dramatiske historier på en klar og grei måte.

Enkelte har til og med tillatt seg litt galgenhumor i vitneboksen. Latter og humring er ikke akkurat det som kjennetegner denne saken. Derfor har humoren gjort oss godt.

Et godt eksempel er uttalelsen til 22 år gamle Tarjei Jensen Bech, AUF-er fra Hammerfest:

— Jeg pleier å si at jeg har flere operasjoner enn Michael Jackson! sa han i retten i formiddag.

Felles for dem alle er at de tenker positivt om fremtiden. Til tross for store skader. Anders Behring Breivik skal ikke få ødelegge drømmene deres, selv om de ikke legger skjul på at det har vært vanskelige tider etter Utøya. Både fysisk og psykisk.

Ungdommene er godt forberedt på det som møter dem i retten, og det er her bistandsadvokatene kommer inn i bildet. Det er rundt 160 stykker av dem – fra Farsund i sør til Finnmark i nord. De spiller en meget viktig rolle.

Advokatene har på forhånd forklart de unge hvordan rettssystemet fungerer, hva som vil møte dem i rettssalen, og hvilke spørsmål de trolig vil få. Dessuten har de hjulpet dem med praktiske gjøremål i den vanskelige fasen etter at de ble skuddskadet på Utøya.

Har fulgt hvert minutt

Aktorene Inga Bejer Engh og Svein Holden innså også tidlig at det var viktig å forberede vitnene på det som ville komme. Før rettssaken var de to i store deler av landet og møtte ungdommene sammen med bistandsadvokatene. Ikke for å påvirke, men for å forklare og bistå.

Når turen deres er kommet for å stå i vitneboksen i Oslo tingrett, har de bistandsadvokaten ved sin side.

De tre koordinerende bistandsadvokatene, Siv Hallgren, Mette Yvonne Larsen og Frode Elgesem, har fulgt hvert minutt av rettsforhandlingene i hovedsalen. Under hele saken har de vært online med kollegene rundt om i landet. Enten ved SMS eller mail.

På mange måter representerer dette teknologiens inntog i rettssalen. Rettsforhandlingene overføres til 17 tingretter rundt om i hele landet. Midt under vitneforklaringene, får de tre koordinerende advokatene oversendt spørsmål som foreldre eller andre nære familiemedlemmer i distriktene gjerne vil ha svar på.

Spørsmålene som de tre bistandsadvokatene i salen formidler videre, går ofte på det samme: Vet vitnet noe om min datter eller sønn? Så du henne? Vet du hvordan han døde? Led hun?

Noen ganger kommer det frem helt nye opplysninger, andre ganger har ikke vitnet noe som kan fylle ut bildet for de pårørende.

Noe lignende har vi aldri vært vitne til i en norsk rettssal tidligere.

INGE D. HANSSEN Signe Dons

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. NORGE

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 2. A-MAGASINET

  Advokat Siv Hallgren kjente et intenst sinne første gang hun så 22. juli-terroristen. Nå skal hun kjempe mot justismord.

 3. NORGE

  Han er Behring Breiviks besøksvenn (48): – Jeg må se enkelt på det. Han har krav på menneskelig kontakt.

 4. NORGE

  Sejersted om Behring Breivik: Ser på seg selv som den unge Adolf Hitler i fengsel

 5. NORGE

  Behring Breivik i retten: Jeg er blitt mye mer radikal. Jeg har vært isolert og ikke korrigert en eneste gang

 6. DEBATT

  Noe er i ferd med å rakne