Kommentar

Tyrkia mindre beskyttet mot Midtøstens kaos | Per Anders Madsen

 • Per Anders Madsen Redaktør

Atatürk-flyplassen rett etter terrorangrepet tirsdag kveld. TTR

Atatürk-flyplassen i Istanbul er en av verdens best bevoktede. Nettopp derfor slo terroristene til der.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Statsminister Binali Yildrim var raskt ute med å peke på IS som de ansvarlige, før noen hadde påtatt seg skylden for angrepet tirsdag kveld.

Mål og gjennomføring tyder på at han har rett. Et massivt angrep rettet mot myke, sivile mål, der hensikten er å ta flest mulig liv og som avsluttes ved at terroristene sprenger seg selv, bærer et umiskjennelig IS-stempel.

Flyplasser er i utgangspunktet sårbare for terror og er derfor godt beskyttet. Atatürk, Europas tredje største målt i antall passasjerer, har omfattende sikkerhetstiltak, kanskje de de mest omfattende i verden.

Likevel klarer terroristene å slå til. Det er en måte å demonstrere styrke, og budskapet er: Tro ikke at dere kan stanse oss, vi kan plukke ut de målene vi selv ønsker, selv de dere tror dere har beskyttet.

Terror er et blodig språk. IS-varianten er ikke noe unntak.

Les også

Les mer om Istanbul-terroren her:

Tveeget sverd for Erdogan

President Recep Tayyip Erdogan erklærte sent tirsdag kveld at kampen mot terror er universell og bombene kunne gått av hvor som helst. «For terrororganisasjoner er det ingen forskjell på Istanbul eller London, Ankara eller Berlin, Izmir, Chicago eller Roma,» sa han.

I en viss forstand har han rett. En helt trygg havn mot terror finnes ikke noe sted.

Men uttalelsen kan også tolkes som en avledningsmanøver. Tyrkia er blitt utsatt for ni alvorlige terrorangrep på halvannet år. Fire av dem står IS bak, ifølge tyrkiske myndigheter selv. Ingen kan skjule at Tyrkia er blitt spesielt utsatt for terror de siste 18 månedene.

Angrepene og frykten den utløser, er et tveegget sverd for Erdogan. På den ene side gjentar han gang på gang at bare en stat ledet av en sterk president som ham selv, kan bekjempe terroren. På den andre siden har han behov for å skjule det faktum at kampen langt fra har vært seierrik. Det gjør han ved å peke på at terror kan skje over alt.

Motsetningsfulle mål

Da borgerkrigen i Syria brøt ut i 2011, hadde Ankara to mål som var innbyrdes motsetningsfulle: Det ene var at president Bashar al Assad ble styrtet, og det andre var å hindre fremgang for kurdiske opprørsgrupper i Syria av frykt for at dette ville styrke den kurdiske PKK-geriljaen i Sørøst-Tyrkia.

Ingen av målene er nådd.

USA og andre NATO-allierte har lenge kritisert Tyrkia for å være mest opptatt av kampen mot PKK, og at landet har vært en motvillig partner i kampen mot IS. Kritikken stilnet noe etter at USA i fjor fikk tilgang til tyrkiske flybaser i luftkrigen mot IS. Nå peker blant annet amerikanske analytikere på at nettopp dette har motivert IS til å gjennomføre terrorangrep inne i Tyrkia, som det i Istanbul tirsdag kveld.

Suges inn i kaos?

For noen år siden ble Tyrkia vurdert som et stabilt ankerfeste i en region herjet av politiske og religiøse konflikter. Økonomien var i rivende vekst. Den tyrkiske varianten av islamisme var relativt moderat.

Slik er det ikke lenger. Turistnæringen, som er så viktig for tyrkisk økonomi, er hardt rammet av terroren. Erdogans regime utvikler seg i autoritær retning, med alvorlige menneskerettsbrudd på samvittigheten.

Muligheten for at krigen i Syria og Irak spiller over grensen og at et destabilisert Tyrkia suges inn i Midtøstens kaos er et marerittscenario i Washington og andre vestlige hovedsteder. Det blodige angrepet mot Atatürk-flyplassen har ikke gjort bekymringen mindre.

 • Her er en annen kommentar om Tyrkia og terror
 • Interessert i en kommentar jeg har skrevet om president Erdogans styresett? Den kan leses her

Les mer om

 1. Terrorangrepet i Istanbul
 2. Istanbul

Terrorangrepet i Istanbul

 1. VERDEN

  Politimann spurte terroristen om ID, så ble han skutt

 2. VERDEN

  Tre utlendinger sto bak Istanbul-terror

 3. VERDEN

  13 personer knyttes til terrorangrepet mot Atatürk flyplass i Istanbul

 4. VERDEN

  Her tørkes blodet av flyplassen er terrorangrepet - nå er den gjenåpnet

 5. VERDEN

  Slik kan terrorangrepet i Instanbul påvirke krigen i Syria

 6. VERDEN

  Skulle hente hjem sønnen som hadde blitt med i IS, ble selv offer for terroren