Kommentar

Klarer politiet å håndtere voldtekt og overgrep mot gutter og menn? | Ingeborg Senneset

 • Ingeborg Senneset
  Ingeborg Senneset
  Journalist
På denne grusveien i Sandviken ble 15-åringen forsøkt voldtatt sensommeren 2013.

Det holder ikke å endre rutiner dersom holdningene er råtne.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I masteroppgaver og i medier er det blitt fremhevet: Gutter og menn underrapporterer voldtekt og overgrep. De tør ikke snakke. De våger ikke varsle. De vil ikke ydmykes ytterligere.

Nylig demonstrerte politiet i Bergen hvorfor.

15 år gammel gutt forsøkt voldtatt

En av sakene som engasjerte norske lesere mest den første uken etter jul var Bergens-politiets demonstrasjon av manglende faglig forståelse og mellommenneskelig mottagelighet.

I Bergensavisen fremkom det at en 15 år gammel gutt utsatt for voldtektsforsøk opplevde ikke å bli tatt alvorlig da han ringte politiet for å be dem rykke ut. Gutten ble, i stedet for hjulpet, latterliggjort. Ikke bare én gang – men tre.

Alle vonde ting er tre

I første samtale sa gutten at politiet måtte komme og lete etter en gjerningsmann. «Det der likte jeg ikke. Han tok av seg buksen. Han hoppet på meg og tok kvelertak på meg. Så fikk jeg inn et slag i hodet på ham.»

Politiet kalte det «tumulter».

I andre samtale ba gutten politiet verne andre barn. «Tenk hvis han angriper noen som er mye mindre enn meg.»

Politiet svarte at de ikke «bare kan knipse».

I tredje samtale ba gutten igjen politiet sende en patrulje. Han fortalte at han hadde skreket alt han kunne, og at han hadde fått inn et slag på gjerningspersonen.

Politiet svarte med en spøk om at gjerningspersonen var blitt drept. «Nei, jeg tuller.»

Ikke før gutten sammen med sin far oppsøkte politistasjonen dagen etter voldtektsforsøket, satte politiet i gang etterforskning, skriver Bergensavisen. I mellomtiden gikk den tidligere voldtektsdømte gjerningsmannen fritt. Skulle guttungen ringt en gang nummer fire?

Rutiner er sølv, holdninger er gull

I ettertid har politiet ettergått egne rutiner. Det skulle bare mangle. Selvsagt skal ikke en mulig fornærmet fleipes med. Selvsagt skal operatøren stille spørsmål som bidrar til klarhet, ikke det motsatte.

At man er uskyldig inntil det motsatte er bevist, gjelder også for den politiet dømmer som løgner.

Politiet kan ikke gi seg ved en oppussing av rutinene. De må gå holdningene i sømmene. Det må jobbes systematisk med å innarbeide en forståelse av at ja, gutter og menn utsettes for overgrep, og ja, gutter og menn har rett på beskyttelse. Og jobben må ha resultater. Politiet må demonstrere sine endrede holdninger, gang på gang – akkurat som de har demonstrert det motsatte.

Målet må være at den neste gutten eller mannen som blir utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk tar sjansen på å ringe etter hjelp.

Akkurat nå er det forståelig om han lar være.

Twitter: @ingeborgborg

Les også:

Les også

Vurderer å etterforske politiet etter at de ikke reagerte på voldtektsforsøk av 15-åring

 • Flere enn 20.000 menn i Norge er blitt voldtatt
 • Hver måned tar seks menn mellom 20 og 30 år livet sitt: Hvorfor deler vi ikke med andre også når livet ikke er på topp?

Les mer om

 1. Kultur
 2. Likestilling
 3. Politiet
 4. Voldtekt