Kommentar

Venstre må tvile om EU uten Grande

 • Therese Sollien
  Therese Sollien
  Kommentator
Det ble følelsesladet da avtroppende Venstre-leder Trine Skei Grande var ferdig med sin avskjedstale som Venstre leder under landsmøtet til Venstre på Thon Hotel Oslo Airport.

En rolig og sindig Trine Skei Grande går av og overlater tvilen til nestemann.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Endelig er det tid for Venstres landsmøte. Her skal fornyelsen komme.

Partiet fornyer seg ved å bytte ut hele toppledelsen denne helgen. De siste ti årene har Venstre vært ledet av en lærerutdannet kvinne fra Trøndelag med bakgrunn fra Oslo-politikken. Nå får de en helt ny lærerutdannet kvinne fra Trøndelag med bakgrunn fra Oslo-politikken som partileder. Men først må de takke av den gamle.

Det var en fattet Trine Skei Grande som gikk på talerstolen lørdag formiddag. Følelsene kom etterpå. Når man hører talen hennes, er det nesten utrolig at ikke flere stemmer på dette partiet. Politikken burde jo appellere til mange.

Foreldre, for eksempel: En av partiets kjernesaker er kompetente lærere og barnehagepedagoger. Togentusiaster, for eksempel: Med Venstre i regjering blir budsjettet til jernbane neste år på svimlende 32 milliarder kroner – og dette i et langt og kaldt land nesten helt uten folk. Eller hva med gründerne? Venstre har kjempet for å gjøre det lettere å lage enkeltmannsforetak.

Hva er de så sure for?

Hvis ikke en ny partileder gjør susen, kan det hende EU er det som skal til for å trekke partiet opp over sperregrensen. Det siste året har Venstre vaket rundt 3 prosent på meningsmålingene. I et helt år har partiet altså ligget under sperregrensen. Og dette til tross for at klimagassutslippene går ned med Venstre i regjering.

Det er ikke godt å si hva velgerne er misfornøyde med. Kanskje er det regjeringsslitasje, kanskje er det partilederbråket – men tenk hvis det er selve politikken som gir så lav oppslutning?

I så fall er det på tide med fornyelse på det området også. Og det skal det bli: Venstre ligger an til å bli et ja-til-EU-parti i løpet av helgen – etter å ha vært imot norsk EU-medlemskap i 48 år. Det vil antagelig glede velgerne deres i Oslo og Viken, hvor Venstre allerede gjør det godt.

Les også

Trine Skei Grande advarte Venstre mot «maktkamp og renkespill»

Gode løsninger for fremtiden

Venstre kjemper for miljøet, barna, gründerne og for å gjøre landet bedre rustet for fremtiden, var budskapet fra talerstolen.

Og å ruste for fremtiden er altså å melde Norge inn i EU, ifølge flertallet i Venstre. «For alle som tror at kampen for at Norge skal delta i de internasjonale samarbeidene som stein for stein bygger en bedre verden og gir norske bedrifter tilgang til et europeisk marked som skaper vekst, verdier og arbeidsplasser over hele landet, er det nok å minne om at Senterpartiet finnes», sa Grande fra talerstolen.

Landets eldste parti har notorisk vinglete velgere. Allerede på vei ut av valglokalet er Venstre-velgeren i tvil, skal tidligere partileder Lars Sponheim ha sagt. Eller som Grande ordla seg i talen: «Venstre er ofte sikre på at vi har rett, men vi kommer alltid til konklusjonen etter betydelig tvil.»

Mer presist kan det ikke sies om vingling. Nå som Venstre etter alle solemerker skal bruke dette landsmøtet til å bli et ja-til-EU-parti, har den mangeårige ja-mannen Abid Raja bestemt seg for å innta et tja-standpunkt. Han lot være å stemme da partiet drøftet saken på landsstyremøtet i juni. Det var dog før han dro på sommerturné og den nye partilederen ennå ikke var valgt.

Les også

Unge Venstre vil fjerne alt om kristne tradisjoner fra partiets program

Renkespill

Men så er han nok klar over at det ikke bare er i Senterpartiet at folk er imot EU. Det finnes en og annen slik i Venstre også, ikke minst blant de mulige velgerne deres. Det tviles om EU i større grad utenfor byene, og her går det jo også en skillelinje i Venstre: det urbane Venstre versus det rurale Venstre. Skal de rendyrke det urbane Venstre, får de MDG som sterk konkurrent.

Den som trodde nynorskbrukeren og ultraliberaleren Sveinung Rotevatn skulle være den som forente de to venstrene, tok altså feil. Det blir Guri Melby som får den tunge oppgaven med å lede partiet over sperregrensen.

Hun ramlet etter eget utsagn inn i Venstre etter å ha snust litt rundt på andre partier som var opptatt av det hun var opptatt av. «Jeg ble medlem av Venstre fordi jeg var opptatt av miljøet. Det var bare Venstre og SV som nevnte miljø i sine program på den tiden, men Venstre hadde mer åpne holdninger og var mer liberale, så da endte jeg der», skriver hun i partiets kandidatpresentasjon.

Langt unna en maktkåt renkespiller, altså.

Den nye ledelsen har kort tid på seg før neste stortingsvalg for å overbevise velgerne om at Venstre trengs i regjering.

«Vi må alltid sette laget først og vinne diskusjoner med argumenter, ikke maktkamp og renkespill», sa Grande fra talerstolen. Det burde være mulig å tvile seg frem til en slik strategi også når det tross alt nærmer seg valg.

Les mer om

 1. EU
 2. Trine Skei Grande
 3. Politikk
 4. Oslo
 5. Lars Sponheim
 6. Venstres landsmøte