Kommentar

Forvirringens parti

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator
Donald Trump bryter mange av Det republikanske partiets prinsipper. Så hvordan kan han bli dets presidentkandidat?

Donald Trumps seier truer med å endre Det republikanske partiet helt.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det skal ikke være lett. Hvis republikanere som ikke fordrar Donald Trump, støtter ham, kan de forårsake to ulike katastrofer: I den ene vinner de presidentvalget, hvoretter trumpolusjonen fullføres de neste årene.

Den andre muligheten er at Donald Trump går på et dundrende nederlag i november og trekker partiet med seg. Det arrangeres jo valg til Kongressen samtidig.

Hvis republikanerne som ikke liker presidentkandidaten, derimot markerer avstand til ham, eller direkte motarbeider ham, vil det etter alt å dømme forære Hillary Clinton seieren. Det er jo heller ikke så bra.

Ryan på kronglete vei

Republikanernes leder i Representanthuset, Paul Ryan, ser ut til å prøve en smal og kronglete mellomvei.

Ryan har rykket ut og sagt at han foreløpig ikke kan støtte Donald Trumps kandidatur. Han er ikke sikker på om kandidaten står for Det republikanske partiets prinsipper. Utspillet skal ha vært et stort sjokk for Trump.

Med flaks kan Ryan oppnå at Trump justerer kursen kraftig i tradisjonell republikansk retning, samtidig som skeptiske velgere på høyresiden ser at det fortsatt finnes et republikansk parti som ikke er helt overtatt av Trump. Det kan altså bli mulig for en ihuga republikaner å støtte partiet sitt i kongressvalgene, selv om han eventuelt ikke stemmer på Trump i presidentvalget.

I aller beste fall kan Ryan oppnå at en temmet Trump blir president, mens partiet også beholder kontroll i Kongressens to kamre.

Vanskelig også for Trump

Fra Donald Trumps ståsted er det heller ikke så enkelt. Han har i praksis vunnet nominasjonen, men han kan neppe vinne valget uten (nesten) helhjertet støtte fra partiet.

Hva er det som er så vanskelig mellom Trump og den tradisjonelle republikaneren? Svaret er: Alt.

Siden Ronald Reagans tid har Det republikanske partiet hvilt på et sett av prinsipper, der disse er viktigst: Fritt marked. Minst mulig makt til føderalstaten. Konservativ familiepolitikk basert på kristne verdier. Et militært sterkt USA som forsvarer amerikanske verdier i verdenspolitikken.

Hva er det som er så vanskelig mellom Trump og den tradisjonelle republikaneren? Svaret er: Alt.

Donald Trump bryter hele listen. Han vil ha proteksjonisme, motsatsen til fritt marked. Han har de siste dagene sagt at han kanskje ikke støtter skattelettelser for de rike likevel, noe som viser at han ikke nødvendigvis vil redusere føderalstatens makt. Det samme viser utspillet hans om økt føderal minstelønn.

Katalog av frykt

Trump er gift med sin tredje kone, i seg selv et brudd med partiets kristenkonservative idealer. Dessuten har han tidligere støttet både ekteskap for homofile og selvbestemt abort.

Les også

Trump støtter «Brexit»

Kandidat Trump vil nok ha et sterkt USA og har gått inn for økte bevilgninger til militæret. På den annen side signaliserer han liten vilje til å involvere USA militært ute i verden. Mange frykter også at han vil undergrave NATO ved å trekke amerikanske styrker ut, noe som vil redusere USAs innflytelse i Europa.

Dette er bare en kortversjon. Republikanerne har en hel katalog over alt de frykter ved Donald Trump. Hele partiet deres kan forsvinne.

Les flere av Frank Rossaviks kommentarer:

Les også

 1. Friheten kan koste Kirken mer enn den smaker | Frank Rossavik

 2. Mislikte giganters duell

 3. Trine Skei Grande omfavnet liberalismen

 4. Republikanerne kræsjer både med og uten Trump

 5. Det må bli slutt med aksepten for parallellsamfunn

 6. Ingen kan ignorere realpolitiske hensyn

 7. President Trump blir neppe en fare for verden

Følg Rossavik på Twitter.

**Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter**

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Kultur