Kommentar

VG på kjøret

VGogJens2-Kf4c_3nhuD.jpg

Etter å ha elsket prosjektet et døgn, bestemmer VG seg for å drive en helt absurd heksejakt på taxi-Jens.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne uken fikk vi norgeshistoriens morsomste politiske stunt. I en valgkamp som ellers så ut til å bli preget av mumlemumleskole, mumlemumledistrikter, mumlemumleskatt – og lav valgdeltagelse, smeller Arbeiderpartiet til. Ikke var det saklig politisk debatt, ikke var det sjekket ut med hverken Riksrevisjonen eller Bispemøtet, men det var gøy. Det var en sjarmoffensiv som du må være graverende VG-journalist for å mislike. Etter å ha elsket prosjektet et døgn, bestemmer VG seg for å drive en helt absurd heksejakt på taxi-Jens. Noe som er demokratisk interessant og faktisk viktigere enn stuntet selv.

Engasjerte studentene

Forleden hadde jeg seminarstart med mine studenter. 20-25-åringer som man ellers er livredde for å miste dialogen med, jublet og lo – og diskuterte politikk, nettopp fordi de hadde fått med seg filmen. (Hvis en av studentene har fått vondt i hodet etter forelesningen, ta bare kontakt med VG!)

De hadde til og med fått med seg den dypere ideen at dette handlet om å være i dialog med det folket du skal lede. For ikke å si styre.

VGs journalister MÅ vite at de bløffer når de sier at dette er forhåndsinformerte passasjerer. De fleste ble plukket opp tilfeldig underveis. Men fordi statsministre er travle, sikret man seg fire turer på forhånd. Det eneste disse fikk vite var at de skulle bli kjørt til et arrangement i Ap-regi. De visste ikke at statsministeren skulle kjøre taxien. De ante ikke at det var selve kjøringen som var stuntet. Og det er jo akkurat det som er selve poenget, alt som skjer i bilen, alle reaksjonene og samtalene, er 100 prosent ekte.

Kjell Terje Ringdal

Ærlig talt, VG, tror dere selv på vinklingene? Og når VG.no bringer den hjerteskjærende historien om damen som fikk vondt i ryggen etter oppbremsingen har dette nådd sitt komisk-tragiske lavmål.

VG gjør politikken kjedeligere

Det er synd at både valgdeltagelse og politisk interesse er synkende i befolkningen, særlig blant de unge. Det er et stadig større demokratisk problem, ikke minst når de demografiske "maktforskjellene" blir så store. Denne filmen bidrar faktisk til å viske ut noe av dette gapet.

Stuntet retter seg på en sympatisk måte mot dem som vanligvis ikke er så interessert i politikk eller gidder å stemme. Og de klarte det. Saken har gått runden over hele verden og blitt vist i omtrent alle land, på nyhetssendinger og nettsteder, fra CNN og BBC til Al-Jazeera og Fox News.

VG presser norsk politikk tilbake til gørrgamle dager.

Konsekvensen kan i verste fall bli at brent barn passer seg for medienes skjærsild. Neste gang våger man kanskje ikke ideer og stunt som dette når man skal lage kommunikasjon for politiske partier. Istedenfor å søke ideer litt utenfor kjedelighetens allfarvei, ideer med elementer av risiko og annerledeshet i seg, fortsetter man å lage store plakater med bilder av smilende politikere som sier "Skole først, medvind for alle, billigere kjøtt og sol hele året".

Og det er jo, som vi vet, mye mindre sant.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Thailands statsminister byttet seg selv ut med en pappfigur

 2. DEBATT

  Nå er tiden inne: Ja til stemmerett til 16- og 17-åringer

 3. KULTUR

  «Stalins død»-regissøren spøker gjerne med Stalin, men Trump vil han ikke vitse om

 4. KOMMENTAR

  Ekstremværet Donald | Frank Rossavik

 5. KOMMENTAR

  Kjetil Lismoen oppsummerer Berlinalen: Da Richard Gere ville redde verden

 6. KOMMENTAR

  Valgdirektoratets tekstmelding med oppfordring til å stemme er utidig mas