Kommentar

Angsten har grepet tyskerne | Per Kristian Haugen

 • Per Kristian Haugen
  Per Kristian Haugen
  Kommentator

Foto: Inge Grødum

Suksessen for høyrepopulistene i Alternative für Deutschland (AfD) er et nødrop fra tyske velgere til de etablerte partiene. Men blir de hørt?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tyske velgere preges av pessimisme og mistro til politikere. Det tærer hardt på den politiske kapitalen til forbundskansler Angela Merkel.

Misnøyen treffer hennes kristeligdemokratiske parti (CDU) med stor kraft. Partiet endte på 18 prosent ved valget til byparlamentet i Berlin 18. september.

 • Mangel på overbevisende alternativer forlenger kanslerens politiske liv: Angela Merkels makt smuldrer

Stort bedre gikk det ikke da Mecklenburg-Vorpommern valgte ny delstatsforsamling 4. september. Bare 19 prosent stemte på CDU i delstaten der Merkel har sin valgkrets.

Folkepartier i motvind

Tillitskrisen rammer også sosialdemokratene (SPD), det andre brede folkepartiet ved siden av CDU.

SPD «vant» riktig nok Berlin-valget i den forstand at partiet fremdeles er størst. Men 22 prosent er elendig i en by der venstresiden normalt står sterkt.

Bølge av protest

I delstat etter delstat fosser høyrepopulistene i Alternative für Deutschland (AfD) frem.

I Mecklenburg-Vorpommern tok det innvandrings- og islamkritiske partiet 21 prosent av stemmene og ble større enn CDU.

AfD oppnådde 14 prosent i storbyen Berlin, som liker å skryte av sin åpenhet og toleranse.

Suksessen blir ofte forklart med fremmedfrykt. Det er litt for enkelt. Årsakene er langt mer sammensatte.

Tankevekkende rapport

Her kan vi søke hjelp i en kartlegging av tyske velgeres holdninger som nylig lekket ut til nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Undersøkelsen er utført av det respekterte Allensbach-instituttet og ble presentert på et lukket møte i SPDs gruppe i Forbundsdagen i begynnelsen av september. De sosialdemokratiske oppdragsgiverne skal ha blitt nokså betenkt.

Ytre høyre møter forståelse

Deltagerne i undersøkelsen ble blant annet bedt om å ta stilling til følgende utsagn:

«Jeg er ikke for AfD, men jeg synes det er bra at AfD har gjort det så godt ved de siste delstatsvalgene. Dermed har de andre partiene i det minste fått en advarsel og vet at de må anstrenge seg for å finne en løsning på problemene».

Nærmere halvparten av de spurte - 46 prosent - svarte at de var enige. Litt av en triumf for et protestparti som bare har eksistert i tre år.

Tror ikke på partiene

Allensbach spurte også folk om deres tro på partienes evne til å løse problemene rundt asyl og innvandring. Overraskende nok sa bare 9 prosent at AfD har de beste forslagene. Det er færre enn de 13 prosent som holder på at Merkels CDU har de rette svarene.

Det viste seg at 65 prosent ikke kunne, eller ville, peke på et parti som fremhever seg ved å ha gode løsninger. Slik mistro til systemet er potensielt politisk sprengstoff, særlig i lys av Tysklands fortid.

Skepsisen begrunnes ikke bare med flyktningsituasjonen, men også terrorisme, internasjonale kriser og trusler mot den indre sikkerhet.

Samfunnsutviklingen skremmer

Mange plasserer sin uro i kategorien «samfunnsendringer», for eksempel usikkerhet på arbeidsmarkedet, dårligere velferdsordninger og større sosial ulikhet.

Pessimismen stikker dypt. Likefullt sier 54 prosent at de har det «godt» eller «meget godt» økonomisk, det høyeste siden målingene begynte for syv år siden.

Allensbach har også kartlagt aldersgruppen fra 30 til 59 år på oppdrag fra den tyske forsikringsbransjen. Der svarer tre fjerdedeler at livskvaliteten deres i dag er «god» eller «svært god». Igjen er det fremtiden som bekymrer.

Politisk kursendring

Det finnes ingen enkel metode for å gjenskape fremtidstro, men det er mulig å ta noen politiske grep.

For det første ville en restriktiv og samtidig gjennomtenkt innvandringspolitikk berolige nervene hos mange. For det andre burde man prøve å reparere det sosiale sikkerhetsnettet der flengene er for skjemmende.

Angela Merkel har alltid søkt mot sentrum, men hva skjer når det politiske tyngdepunktet flytter seg til høyre? Foto: FABRIZIO BENSCH, REUTERS/NTB SCANPIX

Angela Merkel ligger dårlig an til den oppgaven. Hun blir forbundet med en idealistisk åpenhet som i liten grad tar hensyn til konsekvensene.

Hun har begynt å justere kursen, men i seneste laget. Og fremdeles nekter hun å sette et tak for hvor mange som skal få komme til landet.

Ekstremisme skremmer

Dermed er det ikke sagt at AfD kan regne med automatisk vekst. Partiet sliter med svak troverdighet, til og med blant egne sympatisører.

Verre kan det bli dersom høyrepopulistene velger en mer ekstrem kurs, slik det er visse tegn til. Det kan skremme vekk de mange som først og fremst er opptatt av trygghet.

Kanskje kan de tyske sosialdemokratene klare oppgaven? Da må de legge seg til høyre for Merkel i innvandringspolitikken og til venstre for henne i sosialpolitikken.

Prøver å distansere seg

Små signaler kan tyde på at noen sosialdemokrater leker med tanken. Partileder Sigmar Gabriel snakker om «Angela Merkels flyktningpolitikk» som om han har glemt at han er visekansler i koalisjonsregjeringen mellom CDU og SPD.

Den slags manøvrering er krevende, men ikke umulig. Og det kan være en vinneroppskrift foran valget i Tyskland om et års tid.

Les mer om

 1. Angela Merkel
 2. Tyskland
 3. Høyrepopulisme
 4. SPD
 5. CDU
 6. Sosialpolitikk
 7. Arbeidsmarkedet