Kommentar

Ikke helt på g

  • Kjell Dragnes
    Kjell Dragnes
    Tidligere Moskva-korrespondent og utenriksredaktør i Aftenposten
Kjell Dragnes, tidligere utenriksredaktør i Aftenposten

Lærdom. Russland har avslørt at landet sto bak nedskytingen av det malaysiske flyet i sommer. Gjennom én bokstav.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kremls propagandamaskin har jobbet på høytrykk helt siden MH17, med 298 mennesker om bord, ble skutt ned over Donetsk i Ukraina 17. juli i år. Kreml vil ha oss til å tro at det ikke var en rakett fra et russisk bemannet, effektivt og høyteknologisk luftvernbatteri, BUK, som drepte 298 mennesker. Alskens bortforklaringer, den ene dårligere enn den andre, er fremhevet i russiske, statskontrollerte medier. Den velsmurte propagandamaskinen er effektiv, men har ikke klart å hindre at et uventet bevis har kastet sand i den.

Sjibollet

Som nå, fra helt uventet hold, gjennom én eneste bokstav. Bokstaven G.

Ikke vet jeg hvordan det står til med bibelkunnskapene i Kreml, for ikke å snakke om i den russiske militære ledelse. Men enten bryr man seg ikke om årtusengammel kunnskap — i dette tilfellet kalt sjibollet - eller så tror man at det er mulig å slippe unna med løgnhistorier, bare de gjentas ofte nok. Selv om det russiske ordtaket «Løgnen har korte ben», også burde fortalt de ansvarlige at en dag blir også de nådd igjen. Av sannheten.

Hvordan kan et hebraisk ord for kornaks, sjibollet, avsløre Kreml så grundig? Fordi sjibollet er blitt et språkmerke, et kjennetegn for en bestemt gruppe, en særegen talemåte. Som at bergensere skarrer, trøndere slenger på «sjø», eller moldensere sier «i» istedenfor «jeg».

BBCs journalister i programmet Panorama har snakket med flere lokale øyenvitner som så rakettsystemet i området. Soldatene som bemannet systemet, hadde annerledes uniformer enn den ukrainske hær og opprørerne. Det var ett kjennemerke. Men da soldatene åpnet munnen, avslørte de enda mer: «De snakket ikke som oss. De uttalte g-en annerledes», sier vitnene.

Dette er klassisk sjibollet. Russisk er et språk med langt færre dialektforskjeller enn for eksempel norsk. Men et særmerke for både ukrainsk og sørrussiske dialekt er at g blir uttalt som h. Derfor kalles et av opprørsfylkene for Lugansk i Russland, Luhansk i Ukraina. Så selv om opprørerne der og i Donetsk snakker russisk, snakker de ikke slik som man gjør lenger nord i Russland, i Moskva, Petersburg eller i Vladivostok. Eller i Murmansk.

Dommernes bok

Hærledelsen i Moskva burde ha lest Dommernes bok, 12.5 i Det gamle testamente. Det var krig mellom stammene gileadittene og efraimittene. Efraimittene var i ferd med å tape, mange ville flykte over Jordan.

Gileadittene spurte: «Er du fra Efraim?» Svarte han da «nei», sa de til ham: «Si sjibollet!» Men svarte han da isteden «sibollet», fordi han ikke kunne uttale ordet rett, da grep de ham og drepte ham der ved vadestedene over Jordan».

BUK-besetningen uttalte ikke g rett. G-en har avslørt Kreml. Like mye som satellittbilder, radiokommunikasjon, analyser av flykroppen, «uheldig» separatistskryt på sosiale medier, og analyser av flyets tale- og dataregistrator.

Les også

  1. Bekrefter at «eksterne krefter» fikk MH17 til å styrte

  2. NATO: - Flere russiske soldater til Krim vil undergrave våpenhvilen

Les mer om

  1. Kultur