Den nordiske dietten som forsvant | Joacim Lund

  • Joacim Lund
Noma i København er blitt kåret til verdens beste restaurant, og har vært sentral i utviklingen av ny, nordisk mat. Bra for restaurantbransjen, ubetydelig for folkehelsen.

Overvektige raste ned i vekt. Blodtrykket sank. Likevel snudde folket ryggen til.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Det begynte så bra. For ti år siden pøste Nordea-fondet 100 millioner kroner inn i Opus-prosjektet ved Universitetet i København. Noma-gründer og stjernekokk Claus Meyer ble prosjektets ansikt utad. Nordisk ministerråd etablerte programmet Ny nordisk mat. Målet var, inspirert av middelhavskosten, å gjenopplive de gamle, nordiske mattradisjonene og på den måten få folk til å spise sunnere og bedre.

Forskningen var lovende. Overvektige raste ned i vekt. Blodtrykket sank. Risikoen for å utvikle diabetes også. Elitekokker fra hele kloden begynte å reise til Skandinavia for å hente inspirasjon. Alt lå til rette for at Skagerrak skulle bli det nye Middelhavet.

Les hele saken med abonnement