Kommentar

Fordommer på fat

  • Yngve Ekern
    Yngve Ekern
    Journalist
Matlaging på TV er blitt en usympatisk suppe: Vi har i flere år sittet klistret foran matprogrammer der kjendiskokker lager et helvete for de andre medvirkende, skriver Yngve Ekern.

Kokkens store og utsøkte ego er blitt hovedrett i koke-programmene.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Matlaging hjemme er alt vi vil at sosialt samvær skal være: Den som lager mat til seg og sine, byr ikke bare på gode smaksopplevelser. I fellesskapet rundt maten spiseliggjør vi ofte andre folks kultur, i respekt og med glede. Og som en bonus: Ved å lage mat fra bunnen av gis vi muligheten til å bidra til en litt mer rettferdig og bærekraftig verden, fordi vi foretar noen etiske og miljømessige valg når det gjelder råvarene.

Les også

- Nok tøv!

Matlaging på TV er blitt en usympatisk suppe: Vi har i flere år sittet klistret foran matprogrammer der kjendiskokker lager et helvete for de andre medvirkende. Gordon Ramsey var banebrytende innen mobbing av deltagere. MasterChef fremstår nå som et globalt mesterskap i bitching.Sist ut her hjemme er serien Hellstrøm inviterer , som i to uker har raljert over en rekke kjente gjester som ikke lever opp til programlederens standard. Ideen er at han og en utvalgt deltager skal lage noenlunde den samme retten, og så smake på hverandres resultat.

Allerede før første reklameinnslag var det klart at denne serien mest skulle handle om hvor overlegen hovedpersonen selv er. Her er ikke mange glimt av vilje til å bli kjent med hverandre, bruke matlagingen som brekkstang for å samarbeide, dele, komme frem til noe felles, kanskje få en ny innsikt.

Lokk på matgleden

Da Eyvind Hellstrøm i et av de første programmene ser surt ned i gryteretten til Kristin Halvorsen og tydelig uttrykker at den nordafrikanske gryteretten hennes ser guffen ut, og ved programmets ende konkluderer med at den også smaker av noe han helst ikke ville gitt bikkja si, da legger han lokk på matgleden hos mange seere.

Yngve Ekern

Jeg var nok ikke alene om å rødme da Hellstrøm hovent avfeide gjestens bruk av billig lammekjøtt i en arabisk (muslimsk) gryte, og selv brukte svinekjøtt. Kikerter i en nordafrikansk humus, den verdensberømte hvitløksdippen? Pah, sjefen fastslo kontant at norske ringerikserter er mye bedre. Det grenser til forakt. Senere har en rekke andre kjendiser fått samme behandling.Virkeligheten på hjemmekjøkkenet er gudskjelov at matinteressen og -gleden er voldsomt økende. Hele 57 prosent av oss oppgir at vi er meget eller ganske interessert i matlaging. Så mange som 33 prosent har matlaging som hobby. Dette ifølge helt ferskt, ennå ikke publisert materiale i forskningsprosjektet HealtMeal, finansiert av Norges forskningsråds matprogram. 66 prosent av oss er meget eller ganske interessert i matstoff i mediene. Men hva slags?

Ydmyke andre

Det er et paradoks at matlaging på TV fremstår som en konkurranse der det gjelder både å vinne over og ydmyke andre. Det gir en emmen smak i munnen, og lover ikke godt for TV3s neste prosjekt, der samme programleder skal finne en «arvtager». Vi har ikke behov for en kloning.

Les mer om

  1. Kultur