Kommentar

En helt ny etappe for EU | Nils Morten Udgaard

Tysk–fransk «Marshall-plan» for EU presses frem av koronakrisen og av Trump og Kina.

Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrikes president, Emmanuel Macron, står sammen om en plan som kan forandre EU. Kay Nietfeld, AP/NTB scanpix

  • Nils Morten Udgaard
    Nils Morten Udgaard
    tidligere utenriksredaktør i Aftenposten

Angela Merkels tyske snuoperasjon i EU har åpnet for det vi kan kalle en «europeisk Marshallplan», som skal styrke næringslivet i EU-landene og få dem ut av koronakrisens økonomiske bølgedal. I sitt siste år i politikken tar forbundskansleren grep før hun fra 1. juli i år overtar EUs roterende presidentskap. Og i desember skal hennes sannsynlige etterfølger i tysk politikk velges i Berlin.

Det nye er at Tyskland for første gang går med på å la EU ta opp store lån på de internasjonale finansmarkeder. Den tyske kredittverdigheten stilles til EUs disposisjon. Fra talerstolen i den gamle Riksdagsbygningen i Berlin understreker hun igjen betydningen av en politisk union i Europa og sier at det «snarere må mer integrasjon til enn mindre». Et «gjenoppbyggingsfond» – «Recovery Fund» – er navnet hun bruker. Det vekker assosiasjoner, også til USAs Marshall-plan for Europa i 1947.

Les hele saken med abonnement