Kommentar

Alt under 15 mill. er uinteressant | Halvor Hegtun

Hytta er stedet for å lade batteriene. Så da er det fint å ha dobbeltgarasje med uttak til minst to elbiler.

Kravene til hyttestandard har økt veldig. Colin Eick / NTB scanpix

 • Halvor Hegtun

Den har ligget ute på nettet i noen dager, den diskrete annonsen til eiendomsmegler Tore Solberg i Sandefjord:

«Hytte søkes på vegne av klient, Tjøme, Brøtsø, Hvasser. Prisklasse kr 15.000.000 – 50.000.000.»

Slik kan det altså gjøres. I stedet for å gå fra den ene visningen til den neste, plage seg selv med de samme ørkesløse spørsmålene om stigeledninger, membran, forekomsten av maneter, mygg, stokkmaur, uspiselige naboer osv., osv., går det rett og slett an å sette grovarbeidet ut til en megler som kan sine ting.

De nest rikeste drar på hytta

Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord og tidligere kulturredaktør i Aftenposten, har etterlyst mer journalistikk om de nest rikeste her i landet. Folk vet en hel del om de aller rikeste, den vesle kretsen av milliardærer som Fredriksen, Thon, Røkke og denne kunstinteresserte Tangen som skal ned i inntekt for å ta seg av oljefondet vårt.

Langt mindre kjent er det store og anonyme sjiktet av mennesker som kanskje ikke eier milliarden, men som har årsinntekter fra åtte-ti millioner og oppover. Et gløtt inn i livene deres får vi helst når de må foreta seg noe aktivt for å få utgiftene til å strekke til – for eksempel gjennom en hyttejakt.

Bør ikke bli for prangende

«Dette er rett og slett en som har lett etter hytte i mange år og ikke funnet noen», forklarer megler Solberg til Dagbladets økonomimagasin Børsen om klienten som vil kjøpe seg noe i det ganske romslige prissjiktet mellom 15 og 50 millioner.

Kjøpere på dette nivået vet om fallgruvene ved å kjøpe noe altfor flott og prangende. Det kan dukke opp noen belærende innfødte som babler i vei om nyrikdom og dårlig smak. Klokere, sosialt sett, er det da å bidra til kulturvernet ved å kjøpe et gjennområttent skipperhus og pusse det opp for noen millioner. Og jo lavere kjøperen kommer ned i pris, desto mer blir det igjen til advokatsalærer hvis det skulle bli nødvendig å stevne Færder, Risør, Kragerø, Grimstad eller hva nå enn kommunen måtte hete i forbindelse med en brygge, en platting, et anneks eller annet rusk.

 • Kampen om strandsonen. Velkommen til Tjøme!

Tid for å selge det kjæreste man har

I sommer er utlandet stengt. 2020 er ikke året for å erverve seg et småbruk i Provence, en nedlagt mølle i Toscana, en leilighet i London eller en ombygget liten rekefabrikk som er grei å ta seg ut til fra Pireus.

Til gjengjeld har koronaen satt skikkelig fart i markedet for dyre fritidseiendommer i Norge.

«Nå er et vindu for å selge det kjæreste man har av jordisk gods og få en god pris», forklarer megler Solberg.

Hytte: Lite/fattigslig hus

Sommergjester som har sittet på samme eiendom ved sjøen i fire-fem generasjoner, snakker gjerne om at de har et sted der nede. Det har noe opphøyd og kanskje litt småklysete ved seg. Desto hyggeligere er det å se at det grunnleggende folkelige ordet hytte har overlevd i de aller fleste salgsannonser.

«Hytte (fra lavtysk «lite/fattigslig hus») er en bygning som er oppført for å brukes som fritidsbolig eller feriebolig», står det på Wikipedia. «Norske mann i hus og hytte» er starten på andre vers av nasjonalsangen. I hytta ligger mødrenes og fedrenes strev for å bygge livslykken og det Norge vi er så inderlig glad i.

Her skal det lades. Sigmund Krøvel-Velle / NTB scanpix

Idrettshall ble fløyet inn

I Budalsvegen på Geilo er eiendommen «Skarvegløtt» til salgs for 39 millioner kroner. Med på kjøpet følger bl.a. dobbeltgarasje, basseng, vinkjeller og vestvendt utsikt mot alpinlegget på Geilo og Hallingskarvet. «En stor idrettshall ble flydd (språkfeil for fløyet red.anm.) inn med helikopter som sikret tørre forhold og riktig temperatur i oppføringsfasen. Mye er håndlaget på stedet med ekspertise fra erfarne stenmestere og treskjærere fra Norge.»

Oppleves dette som hakket «too much», finnes et enklere alternativ til 22,5 millioner, det blir ferdigstilt på Kikuthøyden nær Geilo nå i sommer:

«Meget innholdsrik og romslig med hele 8 soverom, 4 bad, et stort allrom med flott takhøyde og store vindusflater, vinrom, treningsrom/hjemmekino, spa-avdeling, preppe-/skibod m.m. Dobbelgarasje med to elbil-ladere.»

Hytta som et sted for å lade batteriene får med denne dobbeltgarasjen et helt konkret teknisk innhold. Og hyggelig nok, ladingen går av seg selv, helt uten de evinnelige ropene etter krisepakker i disse litt spesielle tider.

Les mer om

 1. Pris
 2. Ladere
 3. Færder
 4. Eiendom
 5. Tjøme
 6. Hyttemarked

Relevante artikler

 1. NORGE

  Hett hyttemarked på Sørlandet: – Vi ble solgt da vi så utsikten

 2. BOLIG

  Her er syv saker der kjøpere og selgere vant mot megler

 3. ØKONOMI

  Skal ha solgt Norges dyreste bolig på Bygdøy

 4. A-MAGASINET

  Forretningsmann Christen Sveaas overfører kunst verdt 1 milliard til egen stiftelse

 5. KOMMENTAR

  Aftenposten mener: Gode nyheter for deg som spiser mat

 6. KOMMENTAR

  Smitterådene er blitt mer forvirrende. Slik er det å få mer frihet.