Kommentar

Nå vender han verden ryggen | Joacim Lund

Det er gode grunner til å endre Verdens helseorganisasjon. Men ikke akkurat nå.

Jonathan Ernst, Reuters/NTB scanpix

 • Joacim Lund
  kommentator

Donald Trump har raslet med sablene den siste uken. I natt tok han dem i bruk og kappet pengetilførselen til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Mer konkret kunngjorde den amerikanske presidenten at han har instruert administrasjonen sin til å holde tilbake pengestøtten mens WHOs «rolle i alvorlig feilhåndtering og forsøk på å skjule spredningen av koronaviruset» undersøkes nærmere.

Det er en redselsfull beslutning.

Et halmstrå av sannhet

At WHO kunne håndtert krisen bedre, er det liten tvil om.

Vanligvis jobber denne FN-organisasjonens 8500 ansatte i 147 land for å bedre den globale folkehelsen. Det innebærer å samle, organisere og distribuere kunnskap om kosthold og ernæring, bekjempelse av hiv/aids, tuberkulose, malaria, kreft og andre sykdommer.

I forbindelse med koronapandemien er FN-organisasjonens oppgave å samle og organisere ny kunnskap om viruset, overvåke den globale spredningen, rådgi myndigheter om hvordan smittevernarbeidet bør organiseres, og bidra i arbeidet med å utvikle en vaksine.

Organisasjonen kunne vært tidligere på ballen da utbruddet kom i Wuhan, og den kunne erklært spredningen for en global pandemi tidligere. Trump har rett i det. Han kunne også nevnt den pågående diskusjonen om hvorvidt WHO er nøytralt og åpent nok til å håndtere informasjonsdeling på det nivået som denne krisen krever.

Det er mange som mener at Verdens helseorganisasjon er moden for modernisering, og det er naturlig at den diskusjonen blir aktualisert nå.

Prøving og feiling

Samtidig er det viktig å huske på at prøving og feiling er en del av krisens natur. Det ville neppe vært mulig for WHO å håndtere en pandemi som denne uten å gjøre feil. Viruset er nytt, og situasjonen er ny. Det norske Folkehelseinstituttets direktør, Camilla Stoltenberg, har vært forbilledlig tydelig om risikoen for feil i det løpende arbeidet.

WHOs feil bør selvsagt ikke bagatelliseres. Når tiden er moden, må de analyseres, og organisasjonen må rigges for å redusere risikoen for lignende feil i fremtiden. Men å snurpe igjen pengesekken akkurat nå når WHO er menneskehetens viktigste våpen i kampen mot en kolossal, global helsetrussel, er dårlig timing, for å si det forsiktig.

We’ll see what happens

USA er den største bidragsyteren til Verdens helseorganisasjon. Fjorårets bidrag var på mer enn fire milliarder kroner, eller rundt 15 prosent av WHOs totale budsjett. Dersom kuttet ikke reverseres, eller pengene ikke kommer inn fra andre steder, vil det åpenbart få betydning for evnen til å opprettholde arbeidet over tid. Hvor stor betydning det vil få, er litt usikkert. Andre land ser jo verdien av solidaritet og internasjonalt samarbeid.

For eksempel kompenseres noe av det økonomiske tapet for WHO av det hardt prøvede Storbritannia, som denne uken ga to milliarder kroner ekstra til WHO. Norge er også blant landene som har åpnet pengeboken for å styrke det internasjonale samarbeidet.

Forhåpentlig klarer WHO å opprettholde aktiviteten til tross for at USA holder penger tilbake.

Men at Trumps utspill er farlig, er uomtvistelig.

Hva tenker han på?

Trumps nemesis (en av dem er kanskje mer presist), Nancy Pelosi, mener at Trumps motivasjon er å dekke over sin egen katastrofale håndtering av krisen.

Bare Trump kjenner Trumps motivasjon, men han har uomtvistelig håndtert krisen dårlig. Et av de mest bisarre eksemplene på det kom da han besøkte Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta 6. mars.

«Folk blir overrasket over hvor mye jeg forstår. Alle disse doktorene spør: Hvordan vet du så mye om dette? Kanskje jeg har naturlig anlegg for det. Kanskje jeg burde holdt på med dette i stedet for å bli president», sa Trump til de fremmøtte journalistene.

Først en uke senere – altfor sent – erklærte Trump spredningen av koronaviruset for en nasjonal krise.

Men det kan selvsagt også være at Trump oppriktig mener at USA får for lite igjen for de sjenerøse innbetalingene til WHO.

Alt til sin tid

– Jeg tror vi må bygge opp WHO slik at de i fremtiden kan reagere enda raskere når en krise kommer, sa statsminister Erna Solberg til CNN i forrige uke.

Det er en fornuftig tilnærming, og sannsynligvis er det også det som vil skje. Det skjedde i kjølvannet av ebolautbruddet, og det førte til endringer som har gjort WHO bedre rustet til å håndtere koronapandemien i dag.

Det kommer en tid for evaluering og endring. Nå er det tid for best mulig internasjonalt samarbeid.

Nattens kutt er derfor ikke en bekreftelse på at Verdens helseorganisasjon har sviktet verden, men at USA gjør det.

 1. Les også

  Trump stopper utbetalingene til WHO

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. WHO
 3. Koronaviruset
 4. Trump
 5. USA
 6. FN
 7. Nancy Pelosi

Koronaviruset

 1. VERDEN

  EU og Norge sier nei. Nå frykter en feriefavoritt fullstendig kollaps.

 2. NORGE

  Forskerne testet tre mulige koronamedisiner. Nå har de lagt to av dem til side.

 3. VERDEN

  Lørdag morgen åpnes engelske barer. Nødetatene er i beredskap.

 4. VERDEN

  Ikke en norsk turist i sikte. Nå har svenskene regnet på hvor mye de taper.

 5. VERDEN

  Deler av Melbourne i lockdown etter sexanklager mot ansatte ved karantenehotell

 6. NORGE

  Direkteblogg om korona