Kommentar

Kamala Harris er USAs fremtid

Kamala Harris er USAs 49. visepresident, og den første uten europeiske aner. Foto: Andrew Harnik / AP

Familiebåndene til Europa begynner å bli frynsete. De fleste innvandrerne til USA kommer nå fra Kina og India.

 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Lille julaften 1975 ble en stor konvolutt levert på Mundal Hotell i Sogn og Fjordane. Den var poststemplet i Washington DC og adressert til Fru Borghild Dahle Orheim.

Inni konvolutten lå en invitasjon til å overvære innsettelsesseremonien for president Jimmy Carter og hans visepresident Walter Mondale.

Det var sistnevnte som hadde ordnet med invitasjonen. Besteforeldrene til den nye visepresidenten hadde nemlig utvandret fra Mundal over hundre år tidligere. Mondale og slektningene var fortsatt i kontakt med den delen av familien som ble værende i «gamlelandet».

Fru Orheim pakket bunaden og satte avgårde på sitt livs reise.

– Vi har sett ting vi tidligere bare har drømt om, sa hun begeistret til Aftenpostens USA-korrespondent Stein Savik etter at innsettelsen var over i januar 1976.

Mundal-Thulasendrapuram

Landsbyen Thulasendrapuram i India er langt fra Sognefjorden, men omtrent like avsidesliggende som Mundal. I slutten av januar hadde innbyggerne der litt av den samme opplevelsen som Walter Mondales norske slektninger.

De feiret nemlig at Kamala Harris ble tatt i ed som den første visepresidenten med indiske aner. Harris’ bestefar vokste opp i landsbyen, som ligger sør i delstaten Tamil Nadu.

Kamala Harris representerer et vendepunkt i USAs utvikling, ikke bare fordi hun er kvinne eller svart. Hennes historie er også et symbol på en nasjon i hurtig endring.

Amerikanernes familiebånd til Europa er blitt tynnslitte. En ny og innflytelsesrik del av befolkningen vokser nå frem: innvandrere fra Asia og deres etterkommere.

Bånd til indisk familie

Kamala Harris far Donald kommer fra Jamaica. Visepresidentens indiske røtter har hittil fått mindre oppmerksomhet enn hennes identitet som afroamerikaner.

Men Harris vokste opp med sin indiske mor, Shyamala Gopatan. Hun emigrerte til USA på slutten av femtitallet og ble en fremtredende kreftforsker. I boken «The Truths We Hold» beskriver Harris en tett tilknytning til sin indiske famile.

«De bodde mange tusen kilometer unna, og vi så hverandre ikke ofte. Men likevel, gjennom telefonsamtaler, reiser til India, brev og kort frem og tilbake, klarte følelsen av å være familie å trenge gjennom avstanden, med den nærheten, tryggheten og trøsten det innebar», skriver Harris.

Kina og India på topp

Mer enn én million immigranter kommer til USA hvert år, ifølge Pew Research. Flest kommer det fra Kina, tett fulgt av India. Mexico er på tredjeplass.

I praksis er USA nå inne i sin tredje bølge med innvandring. Den første, fra Europa, er sterkt redusert. Den andre, fra Latinamerika, er på retur.

Innen midten av århundret vil asiater passere latinamerikanere som den største immigrantgruppen, ifølge Pew. De vil også utgjøre en større del av den totale befolkningen enn svarte.

Og de skiller seg sterkt fra både europeerne og latinamerikanerne som kom før dem.

De asiatiske innvandrerne er bedre utdannet, gjør det bedre på skolen og har bedre økonomi. Over 70 prosent av førstegenerasjon-innvandrerne fra sørøst-Asia, og 57 prosent fra sentral-Asia, har universitetsutdanning. Til sammenligning har bare 7 prosent av meksikanske innvandrere bachelorgrad eller mer.

India eksporterer en jevn strøm av ingeniører og teknologieksperter til USA. De er sterkt representert både på Wall Street og i Silicon Valley. Indiske innvandrere leder flere av USAs største techselskaper, inkludert Google, Microsoft og IBM.

Europeisk dominans

USA har vært totalt dominert av utvandrede europeere og deres etterkommere i flere hundre år. De har utgjort storparten av befolkningen og har hatt de fleste maktposisjoner.

Kamala Harris er en del av en generasjon nye ledere som bryter med dette mønsteret. Hun representerer fremtidens USA. I løpet av de neste femti årene vil det vokse frem en stor og innflytelsesrik gruppe amerikanere uten tilknyting til Europa, men med sterke bånd til land som Kina og India.

Venter på Kamala

Innbyggerne i Thulasendrapuram venter nå på at Kamala Harris skal komme på besøk.

De kan kanskje håpe på samme særbehandling som Walter Mondale ga Mundal. Mondale kom nemlig til Norge ved påsketider i 1979, og reiste med båt til Sognefjorden i lusekofte.

Etter fire år som Carters visepresident, forsøkte Mondale å utfordre Ronald Reagan i 1984. Det gikk heller dårlig. Men han gjorde én viktig ting. Mondale valgte nemlig den første kvinnelige visepresidentkandidaten, Geraldine Ferraro. Slik kan man si at den første «norske» visepresidenten var med på å slå sprekker i glasstaket som Kamala Harris skulle sprenge 36 år senere.

Følg meg på twitter: @christinaplett

Les flere kommentarer av Christina Pletten her:

Les også

 1. Hvordan skal vi snakke om Kamala Harris? | Christina Pletten

 2. Det var et lite stykke Norge i USA. Nå kalles det «Little Mogadishu».

 3. Betydningen av Kamala Harris

 4. Trump-epoken er over. Tilbake står et blottlagt USA.

 5. Ti tegn på at Trumps var på vei mot statskupp

 6. Historien gjentar seg i Trumps siste akt

Les mer om

 1. Kamala Harris
 2. USA
 3. Christina Pletten
 4. Kina
 5. Asia
 6. India