Kommentar

Cappelen veltet seg i luksus. Hvordan kunne Jensen unnlate å legge merke til dette?

 • Inge D. Hanssen (rettskommentator)

Eirik Jensen i vitneboksen Cornelius Poppe, NTB scanpix

Jensen tøyer regelverket både som politimann og som privatperson. Det skriver Inge D. Hanssen i denne kommentaren.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Signe Dons

Etter første ukes forhandlinger i retten er det grunn til å konkludere:
Tidligere politioverbetjent Eirik Jensen startet offensivt i vitneboksen, men aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten for politisaker driver ham over på defensiven på flere viktige punkter.
Denne saken er ikke på noen måte avgjort. Vi er bare i starten på en rettslig maraton. Likevel går det an å peke på flere forhold som ikke er til Eirik Jensens fordel.
Aktor Schilling er skarp i sin spørsmålsstilling, hun lar ikke Jensen komme unna med halvkvedede viser – og hensikten hennes er åpenbar: Hun akter å knytte Jensen langt tettere til medtiltalte Gjermund Cappelen enn det Jensen gir uttrykk for.

Sleiver i nedslaget

Dessuten er det et viktig poeng for aktoratet å vise at Jensen har hatt et pengeforbruk som ligger langt over hans inntekt som politimann.
Det er nettopp på disse to punktene at Jensen sleiver i nedslaget så langt, men vi skal ikke se bort fra at retten kan få et mer balansert inntrykk når forsvarerne kommer på banen i neste uke.
Eirik Jensen legger ikke skjul på at han i mange år har hatt en omfattende kontantøkonomi. Eller handlet med svarte penger, som vi pleier å si.

Eirik Jensen om kontantene: Tror ikke alt ble ført opp på selvangivelsen


Allerede som 16-åring tok han dykkersertifikat og tjente penger på oppdrag som dykker. Senere drev han som ålefisker, røkte ålen og solgte den på bygda på Nesodden hvor han bodde.

I løsørebransjen

I mer voksen alder har han drevet i løsørebransjen. Kjøpt og solgt biler. Kjøpt antikviteter på auksjoner og solgt dem videre. Snille foreldre har gitt ham forskudd på arv i form av kontanter.
Kontantene kommer altså litt fra her og litt fra der – og til sammen har det blitt noen kroner i årenes løp. Faktisk mange tusen. Flere hundre tusen. Pengene har han oppbevart i pengeskrin og i safe. Eller han gjemte dem i huset.
Og, medgir han – alt er nok ikke oppgitt til skattemyndighetene.
Dette stemmer med inntrykket vi har fått av Jensen her i retten. Både i rollen som politimann og som privatperson er han en mann som tøyer regelverket.
Men penger fra Cappelen? Aldri!

Eirik Jensen blir grillet kraftig om sitt forhold til Gjermund Cappelen. Ruud, Vidar / NTB scanpix

Distanserer seg fra Cappelen

Ifølge tiltalen skal Jensen ha medvirket til Gjermund Cappelens enorme innførsel av hasj siden 2004 og frem til Cappelen ble pågrepet like før jul 2013. Vi snakker om nesten 14 tonn. Hvis dette er riktig, må de to ha hatt et nært samarbeid gjennom mange år.
I vitneboksen distanserer Jensen seg kraftig fra Cappelen. Så kraftig at både dommer Kim Heger og vi andre stusser litt.
Jo, visst har han hjulpet Cappelen ved enkelte anledninger. Han var en viktig kilde for politiet. Men noe mer enn det var det ikke – ikke snakk om at han holdt hånden over hasjbaronen på noen måte.

Et forklaringsproblem

Han visste jo ikke en gang at Cappelen drev og smuglet hasj for harde livet i 20 år. Til tross for at politikilden på 1990-tallet ble dømt for narkotikaforbrytelser.
Jensen sier at han aldri spurte Cappelen om hva han drev på med, hva han levde av. Det eneste han visste var at Cappelen importerte noen klokker og litt snus, og det var en virksomhet som visstnok ikke ga så mye av seg.
Her har Jensen et forklaringsproblem. Politikilden veltet seg i luksus – dyre biler og dyre klokker. Hvordan kunne politimannen unnlate å legge merke til dette?
Det er et spørsmål retten gjerne vil ha svar på.

 • Den erfarne rettskommtatoren Inge D. Hanssen følger Eirik Jensen-saken dag for dag.

Rettens dag 3 - Cappelen var «gull» for Jensen

Rettens dag 2 - Jensen er offensiv i vitneboksen.

Rettens dag 1 - Cappelen har papir på tvilsom troverdighet

Les mer om

 1. Eirik Jensen-saken

Eirik Jensen-saken

 1. NORGE

  Fortsatt varetekt for Eirik Jensen – anker til Høyesterett

 2. NORGE

  Borgarting lagmannsrett: Eirik Jensen blir ikke løslatt

 3. NORGE

  Ingen fengslingsavgjørelse for Eirik Jensen i dag

 4. KOMMENTAR

  Den største politiskandalen i fredstid er et faktum

 5. POLITIKK

  Lederen av justiskomiteen: – Dommen mot Eirik Jensen er dypt alvorlig

 6. NORGE

  Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel