Kommentar

De kan kanskje bidra til å modernisere islam. Litt

 • Knut Olav Åmås
  kultur- og debattredaktør

Det er de liberale, frihetsorienterte kreftene i islam som fortjener og trenger støtte, skriver Knut Olav Åmås og Sara Azmeh rasmussen og Abid Q. Raja.

De nye innspillene til Abid Q. Raja og Sara Azmeh Rasmussen går rett til kjernen i den store debatten om islam og ytringsfrihet. Deres tanker bør bli islams fremtid.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Diskusjonen om den famøse filmen og de nye Muhammed-karikaturene har krevd mange titalls menneskeliv de siste ukene. Ansvaret for det har ekstreme demonstranter som har brukt vold. Men på en og samme dag kom det i dag lyspunkter i debatten som bærer bud om at utviklingen går i riktig retning – iallfall over tid.

Opplært til å hate

Venstre-politikeren og muslimen Abid Q. Raja har en kronikk i Aftenposten der han forteller i detalj om hvordan mange unge muslimer vokser opp i miljøer der de blir indoktrinert med hat mot amerikanere, israelere, jøder og for eksempel homofile. Da er det lett å falle for konspirasjonsteorier om «Vesten vs. den muslimske verden» og ta del i demonstrasjoner som bare øker polariseringen.

Les også

- Hat mot amerikanere, jøder, indere og homofile kommer inn med morsmelken

Samtidig som Raja publiserte sin kronikk, la en annen skribent med muslimsk bakgrunn ut en tegning av Muhammed på sin blogg. Også dette er gjort i et forsvar for den frie ytring. Som alltid har Azmeh Rasmussen en solid begrunnelse for det hun gjør, hun er slett ingen lettvint aktivist-provokatør, slik hun av og til blir beskyldt for å være.

Hun understreker at karikaturstriden ikke er en konflikt mellom øst og vest eller muslimer og kristne, men en konflikt primært mellom en dogmatisk, stivnet måte å tenke på og en kritisk, demokratisk kultur og ånd. Hun ønsker et mer «opplyst» islam som utfordrer tusen år gamle dogmer, og reflekterer om dette i to artikler som er publisert samtidig med karikaturen.

Tegningen har for øvrig teksten: «Hvis du ikke liker å bli tegnet, profet, så dekk deg selv til.»

De liberale trenger støtte

Det viktige poenget vi kan utlede av dette er: Den konflikten som Sara Azmeh Rasmussen påpeker og som også Abid Q. Rajas tekst dirrer av, går tvers gjennom den muslimske verden, rett gjennom muslimske miljøer også i Norge. Derfor er det de liberale, frihetsorienterte kreftene i islam som fortjener og trenger støtte – de som ofte har en svak stemme og som kommer så bedrøvelig i bakgrunnen når voldsfanatikerne fanger medienes interesse og tegner et bilde av «muslimer» som én gruppe, én masse.

Knut Olav Åmås

Nettopp derfor er det mennesker som selv kommer innenfra islam, som Raja og Azmeh Rasmussen, som fortjener full støtte for sin kritikk. Deres mot og frittalenhet gjør dem upopulære blant mange muslimer selv, for å si det meget mildt. Begge har gått en svært lang vei fra å være dypt nedsenket i dogmatisk islam selv. Det gjør deres synspunkter ekstra verdt å høre på.Raja har vært talsmann for en konservativ moské i Oslo. Azmeh Rasmussen har bakgrunn fra en antisemittisk, nasjonalkonservativ bevegelse i sitt gamle hjemland Syria.

En lang, lang vei

Begge har tatt grundige, selvkritiske oppgjør som nok også har vært smertefulle. Jeg må innrømme jeg var skeptisk da Raja startet «dialogmøter» på Litteraturhuset i etterkant av Gaza-demonstrasjonene i Oslo sentrum vinteren 2009. Men de viste seg å bli de tøffeste konfrontasjoner med dogmatisk, menneskefiendtlig religiøs tenkning, også innen islam, som Norge noensinne har vært vitne til. Og de mobiliserte ungdommer som står midt oppe i krysspresset av påvirkninger. Dét er en veldig lang vei å gå for Raja, fra å være konservativ, «rettroende» talsmann for en moské til å legge til rette for hard islamkritikk.

Raja har gått en lang vei også i sitt kjernesyn på ytringsfrihetens betydning. På et arrangement i regi av Fritt Ord i mai 2009 opplevde jeg nemlig en Abid Q. Raja som harselerte med ytringsfrihet som «den nye norske guden».

Nå har også han skjønt at man ikke kan bli «lei av» ytringsfrihet, men at den er en forutsetning for individets frihet og grunnlaget for alle andre friheter. Også religionsfrihet.

 1. Les også

  Raseriviruset

 2. Les også

  Har gnisten eller bålet skylden?

 3. Les også

  Glem aldri: Ytringsfrihet er et unntak i verdenshistorien

Les mer om

 1. Kultur

Flere artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Heller ikke muslimer bør generalisere om muslimer

 2. DEBATT
  Publisert:

  Svarene på mitt innlegg viser at muslimhat ikke tas seriøst nok

 3. DEBATT
  Publisert:

  Et forsvar for Muhammed-karikaturer er et forsvar for islamofobi

 4. DEBATT
  Publisert:

  Karikaturstriden er ikke en strid mellom islam og ytringsfrihet

 5. VERDEN
  Publisert:

  Dansk minister har Muhammed-karikatur som bakgrunn på iPaden

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Halshuggingen bekrefter ytringsfrihetens krise