Ny Oslo-måling: Byrådet har ikke skremt Oslo-velgerne
- Andreas SlettholmKommentator
Finansbyråd Robert Steen (Ap) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ved fremleggelsen av Oslo-budsjettet i fjor høst. Da rakk de bare å flikke på de borgerliges budsjett - i år har de laget det helt fra bunnen av. Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix
De rødgrønne har mistet flertallet sitt, så vidt det er. Men hverken eiendomsskatt eller restriktive miljøtiltak ser ut til å føre til noen velgerflukt fra byrådspartiene.
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Bevegelsene blant Oslos velgere er små, viser Respons’ nye meningsmåling, gjennomført for Aftenposten. De følger til en viss grad de nasjonale trendene: Siden kommunevalget i fjor har både Høyre og Frp opplevd en liten nasjonal oppsving som gjenspeiles også i Oslo-tallene.
Et stort miljøparti
Derfor mister byrådspartiene og Rødt flertallet på denne målingen, men det er bare så vidt.
Hadde det vært valg i morgen, ville KrFs enslige representant sittet på vippen. Høyre nærmer seg anstendige 34 prosent, og Frp passerer så vidt Miljøpartiet de Grønne som byens tredje største parti. Sammenlignet med valgresultatet er imidlertid endringene innenfor meningsmålingens feilmargin.
Det kanskje mest interessante i målingen er at Miljøpartiet De Grønne fremdeles gjør det så godt lokalt i Oslo. I de nasjonale målingene nærmer oppslutningen seg halvparten av hva de var for et år siden, men i utstillingsvinduet Oslo er situasjonen en annen.
Et så idealistisk parti kan lett miste oppslutning når løftene skal bli konkret politikk, men MDG holder seg omtrent på valgresultatet i Oslo. Dét tross bråk om alt fra arroganse, taxiturer og fjerning av parkeringsplasser til E18-forliket. Målingen burde derfor gi grunn til optimisme i Oslos grønneste parti.
Det gode resultatet gjelder vel å merke bare dersom man spør om bystyrevalg. Langt færre Oslo-velgere vil ha Miljøpartiet inn på Stortinget. Forskjellen er på nesten tre prosentpoeng.
- Diskusjonen om Manglerudhjemmet, førte til debatt: «Vil du at mora di skal brekke lårhalsen når hun faller gjennom gratisstolen fra Finn.no?»
Partibarometer september 2016:
Den øverste målingen gjelder stortingsvalg, den nederste kommunevalg. Endringene i parentes gjelder henholdsvis fra partibarometer i juni og kommunevalget i 2015.
http:////api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/bc200dd311a41b637d3ffdabe9141604Ikke dramatisk med eiendomsskatt
For Arbeiderpartiet er det motsatt. Spør man om stortingsvalget, blir Arbeiderpartiet Oslos klart største parti. For valg til bystyret er Høyre klart størst. At Arbeiderpartiet sliter med å fenge i kommunepolitikken i Oslo er ikke nytt, men bør likevel være grunn til bekymring for Raymond Johansens mannskap.
Den mest naturlige forklaringen er at velgere som stemmer på trygge og styringsdyktige Arbeiderpartiet på nasjonalt nivå, foretrekker rødere eller grønnere partier når det står om bystyreplassene.
Likefullt er det til Høyre som kaprer flest frafalne Ap-velgere i målingen. Høyre vil nok gjerne knytte dette til innfasing av eiendomsskatten. Men denne skatten har åpenbart ikke ført til noen velgerflukt fra byrådspartiene. Stigende boligpriser fører til at flere vil rammes i årene fremover, hvilket kan føre til at skatten blir mer upopulær. Men mange av Oslos boligeiere føler nok at de sitter på en gullgruve, og tross alt kan avse noen tusenlapper til kommunen i den forbindelse.
Legger frem sitt første budsjett
På onsdag legger finansbyråd Robert Steen (Ap) frem sitt første selvkomponerte budsjett. Det er her mange av ambisjonene fra byrådserklæringen vil konkretiseres: Økt lærertetthet, flere årsverk i hjemmetjenesten, mer penger til sykkel- og kollektivtiltak.
Byrådets miljøpolitikk har vært i vinden i året som har gått. Særlig for Arbeiderpartiet er det viktig at de klarer å vise frem en tydelig retning også på andre politikkområder.
Selv om inntektene fra eiendomsskatten skal øremerkes eldreomsorg og barnehager, gir de like fullt et sårt tiltrengt handlingsrom for byrådet. Et kommunebudsjett på over 60 milliarder kroner høres mye ut, men rommet for omdisponeringer er ganske begrenset. På utgiftssiden er store deler av budsjettet bundet opp i lønn, pensjon og utgifter til nybygg.
Etter ett år ved roret har ikke byrådet gått på noen velgersmell, tross restriktive miljøtiltak og eiendomsskatt. Men Raymond Johansen og hans mannskap vekker heller ikke noen stor begeistring, enn så lenge.
Så gjenstår det å se om byrådet vil bli mer eller mindre populært når de for alvor kommer i gang med å dra Oslo i den retningen de vil.
- Eldrebyråden: Fire punkter for en bedre eldreomsorg i Oslo
Relevante artikler
«Alarmklokkene bør ringe julen inn i Oslo Ap» | Andreas Slettholm
Ny måling: Arbeiderpartiet kraftig tilbake i Oslo - skylder på søppel
Ap og Venstre faller kraftig i ny Oslo-måling - Frp, Rødt og Sp frem
Ny Oslo-måling: Sterke tall for MDG, Rødt og SV redder Raymond Johansens byråd
Byrådet sliter i både øst og vest | Andreas Slettholm
«E. L. Solberg trenger hjelp fra E. Solberg»