Kommentar

En elite lærer seg å like Trump | Øystein K. Langberg

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Kongressenteret i Davos ble satt på hodet da Donald Trump ankom torsdag. Ellers så blaserte forumdeltagere oppførte seg med ett som tenåringer på Justin Bieber-konsert. Foto: Laurent Gillieron / TT / NTB Scanpix

DAVOS (Aftenposten): I fjor var skepsisen til Donald Trump stor overalt i Davos. Nå har endel funnet ting ved presidenten som de liker.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg var ikke den eneste som stusset over nyheten om at Donald Trump skulle delta på World Economic Forum.

I fjor ble han omtalt som «Han-Hvis-Navn-Må-Være-Unevnt» på middager i Davos. Folk fryktet proteksjonisme, handelskrig eller rett og slett vanlig krig. Siden da har ikke Trump akkurat fremstått som en forkjemper for World Economic Forums grunnleggende verdier. Årets tema, «Å skape en felles fremtid i en oppsplittet verden», oser av bekymring over Trump.

Så min umiddelbare reaksjon var at dette burde vært det siste stedet på kloden USAs sittende president burde dra til. Alpe-mingelet er så langt fra Trumps kjernevelgere som du kan komme.

Men etter uken i Davos er det blitt klart at besøket ikke var så malplassert likevel. For Trump har ikke bare innbitte motstandere her. Langt flere enn jeg hadde trodd er villige til å se forbi den intense twitringen, de upassende uttalelsene og den brautende fremgangsmåten og omfavne det Trump har fått til: Kutt i byråkrati. Deregulering. Skattereform.

Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Davos.

– Reformen er undervurdert

– Selskaper over hele verden ser på USA nå og sier: Dette er stedet i den utviklede verden der vi bør være. Det er et mye mer gjestmildt businessklima enn det var, sa Stephen Schwarzman, konsernsjef i investeringsselskapet Blackstone, under en paneldiskusjon.

Han fikk støtte av Tidjane Thiam, sjefen i storbanken Crédit Suisse.

– Vi har absolutt sett en økning i interessen for USA. Jeg tror de positive virkningene av reformen er undervurdert, sier Thiam.

Påfallende mange av de internasjonale næringslivslederne jeg snakket med i Davos, bekreftet det samme bildet. De var opptatt av at Trump også får til bra ting.

En europeisk minister fortalte at den hjemlige industrien var «veldig positiv» til Trumps reformer. Ser du bak all støyen rundt Trump, finner du en administrasjon som fører en tradisjonell republikansk økonomisk politikk og som får igjennom mer enn partiet har gjort på lenge, mente politikeren, som selv ikke var veldig begeistret over det.

  • Mens forskjellen mellom fattig og rik skyter i været i USA, klarer Europa å holde igjen. Forskere frykter det blir umulig i fremtiden.

Buet på Davos-leder

Vi som dekker konferansen i Alpene, har en tendens til å stemple alle som kommer til Davos, som en homogen gruppe, «den globale eliten». Trumps skattereform er et eksempel på at det også råder dyp uenighet på mange områder hvis man begynner å grave.

Det kom til uttrykk da Klaus Schwab, grunnlegger og styreleder i World Economic Forum, gratulerte Trump med en «historisk skattereform» og skrøt av hvordan den bidro til jobbskaping og vekst i USA og en «voldsom stimulans til den globale økonomien».

Flere av dem som satt rundt meg, var tydelig misfornøyde med omtalen av presidentens politikk og svarte med piping og buing. Det har jeg aldri hørt i Davos før.

Som å sette et skudd

For la det være klart: Det er fortsatt mange Trump-motstandere i Davos, særlig innen akademia, i internasjonale organisasjoner, i politikken og i mediene. De er bekymret for det økende gapet mellom fattig og rik i USA, effekten av at Trump har tatt landet ut av Paris-avtalen, de geopolitiske spenningene med Nord-Korea og truslene om handelskrig med Kina.

Under sin tradisjonsrike middag sa investor George Soros at han ser på Trump som en «fare for verden» og mener han innerst inne ønsker å gjøre USA til en Putin-aktig mafiastat.

Også blant de internasjonale toppsjefene er det folk som uttrykker bekymring, blant annet over hvor bærekraftig skattereformen er.

– Umiddelbart gir den en søt smak i munnen, men så kommer det til å svi i halsen, sa en konsernsjef for et internasjonalt logistikkselskap til meg.

En annen sjef omtalte det som «å sette et skudd i armen».

Men inntil videre er det euforien som råder i de internasjonale finansmarkedene. En av de lengste børsoppturene i amerikansk historie fortsetter med uforminsket styrke.

Og festens midtpunkt er som vanlig Donald Trump. Det liker han nok.

Flere saker fra Davos:

Suksessforfatterens advarsel: – Vi som lever nå, er trolig blant de siste generasjonene av Homo sapiens

Børsoppturen har vart i ni år. Hva skjer når festen tar slutt?

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. World Economic Forum