Siv Jensen trakk teppet bort under SSB-sjefen | Trine Eilertsen

  • Trine Eilertsen
Finansminister Svi Jensen (Frp) må tåle hard kritikk for håndteringen av SSB-saken fra kontrollkomiteen

Det finnes grenser for hvor kreativ en statsråd kan være i jakten på en etatsleder. Heldigvis.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Samme dag som en av Frps mest profilerte statsråder så seg tvunget til å gå av, ble det kjent at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité går inn for å gi finansminister Siv Jensen (Frp) kritikk for håndteringen av SSB-saken. Det er ikke sterk kritikk, som ble Sylvi Listhaug til del. Men det er sterk kost at landets finansminister har bedrevet kritikkverdig embetsførsel. Det sier mye om tiden vi lever i at en slik sak knapt blir lagt merke til.

Bakteppet er kjent: 12. november gikk Christine Meyer av som SSB-sjef etter et opprivende oppgjør med nettopp Siv Jensen to dager før. Meyer anklaget Jensen for å trekke støtten til omorganiseringen i SSB de siste ukene før avgangen. Meyer mente det ble utløst av bråket rundt flyttingen av forsker Erling Holmøy, som er kjent for sine innvandringsanalyser. I tillegg, mente Meyer, utfordret Jensen SSBs uavhengighet. Detaljstyring av hvordan oppdrag og prosjekter skulle organiseres og bemannes passerte grensene for SSBs uavhengighet.

Les hele saken med abonnement