Kommentar

En vanlig måte å dø på

 • Thomas Boe Hornburg
  Thomas Boe Hornburg
  Politisk rådgiver i Arbeiderpartiet

Magnus Todal (28) har lammelser og dobbeltsyn, derfor har han en lapp foran øyet. Han kommuniserer med sin kone, og ønsker å få dø. Foto: PRIVAT

Jeg tviler sterkt på at aktiv dødshjelp blir innført i Norge – selv ikke et tiår eller to ned i veien.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bakgrunn:

Les også

Han vil selv bestemme når han skal dø

I 2009 gikk Frp inn for å gjøre aktiv dødshjelp lovlig. «Dette vil være gjeldende politikk innen seks-syv år», sa partileder Siv Jensen.

Frykten for at Jensen (litt forsinket) kan få rett, lå like under overflaten da Stortinget debatterte saken sist, i januar i år.

«Vi i KrF frykter at kravet om aktiv dødshjelp vil presse seg frem også (..) i Norge», sa KrFs Olaug Bollestad.

Tegn i tiden

Det er lett å forstå KrFs uro.

Flere europeiske land snuser på legalisering. Senest i vinter åpnet Belgia for aktiv dødshjelp for barn. Slikt gjør det mindre tabubelagt for Norge å følge etter.

Personlig frihet står stadig sterkere i vår tid. Den siste illustrasjonen på det er den sterke kraften appellen til kvinners selvbestemmelsesrett i abortspørsmål har hatt i vinterens reservasjonsdebatt.

Og nye medisinske fremskritt gjør oss stadig mer vant til tanken om at også liv og død kan underlegges vår kontroll. Selv døden er ikke noe som bare kommer til oss. Den kan avverges, utsettes – eller aktivt oppsøkes med andres hjelp.

Neppe på vei

Disse utviklingstrekkene, og flere til, trekker i retning av at aktiv dødshjelp også vil bli innført i Norge. I tillegg kommer enkelthistoriene som Magnus Todals, som viser hvor hjerteskjærende det kan være at dødssyke ikke får dø når de vil.

Jeg tviler likevel sterkt på at aktiv dødshjelp blir innført i Norge – selv ikke et tiår eller to ned i veien.

Grunnene er flere.

Noen må kjempe en så kontroversiell sak igjennom, særlig i et land med svake liberalistiske tradisjoner i verdispørsmål. Men i politikken er det ingen som er sterkt for – og mange som er sterkt mot aktiv dødshjelp.

Kort tid etter landsmøtet i 2009 kalte Siv Jensen legaliseringsvedtaket for «et arbeidsuhell som har ligget i stabilt sideleie siden».

Et angrende Frp (og noen liberalister i Unge Venstre) er en svært svak politisk allianse. Det gjelder særlig når så mange i de andre partiene vil kjempe med den prinsipielle overbevisningens kraft mot en legalisering.

Motstanden virker like sterk blant norske leger, den andre delen av samfunnseliten som må med på en legaliseringsferd. En undersøkelse blant unge leger fra i fjor viser at også de fleste unge leger er svært skeptiske.

Vokser

På lang sikt kan verdiendringer i samfunnet skape et sterkere folkelig engasjement. Et stabilt flertall for legalisering på meningsmålingene tilsier at det er mulig.

Men om aktiv dødshjelp blir mer aktuelt i Norge vil også den norske debatten bli mer konkret og komplisert.

Nå har vi lett for å kretse rundt overordnede prinsipper og sterke enkelthistorier.

Men erfaringene fra Nederland og Belgia viser at legalisering er svært krevende å gjennomføre i praksis – og over tid.

For også i Belgia og Nederland begynte man med et ønske om å hjelpe en svært liten gruppe pasienter med sterke smerter. Og så har ordningen vokst. I Belgia fikk nylig en person hjelp til å ende sitt eget liv etter en mislykket kjønnsoperasjon. Et tvillingpar som var i ferd med å bli døve og blinde, gjorde det samme.

I Nederland er det anslått at over 4000 personer får hjelp til å dø hvert år.

Det som begynte som dødshjelp for noen få, har blitt en vanlig måte å dø på. Det styrker mistankene om at legalisering etter hvert gjør at flere føler et taust press for å avslutte livet.

2 av 3 nordmenn sier de ønsker aktiv dødshjelp. Men langt færre – tror jeg – ønsker seg dit Belgia og Nederland etter hvert har havnet.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Vi som sier nei til aktiv dødshjelp, har et ekstra ansvar for at alle kan dø en verdig død | Jonas Gahr Støre

 2. A-MAGASINET

  Med en gin tonic hjalp hun moren sin med å dø

 3. KOMMENTAR

  Aktiv dødshjelp: Da jeg sto i det pasientrommet, var jeg kristen, og helt sikker. Nå er jeg ateist, og full av tvil.

 4. POLITIKK

  Her er ni tegn i Hareides bok som kan gi Siv Jensen bekymringer

 5. KOMMENTAR

  Tror noen i KrF at de har vunnet noe?

 6. POLITIKK

  Jonas Gahr Støre advarte AUF mot å utvide abortgrensen