For en neve nøtter

De nye offisielle kostholdsrådene er her. Gjesp.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Les også:

Begrens inntak av rødt kjøtt. Drikk vann. Fem porsjoner frukt og grønt om dagen. Bruk magre meieriprodukter, og spis mer fisk. Slik var de revolusjonerende nye kostholdsrådene fra Helsedirektoratet som kom denne uken. Er det noen som ikke har hørt dette før?

De eneste nyhetene var at poteter ikke lenger er inne i varmen og at myndighetene nå oppfordrer oss til å spise en neve nøtter hver dag. Usaltede. Noe sånt sa aldri Ingrid Espelid. Så gjenstår det å se om «Har du fått i deg neven med nøtter i dag?» kommer til å bli et vanlig spørsmål i de norske hjem.

Kvasivitenskapelige «funn»

Jeg tror ikke jeg er den eneste i Oslo som er lei av kostholdsråd nå. Lei av stadig nye kvasivitenskapelige «funn» og motstridende ekspertråd. Lei av at et glass rødvin eller svinekjøtt presenteres som godt for hjertet den ene dagen og kreftfremkallende den neste. Summen av råd og anbefalinger gjør at tiltroen til enhver autoritet på området, inkludert Helsedirektoratet, er tynnslitt. For det at rådene stadig endres, innebærer vel at de kommer til å forkaste dagens anbefalinger om noen år også, når de har funnet ut at noe annet er sunnere? Og hvorfor inneholder de norske rådene så mange typisk norske matvarer?

Når det er sagt, tror jeg absolutt rådene blir lyttet til. Sjelden har så mange oslofolk vært opptatt av trening og kosthold, og denne gruppen sluker nye kostholdsråd som de sluker mil på spinningsykkelen. Er en kilo blåbær til lunsj en god kilde til antioksidanter, sier du? Fennikelfrø bra for nyrene før sengetid? Marinerte gulrøtter til frokost? Akkurat, ja, knask knask. De er helsemyndighetenes våte drøm.

Fråtse i potetgull

Selv tilhører jeg den gruppen som får mer og mer lyst til å gi blaffen. Spise det jeg synes er godt når jeg har lyst på det – og satse på at noen i fremtiden finner ut at det er både bra for kolesterolnivået og forebygger demens. Gjerne fråtse i potetgull en kveld hvis jeg får lyst til det.

For selv om jeg løper maraton og tar både en og to never nøtter hver kveld, er jeg ikke garantert hverken god helse eller et langt liv. Joda, jeg har kanskje økt sannsynligheten bitte litt. Men tenk så bittert, dersom jeg skulle avstå fra kaker, sjokolade og andre godsaker de neste ti årene, og deretter dø i en bilulykke?

Minst en klype salt

Men jeg klarer ikke å stå imot. Til det er presset, både innenfra og utenfra, for stort. Derfor trener jeg og prøver å spise sunt. Jeg setter pris på overskuddet fra trening, og det føles bra i det minste å tro at jeg ikke fyller blodårene med fett hver eneste gang jeg spiser middag.

Men jeg ler litt av alle trenings— og kostholdsfanatikerne og forsøker å ta alle kostholdsråd med minst én klype salt (eller et urtebasert erstatningsprodukt).

Det er mitt kostholdsråd.